Egy falatnyi Nógrád dédmama piros lócáján

Életünk , Utazás

A nógrádi dombvidék az ország egyik legszebb tájegysége, Palócföld vidéke pedig kimeríthetetlen kincses kamrának számít az épített örökségünk szempontjából is. Szerencsésnek gondolom házigazdáinkat, Noémit és Attilát, amiért ezer szállal kötődnek ehhez a vidékhez. Ez a bátor fiatal pár felújította és csodálatos, autentikus vendégházzá alakította a Hollókőtől pár kilométerre fekvő, régóta családjuk tulajdonában lévő parasztházat. Ma Elizabeth Cottage Vendégházak néven várja a pihenni vágyókat Benczúrfalván, de a házigazdák és a visszajáró vendégek Örzsi és Guszti vendégházként is emlegetik.

Nógrád Vendégház - Elizabeth Cottage - Benczúrfalva

Házhely két szakajtó tojásért

Az Elizabeth Cottage Vendégházak történetének megismeréséhez időutazásra hívunk, három generációval korábbra, mely két szakajtó tojással kezdődött 1928-ban. Ez volt az ára a teleknek, amit Attila dédszülei, Erzsébet és Gusztáv megvásároltak, és amin aztán később megépült a tornácos parasztház. A házat a mindig dolgos palóc család rokoni összefogással építette fel, Noémi és Attila pedig a házasságkötésük évében 2011-ben örökölték meg a családtól. 

Nógrád Vendégház - Elizabeth Cottage - Benczúrfalva

„Mivel  itt nőttem fel, nagyon sokat jelent nekem ez a falu és a dédszülői ház. Szó szerint a dédmama piros lócáján ülve álmodtuk és terveztük meg Noémivel a jövőnket.” – meséli Attila. Akkoriban a vakolat erősen omladozott róla, de a tornácra kiülve megérintette őket az a nyugalom, amit a ház és a körülötte lévő érintetlen völgy árasztott. A felújítás mellett döntöttek. „Figyeltünk rá, hogy megmaradjon a ház atmoszférája, de arra is, hogy a számunkra fontos, 21. század kényelmi és technikai színvonala is belekerüljön .”- veszi át a szót Noémi.

Nógrád Vendégház - Elizabeth Cottage - Benczúrfalva

Tornácos parasztházból nógrádi vendégház

Miután elkészültek, úgy döntöttek, Örzsi Háznak keresztelik a dédnagymama iránti tiszteletből, akit mindenki így hívott a faluban. 2022-ben valósult meg a következő piros lócán szövődött álom. A házhoz tartozott ugyanis egy istálló épület, amit elbontottak és a helyére megépítették a második vendégházat. Az élet párosan szép, ezt Palócföldön is jól tudják, elnevezték hát a nagypapáról Guszti Háznak.

Nógrád Vendégház - Elizabeth Cottage - Benczúrfalva

Az Örzsi vendégházban egy hálószobát alakítottak ki a régi tisztaszobából, így pároknak, vagy kisgyermekes családoknak ajánlják. A Guszti házban négy hálószoba található, nagyobb családok, baráti társaságok is kényelmesen elférnek benne. A saját fürdőszobával rendelkező lakrészekhez pedig közös konyha és nappali tartozik. A kertben napozóágyakkal, fa játszótérrel, homokozóval és nyárssütő hellyel kedveskednek a vendégeknek, akik nyártól egész őszig kedvükre csemegézhetnek a már termőre fordult cseresznye-, barack- és körtefákról.

Nógrád Vendégház - Elizabeth Cottage - Benczúrfalva

Attila nagyszülei, akik a dédszülők házával, az Örzsi házzal szemben laktak, szintén kivették részüket a felújításból. Például a függönyöket Noémi együtt varrta meg a férje nagymamájával. Az Örzsi házban a bútorok eredetiek, míg a Guszti ház bútorainak egy részét Attila saját kezűleg készítette abból a diófából, amit még a dédszülők ültettek az udvarba. Sajnos a fát ki kellett vágni, de ilyen formán át tudták menteni a jövőnek az örökség részeként. A régi istálló emlékét is őrzik a helyére épített Guszti házban. Az istálló kétszárnyú ajtajából készültek a bejárat melletti fogasok, és a szobák éjjeliszekrényei. Az istálló födém gerendái bőröndtartó szekrényekként keltek új életre, míg az istálló ablakait képkereteknek használták fel, melyek ma – megannyi családi emlékkel megtöltve – a vendégház szobáit díszítik. A nappaliba egy gyönyörű, hatalmas étkezőasztalt választottak a Pilis Tölgytől. Ahogy Hollókő népművészetében, úgy a vendégházak berendezésében is dominánsan megjelennek a kék és piros színek.

Nógrád Vendégház - Elizabeth Cottage - Benczúrfalva

Hollókő, Kéktúra és Nógrád várai egy karnyújtásnyira

Az Elizabeth Cottage Vendégházaktól ajtónyitásra van a természet. Az Országos Kéktúra útvonalához a Vendégháztól a zöld jelzésen haladva juthatunk el. A túrázók legkedveltebb célpontjai a palóc Grand Canyonként ismert Páris-Patak völgye, az ipolytarnóci ősmaradványok és a Felsőtoldon található Kéz-kilátó. Nógrádban járva azonban nem szabad kihagyni a bazalt sziklák tetején álló középkori várromokat és Palócföld legismertebb turisztikai célpontját, Hollókőt sem, melynek Ófaluja világörökségi helyszín. Szécsény – Benczúrfalván most fejeződött be Benczúr Gyula festő kúriájának felújítása, amit hamarosan megcsodálhatunk, ha idelátogatunk. A falu és környéke az Unesco első, határon átívelő Globális Geoparkjának része, tele rengeteg történelmi és természeti nevezetességgel.

A múlt, amely önmagában értéket képvisel, itt szó szerint a falakba vésve, bútorokba szögelve kíséri tovább a jelent. Az Elizabeth Cottage pedig tényleg a nyugalom és a béke szigete. Elragadó bájával, az orgona illatával, gyönyörű zöld környezetével és különleges atmoszférájával várja vendégeit.

Ha kedvet kaptál egy kis nógrádi kiruccanáshoz: www.elizabethcottage.hu

Szerző: Elekes-Vécsei Nóra

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!