Rozmaringos fokhagymás sült cékla
A sült cékla régi nagy kedvencünk. Ennek a csodaszép színű zöldségünknek a népszerűsége szerencsére sokat nőtt az elmúlt pár évben, de többnyire még ma is inkább savanyúságként ismert. Jó tudni, hogy annyira egészséges, hogy akár mindennap is érdemes fogyasztani. Változatosan elkészíthető, a savanyúság mellett frissen préselt levéből, melyet más gyümölcsökkel, zöldségekkel keverve (például alma, sárgarépa) igazi multivitamint készíthetünk házilag, de majonézes salátaként is brilliáns, nem is beszélve mai menünkről, a sült változatáról. A rozmaring fűszerkertünk egyik slágernövénye, mindenhez is használjuk, melyhez a fokhagyma kiváló társítás.
Elkészítés:
A céklát megmossuk, levágjuk a végeit. Fontos, hogy nem kell megházmozni. Negyed vagy nyolcas cikkelyekre vágjuk és beletesszük egy sütőedénybe. A fokhagymát gerezdekben (ez esetben két fej javasolt) vagy fokhagymanyomón áttörve rászórjuk a céklára. A rozmaringot keveleire szedjük a céklára szórjuk. Ha szárítottal dolgozunk, akkor rámorzsoljuk. Ezt követően meglocsoljuk olívaolajjal, sót és borsot hintünk a tetejére.
A sütőedény aljába ujjnyi vizet öntünk, majd lefedjük alufóliával. Sütőben 175 fokon megsütjük. Elég sokáig fog tartani, ha jó puhára szeretnéd sütni, ezért egy óra múlva érdemes először megnézni mennyire puhult meg a cékla.
Ha még izglalmasabbá szeretnéd tenni, bátran pakolj bele negyedbe vágott lilahagymát, sárgarépát, édesburgonyát és más gyökérzöldségeket. Nem lehet elrontani. Arra érdemes figyelni, hogy az édesburgonyát elég félidőben hozzáadni, mert sokkal gyorsabban megpuhul, mint a cékla.
Önállóan is fogyasztható, különösen a böjti időszakban és húsmentes napjainkon, de köretként is csodás. Sült fogashoz vagy kacsamellhez szoktuk még készíteni.
Tipp! Fűszeres olajjal is meglocsolhatod, ha nincsen időd például fokhagymát pucolni. Ha pedig semmi sincsen otthon a hozzávalókból, látogass el az Ittaszezonhoz, akiktől termelői finomságokat rendelhetsz házhoz, mellyel nem csak az egészségednek kedvezel, de sokat teszel a fenntarthatóságért is, ha hazai és szezonális élemiszereket fogyasztasz!
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk
Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána -I.rész
Végtelenül hangulatos vidéki szálláshelyek, ahol meseszép természeti...
Tekintetek a nagyvilágból – interjú Kónya Péter fotóssal
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Kónya Péterrel...
Krapfen, avagy a farsangi fánk – recepttel
A farsangi időszak hagyományos desszertje a farsangi fánk....
Két lélekmelengető receptötlet a szürke téli hónapokra
A karácsonyi dínomdánomnak már vége, beköszöntött a kicsit komor...