Rozmaringos fokhagymás sült cékla

Konyhánk és kamránk , Receptek

A sült cékla régi nagy kedvencünk. Ennek a csodaszép színű zöldségünknek a népszerűsége szerencsére sokat nőtt az elmúlt pár évben, de többnyire még ma is inkább savanyúságként ismert. Jó tudni, hogy annyira egészséges, hogy akár mindennap is érdemes fogyasztani. Változatosan elkészíthető, a savanyúság mellett frissen préselt levéből, melyet más gyümölcsökkel, zöldségekkel keverve (például alma, sárgarépa) igazi multivitamint készíthetünk házilag, de majonézes salátaként is brilliáns, nem is beszélve mai menünkről, a sült változatáról. A rozmaring fűszerkertünk egyik slágernövénye, mindenhez is használjuk, melyhez a fokhagyma kiváló társítás. 

Hozzávalók (4 főre):

Hirdetés

6-8 darab nagyobb cékla

1-2 fej fokhagyma

1 ág friss rozmaring, szárított is jó

olívaolaj

bors

 

Elkészítés:

A céklát megmossuk, levágjuk a végeit. Fontos, hogy nem kell megházmozni. Negyed vagy nyolcas cikkelyekre vágjuk és beletesszük egy sütőedénybe. A fokhagymát gerezdekben (ez esetben két fej javasolt) vagy fokhagymanyomón áttörve rászórjuk a céklára. A rozmaringot keveleire szedjük a céklára szórjuk. Ha szárítottal dolgozunk, akkor rámorzsoljuk. Ezt követően meglocsoljuk olívaolajjal, sót és borsot hintünk a tetejére.

A sütőedény aljába ujjnyi vizet öntünk, majd lefedjük alufóliával. Sütőben 175 fokon megsütjük. Elég sokáig fog tartani, ha jó puhára szeretnéd sütni, ezért egy óra múlva érdemes először megnézni mennyire puhult meg a cékla. 

Ha még izglalmasabbá szeretnéd tenni, bátran pakolj bele negyedbe vágott lilahagymát, sárgarépát, édesburgonyát és más gyökérzöldségeket. Nem lehet elrontani. Arra érdemes figyelni, hogy az édesburgonyát elég félidőben hozzáadni, mert sokkal gyorsabban megpuhul, mint a cékla.

Önállóan is fogyasztható, különösen a böjti időszakban és húsmentes napjainkon, de köretként is csodás. Sült fogashoz vagy kacsamellhez szoktuk még készíteni.  

Tipp! Fűszeres olajjal is meglocsolhatod, ha nincsen időd például fokhagymát pucolni. Ha pedig semmi sincsen otthon a hozzávalókból, látogass el az Ittaszezonhoz, akiktől termelői finomságokat rendelhetsz házhoz, mellyel nem csak az egészségednek kedvezel, de sokat teszel a fenntarthatóságért is, ha hazai és szezonális élemiszereket fogyasztasz!

 

Jó étvágyat kívánunk!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története

Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült gesztenyéiről áradozott. De valahogy nekem már nem adatott meg az a fenséges ízű, egészséges gesztenye-majszolás élménye, mindig csak valami félig kemény, félig mállós, néha avas, gesztenyére cseppet sem emlékeztető gubacsokat sikerült beszereznem. Úgyhogy fel is adtam eme remek téli nassolást.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!