Állatpark a Börzsönyben, ahová a vendégek visszajárnak naplementét nézni és szénát hordani

Életünk , Utazás

Családi gazdaságnak indult, aztán állatparkká, bevásárló közösséggé, skót felföldi marha tenyészetté és vidéki vendégváró hellyé nőtte ki magát a Széppatak Farm a Börzsöny szívében. Nem kell sokat utazni a fővárostól, autóval Letkésig bő egy óra alatt megtehető az út, ahol csodás, érintetlen táj fogadja a látogatót. Zoltán és Katka, a Széppatak Farm tulajdonosai túl gyorsnak érezték korábbi mindennapjaik tempóját, változást akartak, aztán úgy döntöttek megvásárolnak egy helyi birtokot és elkezdenek gazdálkodni.

Széppatak Állatpark a Börzsönyben, Letkésen

 

A kézből etetett ezüst róka, a barátságos emuk és a boldog skót felföldi marhák

Amikor Letkésre költöztek, nem voltak óriási vágyaik; nyugodtabb életet, és tiszta élelmiszert szerettek volna családjuknak. 2015-ben megvásárolták a farmot, így önellátásukat biztosítani tudták. Mivel állatszerető emberek, ezért saját örömükre vásároltak néhány egzotikus állatot is az őshonos háztájiak mellé. Aztán még egyet és még egyet. „Úgy gondoltuk elfér még néhány.”- meséli Zoltán. „Egy-két év elteltével érdeklődtek náluk az ismerősök, hogy jöhetnek-e ők is látogatni az állatparkot, mert nagyon kíváncsiak rá.”- meséli Katka. Először furcsán néztek rájuk, mert azt gondolták, miért nem mennek állatkertbe, de aztán megkapták a választ. „Azért mert itt mást is kapnak, megkapják azt, amiért mi is idejöttünk.”- mondják mindketten. Nyugalmat, pihenést, a vidék varázsát. Ahogy telt az idő, Zoltán azt vette észre, hogy hamarabb végez az etetéssel, itatással, szénahordással.  A vendégek ugyanis kérik, hogy segíthessenek az állatok körül. Katka úgy látja, ez aktív pihenés nekik, mert jólesik néha teljesen mást csinálni, mint amivel hétköznapokon foglalatoskodnak. A vendégvárás egyébként egy hosszú, személyre szabott folyamat a farmon, van nyitvatartásuk, de minden vendéggel külön foglalkoznak.

Hirdetés
Egzotikus állatpark a Börzsönyben állatsimogatóval - Széppatak Állatfarm, Letkés

Úgy sejtem azért is nőhetett a farm egzotikus állatkertté, mert a tulajdonosai egy olyan család, ahol mindenki örömét leli az állatokban. A házaspárnak négy lánya van és mindegyikük kötődik a farmhoz. Anna állatorvosi asszisztens, szakmailag is sokat tud az állatok körül segíteni, ő felel a madárház és a hüllőház gondozásáért.  A másik „teljes munkaidős” munkatárs Emma, a legkisebb lány. Mosolyogva vezeti pórázon a hámba bújtatott, családtagként nevelt ezüst rókát, Rudit, akivel közösen fogadják a vendégeket. Rudi magától hanyatt fekszik, és vigyorogva „tűri”, hogy megsimogassák. 

Egzotikus állatpark a Börzsönyben állatsimogatóval
Egzotikus állatpark a Börzsönyben állatsimogatóval

Róka dögönyözés után Lóri etetés következik. A színes madarak a Csendes-óceáni-szigetekről származnak, és szívesen veszik a látogatóktól a nekik, előre elkészített finomságokat. A farmon egyébként több mint 100 különböző fajtájú, körülbelül 1200-1300 állat él. A teljesség igénye nélkül láthatunk itt baromfikat, rackákat, mangalicákat, törpe mongúzt, ara papagájt, kaméleonokat, szurikátákat és skót felföldi marhákat is. A kedves, barátságos emuk tojásait a farmon keltetik, mert nagy a kereslet a húsukra, és házi kedvencnek is sokan keresik.

Skót felföldi marha - Széppatak Állatpark - állatsimogató a Börzsönyben

Naplemente két főre, vidéki esküvő négyszáz főre

Hamar egyértelművé vált a családnak, hogy a farmot és az állatkertet látogatók szeretnének még többet ebből az élményből és akár több napra is maradni, sőt itt összekötni hivatalosan az életüket. Ekkor jött a képbe a szénatároló és az úgynevezett „B”-lak. Béla bácsi főlovászként dolgozott és élt a farm elődjén, az ő lovászlakását, az udvarházat és a toronyszobát is felújították, így ma már tizennyolc fő elszállásolására alkalmasak.  A régi szénatároló, a Pajta -szintén felújítva- ma hamisítatlan, vidéki, vintage esküvői helyszín, ahol akár négyszáz fős lakodalmat is lehet tartani. A vendégek egyik kedvenc helye a farmon egy domb, ahonnan a naplementét és nagyon tiszta időben a Magas-Tátrát is látni. Jó ötletnek tűnt, hogy romantikus vacsorákat szervezzenek ide a slow life jegyében. Nagyon ügyelnek rá, hogy a vendégek jól érezzék magukat, ezért csak egy pár jelentkezhet be az adott napra.

Vidéki, vintage esküvő helyszín a Börzsönyben - Széppatak Farm, Letkés
Vidéki, vintage esküvő helyszín a Börzsönyben - Széppatak Farm, Letkés

Elvonulás, jógatábor és piacozás a Börzsönyben

Jó hírünk van azoknak is, akik a vidék ízeit keresik. Mivel nagy volt rá az igény, a házaspár úgy döntött, kinyitják a farm kamráját is: bevásárló közösséget szerveztek, így helyi termelőként kiszolgálják a lakossági igényeket. Szörpökkel, lekvárokkal, hentesáruval, húskészítményekkel, tojással töltik meg a kosarakat. Amikor a jövőről érdeklődünk Katka és Zoltán elmosolyodnak és egymásra néznek. Idén több alkalommal is lesz vezetett erdei séta, erdei meditáció a farmon, sőt hamarosan glamping szálláshelyként is számon tarthatjuk őket. A gyerekeket továbbra is szem előtt tartva szeretnének majd gyerektábort tartani, hogy nekik is át tudják adni azt a lelkesedést, amivel az állatokról gondoskodnak. (X.)

 

Fotók és bővebb információ: www.szeppatakfarm.hu 

Szerző: Elekes-Vécsei Nóra

 A LEGJOBB VIDÉKI PROGRAMOKAT MEGTALÁLOD FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ PROGRAMAJÁNLÓNKBAN!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

A muskátli ültetése és gondozása egyszerűen

Muskátliültetés -és gondozás egyszerűen!
A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem véletlenül: ez a változatos növény megannyi színben és formában gazdagítja a teraszok és kertek színes palettáját.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!