Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő sütőtökkrémleves. Nemcsak nagyon könnyű és gyors az elkészítése, de vitaminokban gazdag, „melegítő” hatású étel, aminek a megjelenése is garantálja az őszies, bekuckozó hangulatot.
Hoztunk nektek egy alap sütőtökkrémleves receptet, és számos kreatív variációt, amivel izgalmasabbá tehetjük ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt.
A sütőtökkrémleves alap receptje
A sütőtökkrémleves készítők két, jól elkülönült táborba sorolhatóak. Az egyik tábor a zöldség sütésével, a másik a főzéssel kezdi a leves készítését.
Előbbi esetben a recept legbonyolultabb és legmunkásabb részét lehet megspórolni, ami nem más, mint a tök meghámozása. Sütés esetén elegendő feldarabolni, a magházat kikaparni és sütőpapírral borított sütőbe tenni a szeleteket. 180 fokon, légkeveréses sütőben egy bő fél óra alatt puha alapanyagot kapunk a leveshez. A sütőtökkrémleveshez a megsült darabokat, lehúzva a héjáról, egy tálba kanalazzuk. Kevés vízet, sót, borsot, szerecsendiót adunk hozzá és összeturmixoljuk. Ezzel készen is van az alaplevesünk.
A másik változatban, a főzés esetében, a kezdőlépés a tök meghámozása, magház kiszedése. Ezek után apró kockákra vágjuk a sütőtök narancsos húsát és mehet egy lábasba annyi vízzel, hogy pont ellepje a tök kockákat. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. Amikor a zöldség puha lesz, botmixszerrel összeturmixoljuk.
Hozzávalók
- 1 nagyobb sütőtök
- víz
- só
- bors
- szerecsendió
Variációk egy témára, azaz változatok sütőtökkrémleves receptekre
1. Gyömbéres- fahéjas sütőtökkrémleves édesszájúaknak
A fent leírt alaplébe gyömbért reszelünk, ízlés szerint fahéjat adunk hozzá és egy kevés kókusztejjel felforraljuk.
2. Fűszeres, magyaros sütőtökkrémleves
Ez a változat főzés esetében egy kisebb fej hagyma üvegesre párolásával kezdődik. Erre tesszük a sütőtökkockákat, mehet mellé néhány fokhagyma gerezd, egy hintésnyi pirospaprika. Jól elkeverjük, majd felöntjük vízzel és az alaprecept fűszerei mellett babérlevelet is teszünk az edénybe. Mikor a zöldség puhává főtt, a babérlevelet kiszedjük és egy kevés főzőtejszínnel összeturmixoljuk.
3. Nagyon „tökös” sütőtökkrémleves
Az alaplevesünket főzőtejszínnel sűrítjük. Közben tökmagot píritunk egy üres serpenyőben. Tálaláskor tökmagolajjal és píritott tökmagokkal hintjük meg a levest.
4. A Vidéki Élet Magazin kedvence
Az alaplevest főzőtejszínnel sűrítjük. Egy kisebb kovászos cipó belét kanállal kiszedjük, 5 percre előmelegített sütőbe tesszük. Mikor az üres cipónk kicsi színt és ropogósságot kapott a hőtől, kivesszük a sütőből és ebben tálaljuk a levest. Tetejét píritott tökmaggal és morzsolt kecskesajttal szórjuk meg.
Jó étvágyat mindenkinek!
Fotó: free fotó/Pexels
A sütőtökkrémleveshez hasonlóan izgalmas vidéki ízeinket, kipróbált receptjeinket RECEPT rovatunkban találod.
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...
A Balaton-felvidék leghangulatosabb piacain jártunk
Ha a nyári melegben, karunkon vesszőkosárral egy közeli termelői...