
Narancsos sárgarépa krémleves
A sárgarépa krémleves viszonylag új lakója a receptes könyvemnek, de mióta velünk van, senki sem bánja. Ez a gyönyörű sáfránysárga leves igazán krémes és finom. Már a színe is megvidámít, az íze pedig mesés, amit a narancs tesz még különlegesebbé. Hideg napokra különösen ajánljuk.

Hozzávalók (4 főre):
5 nagy sárgarépa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
8 dkg vaj
1 narancs leve
1/2 narancs héja
zöldség alaplé vagy víz
1/4 kk szerecsendió
1 dl főzőtejszín
1 ek liszt vagy keményítő
csipetnyi bors
1 kk dijoni mustár
csipetnyi cukor
Elkészítés
A zöldségeket megpucoljuk, a répákat vékony karikákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a répakarikákat és kicsit hagyjuk puhulni őket. Az egészet felöntjük a zöldség alaplével, annak hiányában vízzel. Annyi levet adunk hozzá, hogy ellepje a répákat. Megborsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, a dijoini mustárt, és egy kevés cukrot. Fedő alatt főzzük.
Félidőben hozzáadjuk a narancs levét és héját. Ha puhára főtt a répa, akkor botmixerrel alaposan összeturmixoljuk. A főzőtejszínt kikeverjük a liszttel vagy a keményítővel, hozzáadunk óvatosan egy keveset a levesből, majd hozzáöntjük a leveshez, és hagyjuk, hogy felforrjon.
Ötlet
Ha nem szeretnél lisztet vagy keményítőt használni, annyi lével turmixold le a répát, amennyi pont ellepi és így elég sűrű lesz akkor is a levesed, ha csak a tejszínt adod hozzá a végén.
Tálaláskor tetszés szerint magokkal és zöld fűszerekkel díszítheted.
Tipp!
Sárgarépa szeleteléshez is találsz profi eszközöket a nagykonyhai szeletelőgép webshopban, de ha házi készítésű kürtőskaláccsal vagy gofrival lepnéd meg a családot vagy a barátokat, akkor is érdemes itt szétnézned!
Ecsődi Kriszta receptje
Fotó: Alesia Kozik, Pexels
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk

„Mindent a természet hívására építettem” – interjú a Dekor és Mentha és a KertÁlmodó megálmodójával
Zenészként indult, ma már terekben, kertekben és közösségi...

Méretre készült tükrök – hatásos és praktikus belsőépítészeti elemek
Nehéz lenne a mindennapjainkat tükrök nélkül elképzelni. Használjuk...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

„Egy vállalkozás növekedésének alapja a belső folyamataiban, lendülete az időgazdálkodásban rejlik.” Diána egyedi módszerrel mentorálja a vidéki vállalkozásokat
Marsi-Boldoczki Diána vállalkozásfejlesztő szerint mindegy, hogy...

Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék
Ma már hazánkban sem ismeretlen vendég a konyhánkban a levendula, a...

A nyár gyümölcsös slágere a Clafoutis – a megunhatatlan tejes pite receptje
Ha nyár, akkor gyümölcsös piték minden mennyiségben! A hagyományos...