Organikus szőlőművelés és világhírű olaszrizlingek: ez mind a balatonfüredi Zelna Borászat

Utazás

Nagy tervekkel indultak a jövőnek 2014-ben Barabás Barna és felesége, Lukács Lilla, amikor Balatonfüreden a Zelna Borászat alapköveit letették. Bíztak benne, hogy az első perctől fenntartható szemléletű gazdálkodás, és az ésszerű tájhasználat sikerhez viszi vidéki borászatukat. De arra még ők sem gondoltak, hogy ezzel a saját készítésű bioboraiknak is kikövezték az útját a világhír felé. Ugyanis olaszrizling fajtaboruk a világ legrangosabb borversenyén, a Decanter World Wine Awardson 2022-ben platina, majd idén 2023-ban ezüst,- és bronzérmet nyert.

Zelna - balatonfüredi borászat - díjnyertes olaszrizlingek

 

Balatoni olaszrizling: organikus és világhírű

Lilla és Barna egyetemi éveik alatt lettek egy pár. A székelyudvarhelyi fiú ekkor még nem borász, hanem kertépítő mérnök szakon tanult, amire ma is hálásan gondol vissza, ugyanis már akkor volt szerencséje ökológiai szőlőművelésről tanulni. Ez annyira jól sikerült, hogy Barna a szőlész-borász képzést is elvégezte az egyetemen és nem sokkal ezután Lillával egy organikus borászat tervével a fejükben Balatonfüreden telepedtek le. Ugyan a kezdetek még csak néhány hektár művelését tették lehetővé, de már ekkor nagyobb léptékben gondolkodtak. A fenntarthatóság fontos alapelvük és esetükben ez nem csak jól hangzó és divatos kifejezés, hanem maga a kifogástalan, kemény munkával felépített és megízlelhető valóság. A kártevők ellen természetes anyagokkal, rézzel, kénnel, narancsolajjal védekeznek.

Balatonfüredi borászat - Zelna - bio borok - balatoni olaszrizlingek

A házaspár a prevenciót a növényvédelem fontos részének tartja. Ezt megoldandó, szakmai hitvallásuk része, hogy a növények ellenállóságát természetes módon fokozzák. Ahelyett hogy a szőlőt és a talajt terhelnék, a megfelelő tápanyagellátást tartják szem előtt, és a biodiverzitás megőrzésére is nagyon odafigyelnek. Nem mellesleg a borkészítés folyamatát sem adják ki a kezükből: a kezdetektől a palackozásig minden a balatonfüredi üzemükben történik. Ebben segítségük maroknyi lelkes csapatuk, akikre nagyon büszkék és osztoznak velük a szakmai sikerekben.

Zelna Borászat - borkóstoló Balatonfüreden

Tizenhét hektáron, öt dűlőben…

Akár így is kezdhettük volna mesélni a Barna és Lilla alapította balatonfüredi borászat történetét. A békésen impozáns szőlőbirtokon kék és fehér szőlőfajtákat egyaránt művelnek. Olaszrizling, rozália, zweigelt, merlot, syrah, cabernet sauvignon, kékfrankos és furmint szőlőikből fajtaborokat és házasításokat is készítenek. Ezek Balatonfüreden a Berekszél- és a Farkó-kő, Balatonszőlősön a Penke, és Tihanyban a Farkasverem, valamint Lapi – dűlőkben teremnek. Érdekesség, hogy a terület egy részét régen a Tihanyi Apátság szerzetesei művelték. Mindegyik terroir nagyon egyedi: Tihanyban a vulkanikus talaj tüzes, míg Balatonszőlősön és Balatonfüreden a mészköves termőföld zamatos, ásványosan friss karakterhez segíti a borokat.

Zelna - balatonfüredi borászat - díjnyertes balatoni olaszrizlingek

A Rizling Generáció oszlopos tagja…

A balatonfüredi borászat elmaradhatatlan zászlós bora az olaszrizling. Nagyon sok lehetőség van benne, de a legtöbben tiszta, üde, citrusos, illatos, visszafogottan gyümölcsös borokat készítenek belőle. Nagy nyári közönségkedvenc -mondjuk bátran: Balatonbor-, amit önmagában és fröccsnek is szívesen rendelünk. A Balatonfüred-Csopaki Borvidék legfontosabb bora, aminek népszerűsítését, renoméjának megőrzését Barnáék borász generációja önként vállalta. Ennek az együtt gondolkodásnak gyümölcsei például az évről évre egyre népszerűbb, olaszrizlingből készült Balatonborok és Hegyborok.

Zelna Borászat - borkóstoló Balatonfüreden - balatoni olaszrizling

Az említett Decanter World Wine Award az a borverseny, ahol túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a fél világ borai megmérettetnek. A vakkóstolók utáni bírálatokat neves szakmai zsűri végzi. Francia, olasz, spanyol, portugál, ausztrál, és kaliforniai borászatok között már ott vannak a Zelna, balatoni levegőn és talajon érett bioborai is. Ez nem csak a tulajdonosoknak, de Balatonfüred városának, és az ágazatnak is nagy dicsőség. De ne higgyük, hogy a Zelna csapata csak külföldön szerzett elismeréseket; 2023-ban a Balatonfüredi Borversenyről 4 arany- és 12 ezüstéremmel térhettek haza.

A Zelna Borászat pontosan olyan, mint a számára létfontosságú Balaton vidéke és az általa képviselt olaszrizling: karakteres, élettel teli és pótolhatatlan.

Ha szívesen vennél részt egy balatonfüredi borkóstolón baráti társasággal vagy céges csapatépítés keretében, akkor a Zelna Borászatot jószívvel ajánljuk. A borbarátokat a Zelna Borbisztró is várja jó hangulattal, balatoni ízekkel, élményekkel. Ugye kedvet kaptatok?

 

Fotók és bővebb információ: zelnaboraszat.hu

 A LEGJOBB VIDÉKI PROGRAMOKAT MEGTALÁLOD FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ PROGRAMAJÁNLÓNKBAN!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron

2024. június 7-8-án lesz a 3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron. Te is szereted ezt az nyugtatóan illatos és látványosan lila növényt? Akkor ott a helyed! Az Otti Manufactura gyönyörű kertjében 200 tő tihanyból származó angol és francia levenduláról...

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!