Szabi, a legszabadabb magyar pék – új helyre költözik a Bazsalikom Pékség

Portré

Szabadfi Szabolcsot mindannyian ismerjük. Ő ’Szabi, a pék’, aki néhány éve sok ezer honfitársát tanította meg, hogyan kell kovászt nevelni és azzal kenyeret, kiflit, és boldog briósokat sütni. Lelkes csapatával már öt kézműves pékséget üzemeltetnek az országban.

tökmagos kenyér Szabi a pék

Leghíresebb üzlete, a Bazsalikom Pékség most új helyre költözik Szentendrén. Egy ikonikus, százéves épületben nyitnak újra, tervezetten 2024 nyarán. A tőle megszokott, kövön sütött pizzák paradicsoma és a százéves kovásszal készült kenyerek édene mellett sok újdonság, meglepetés enteriőr vár majd a vendégekre. Különleges atmoszférájú fine dining pékséget és vendéglátóhelyet álmodott meg Szabi és erről elsőként nekünk árult el részleteket!

citromkrémes csiga, Szabi a pék

Fine dining pékség születik

 „Olyan jó a munkában elfáradni.”. Ez a kedvenc idézetünk tőle, mert azt sugallja, hogy egy olyan generációhoz tartozik, aki képes egyszerre elhivatott és innovatív lenni. Akik azt vallják „a kenyér nem recept, hanem hozzáállás”.

Hirdetés

Kiadó szállás, vendégház Balatonfüreden

Szabi már közel tíz éve a szakmában dolgozott, amikor igazán elkezdte azt sajátjának érezni. Ez akkor történt, amikor Olaszországban mestere, Giovanni mellé szegődött és megtanulta, hogyan tud szívvel is dolgozni. Érlelt kovásszal is nála találkozott először, amit aztán – a gondviselésnek hála – a felbecsülhetetlen tudással együtt hazahozott.

pizza, Szabi a pék

A mesterrel éjjel sütöttek, nappal a piacon árultak és bevásároltak az esti pizza készítéséhez. Az a szabadság, amiben ott éltünk és megtehettük, hogy a kedvünk határozza meg, mit sütünk, rendkívül közel áll hozzám. Ezek az olasz tapasztalatok a mai napig elkísérnek…”– mondja Szabi.

Ma már itthon is a minőségé a főszerep, a fogyasztók igénye is egyre inkább eltolódik a természetes eljárással, kiváló alapanyagokból készült termékek felé. A kifli lehet békebeli, de gasztronómiai élményt is nyújtson!

Szabi a pék, Kolbászos perec

Ezt az irányt követve és tovább gondolva született meg Szabi részéről a ’fine dining’ pékség koncepciója. „Szeretnénk, hogy a vendégek megadják a módját annak, hogy elfogyasztanak nálunk egy péksüteményt. Adjanak időt maguknak, üljenek le nyugalomban, aztán járják be a környéket, mert örülnénk, ha egy életérzést is kapnának…”.

Sajtos tekercs, Szabi a pék

Magyar hagyományok olasz életérzéssel fűszerezve

A szentendrei Bazsalikom Pékségben, egy idilli, természetközeli helyen beszélgetünk Szabival. De madárcsicsergés ide, vagy oda, sajnos kinőtték ezt a helyet. Egy nagy múltú, 100 éves épületegyüttesbe költöznek Szentendre központjába, melyben a péküzem, a vendégtér és egy rendezvényközpont is helyet kap.

pék pizza, Szabi a pék

A vendégeket nagyon kellemes enteriőr várja majd, több, szeparált intim térrel, ahol a magyar hagyományokkal és mediterrán életérzéssel egyszerre találkozhatnak. Ebben nem tömegbútorokra, hanem hazai kézművesekre és iparművészekre támaszkodnak.

A 100 éves épület famennyezetét megszabadították a komor sötétkék festéktől, újracsiszolás után egy antikolt fehér pácot kapott. A teret bevilágító lámpákat Franta Ági formatervező művész készítette gyapjúból.

Kakaós meggyes csiga, Szabi a pék

A pékség falára is mesés dekorációt álmodott Szabi: egy hársfából faragott hatalmas képkeretet, ami Homoki Henrietta faipari szobrász alkotása. A tálaláshoz Szente Krisztina keramikus művész készíti az eszközöket, tányérokat. Az ablakokat belülről ’Provance zöld’ színű Annie Sloan krétafestékkel festették át. Az olasz életérzés az apró részletekben is visszaköszön. Például a Toscaneriától beszerzett Busatti pékkötények olíva színében és mintájában.

Ha az épületen kívül körülnézünk, a bejáratnál és a kertben autentikus mediterrán hatású burkolatokat fogunk látni, mely az Otti Manufacturát dicséri. Ugyanitt áll majd Magyarország legnagyobb fatüzelésű kemencéje.

Grill zöldséges csiga, SZabi a pék

Mellé egy üvegház is készül, amiben fűszernövényeket és zöldségeket termesztenek majd. És megérkeztünk az alapanyagokhoz, amiknek a legmagasabb minőségűeknek kell lenniük. A Szorgos Gazdától rendelték az idei paradicsom palántákat, amiket a pékség jelenlegi kiskertjébe már kiültettek.

Bár szeret visszajárni, nem muszáj Olaszországig utaznia Szabinak az alapanyagokért. Például a Pomodorini Manufaktúra paradicsomszószai, aszalványai és pestoi (ejtsd pesztó) csúcsminőségű, San Marzano paradicsomból készülnek, amit a vendégek is megvásárolhatnak. A pizzákon a mennyei sonkákért egy szentendrei úriember felel, akit mindenki egyszerűen csak úgy emleget: „a Sonkás”.

Ha csak beszélünk ezekről az ínyencségekről, már azt is gasztronómiai utazásnak érezzük. Mennyei illatok között telt el az időnk: a fonott-csavart mennyországban, ahol a kiflik békebeliek, a briósok boldogok, és a pisztáciás csigák szinte megszólalnak.

nőnapi süti, Szabi a pék

Szabi azt még elmeséli nekünk, mennyire büszke három gyermekére, akik közül a két nagyobbik már a családi vállalkozásban dolgozik. Legalulról, az alapoktól kezdik a tanulást, hogy később ráérezzenek a rendszer működésére. És persze a szabadságra, amihez nekik már nem muszáj Olaszországig menni…

„A kenyér nem recept, hanem hozzáállás.”

/Vajda József: A kenyér lelke/

Szabi a pék

Szívesen megkóstolnád ezeket a péksüteményeket? Te is szereted a belül puha kívül ropogós kovászos kenyereket?  Ha a pékségekbe nem tudsz eljutni, ezeken a piacokon is megtalálod Szabiék kínálatát:

  • Dunakeszi kispiac (minden pénteken 15.00-19.00-ig)
  • Pancs Gasztroplacc Budapest 9. ker. Tűzoltó utca (minden vasárnap 9.00-14.00)
  • Parkvárosi Termelői Piac Érd, Bajcsy-Zsilinszky út 206-208 (minden szombaton 8.00-12.00)
  • Platz termelői piac és családi piknik Pilisvörösvár, Bánya-tavak (havonta egyszer)
  • Dunai kincseskert piac Dunaújváros (havonta egyszer)
  • Hóci parti termelői piac Bogyiszló (havonta egyszer 9.00-14.00)

Szöveg: Elekes-Vécsei Nóra

Fotó: Szabi a pék

Ne maradj le folyamatosan frissülő tartalmainkról, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!