Öreg gerendából óriás fa húsvéti nyúl

Házunk és kertünk , Csináld magad , Húsvét

A tárgyak változása, átalakulása és pusztulása a természet közelségében élő ember számára hétköznapi tapasztalat, természetes, harmonikus folyamat, a vidéki élet része. Örkényi Antal képzőművésszel beszélgettünk, aki pilisborosjenői műhelyében egyedi tervezésű, kis szériás bútorokat és berendezési tárgyakat készít, most éppen öreg gerendából fa húsvéti nyulakat.  

Fa húsvéti nyúl öreg gerendából

A saját formaterveken kívül régi minták alapján is készít reprodukált, vagy továbbfejlesztett tárgyakat. Hagyományos technikákat alkalmaz. A bútorok csapolással, ragasztással készülnek, kötőelem – szög, csavar – felhasználása nélkül. Főleg fenyőt, bükköt és tölgyfát használ. A fa kezelésére vizes bázisú, természetbarát termékeket választ. Személyes hitvallása, hogy a használati tárgy a természetes öregedés során ne javíthatatlan – kidobásra ítélt – szemétté váljon, hanem régivé nemesedett, felújítható, örök darabja legyen a gazdájának, és évtizedek múlva – ha esetleg funkcióját veszti -, akár dísztárgyként is megállja a helyét.

Hirdetés

Régi anyagból új tárgyak

A gerenda nyulak egy régi faház bontott gerendáiból készültek. Az öreg faanyag repedései, az eredeti megmunkálás nyomai, a szögek helye, a csapolások az új formában új életre kelnek.

Fa húsvéti nyúl öreg gerendából

Hogyan készülnek a fanyulak?

 A csiszolt, finom felületkezeléssel, a megöregedett anyagból régiességet kiemelő, vintage jellegű, új tárgy születik.
A húsvétra készített óriás gerenda nyúl, az öreg nyúl vagy az iker nyulacskák anyaga a repedt, félig korhadt gerendák ép darabjaiból lettek kiválogatva. Így minden egyes figura a kiválasztott anyag sajátosságait felhasználva nyeri el karakterét.

Öreg gerendából készült fa húsvéti nyúl

Egy nagy 20 cm széles gerenda darabból született például az óriás gerenda nyúl. Egy göcsörtös és repedt anyagból, ami egy csapolást is magában rejt, egy öreg nyúl lett. Egy hosszabb darabból két azonos karakterű figura – az ikernyulak -, születtek.

Fa húsvéti nyúl ikrek

 A régi gerendából készült fanyulak minimalista formavilága szervesen illeszkedik a természetes anyagokhoz és dekoratív kiegészítői lehetnek lakásodnak, kertednek.

Húsvéti programajánlónkért kattints ide: PROGRAMOK VIDÉKEN

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Egerlövő színes öko-óvodája, ahol a gyerekeknek saját biokertészete van

Öko-óvoda működik Egerlövőn. Saját bio-kerttel, korszerű felszereléssel és biztonságos, családias környezettel várják a gyerekeket az intézményben.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!