Hirdetés

Szomszédságban az Év Bortermelőjével

Életünk , Portré

2022-ben ifj. Figula Mihályt, a balatonfüredi Figula Pincészet tulajdonosát az Év Bortermelőjének választották. A még ma is szemtelenül fiatal borász 10 évvel ezelőtt vehette át az Év Fiatal Borásza díjat, mely alkalomból készített riportunk itt olvasható. Szívből gratulálunk az újabb elismeréshez!

Mindig is sejtettem, hogy a vidéki élet egyik legnagyobb értéke az élő emberi kapcsolatokban rejlik. Lassan három éve költöztünk új otthonunkba, az idegen arcok ma már ismerősek, az eleinte viszonzott fejbólintások ma már kedves beszélgetések az utcán a szomszédokkal. A fiatalember, aki mindig barátságosan integetett az autójából miközben a gyerekekkel róttuk a környék utcáit, ma itt ül velem szemben. Riportalany és riporter mondhatnánk, de sokkal találóbb egy jószomszédi beszélgetés. Ő ifjabb Figula Mihály, akivel a szülői ház és a pincészet között találkozunk nap, mint nap. Sokaknak viszont az egyik legjobb borász az országban, idén pedig az Év Fiatal Borásza díj büszke tulajdonosa.

Hirdetés
Figula Mihály, Év Bortermelője 2022- Figula Pincészet, Balatonfüred

Találkozásunk apropója az Év Fiatal Borásza Díj, amit a szekszárdi Bodri Pincészet borászával, Bodri Orsolyával megosztva nyert el 2012. januárjában. A díj legfőbb értéke abban rejlik, hogy a fogyasztók szavazatai alapján ítélték oda, hiszen a jó borásznak azok a legfontosabbak, akik a borát isszák. Nyolcvanöt borász közül kapta a legtöbb voksot Mihály. A titok a magas minőségen túl szerinte abban rejlik, hogy járják az országot, ott vannak a különböző fesztiválokon, borkóstolókat tartanak a pincénél és máshol is, sokan, sokszor találkozhatnak velük. A pincelátogatás, mint turisztikai program egyre népszerűbb, és szerencsére télen is sokan látogatnak Figuláékhoz.

Hivatás egy életen át

” A szülők által lerakott alapokat igyekszem méltón folytatni.” – mondja Mihály. Édesapja halála óta édesanyjával vezetik a borászatot, gondozzák a birtokot. Édesapja híres borász volt, sokan szerették és tisztelték benne a borászt, de még többen az embert. Nem csak a borokhoz, a szavakhoz is értett. E sorokat olvasva egyszeriben megértem, hogy a tradíció, a hagyomány ereje és e hivatás valóban egy életre szól.

„A szőlő csodálatos növény. Képes túlélni a gonosz időket, megnyugvást, hitet, örömet, vigaszt, jókedvet, Uram bocsá’, kellemes bódulatot nyújtva megfáradt gazdájának. Ám, hogy szerény megélhetést is biztosítson, ahhoz a hagyományok tisztelete mellett új törekvésekre, mívesebb technológiára és értő fogyasztókra – úgymond “borivókra” van szükség. Igen, borivókra, akik érzik, értik a műveket, a kompozíciókat, hiszen a jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.” Figula Mihály

Hirdetés
rózsavilág
Az Év Bortermelője 2022 - Figula Mihály, Figula Pincészet Balatonfüred

Bor és zene. Testvérek. Mihály öccse világhírű zenészként öregbíti a család hírnevét. Ausztriában él, de amikor csak teheti, hazalátogat és igyekszik nyomon követni a családi vállalkozást.

Mihály és édesanyja, Edit asszony szerint családi alapon lehet jól üzemeltetni egy borászatot. Nyolcan dolgoznak pincészetükben, valamennyien családtagok, barátok, így nem meglepő, hogy nem csak a munka köti össze őket. A szőlő gondozásától kezdve a borkészítésen át az értékesítésig mindent maguk felügyelnek és végeznek. Szerintük csak így lehet biztosítani a minőség folyamatos fejlesztését. Ez azonban egyfajta méret kérdést is felvet. Mihály mosolyogva mondja, hogy elérték az optimális méretet, harminc hektáron gazdálkodnak, ehhez elegendő az erejük, a pincék mérete és tulajdonképpen az egész vállalkozás. Izgalmas közgazdasági kérdés, hogyan tolerálja ezt a piac? A sikeres vállalkozás fokmérője – még ma is – sajnos a növekedés. Figuláék növekedés helyett minőségről beszélnek, filozófiájuk szerint pedig a kínálathoz keresik a keresletet és nem fordítva.

Edit asszony és a borászok

Bevallom őszintén, laikus vagyok a borkészítés témájában, bár a Balaton-felvidéken nyitott szemmel járó polgár előbb-utóbb óhatatlanul is némi képzettségre tesz szert. Velem sincs ez másként, érdeklődve hallgatom Mihályt, amint édesanyja ritkaság számba menő szaktudásáról mesél. Edit asszony igazi etalonnak számít, mikrobiológus szakmérnökként  a bor kémiájával foglalkozik. A környék összes borásza az ő laboratóriumában vizsgáltatja borát, vagy kér szaktanácsot. Nem csoda hát, ha jól ismeri valamennyijüket és a szakmai kapcsolatból sok esetben már évtizedes barátságok köttettek.

Az Év Bortermelője Figula Mihály, Figula Pincészet Balatonfüred

Fülöp bora

Borász családoknál megkerülhetetlen az új generáció kérdése. A legifjabb Figula csemete, ahogy mondani szokták, már az anyatejjel magába szívta a borászkodást. Érkezésének tiszteletére, mely édesapja szerint egy igazán szerencsés évjárat volt, a pincészet az évi legjobb borát nevezték el róla. Ma már csak kétezer palack van belőle a pincékben, és aki meg szeretné kóstolni, vagy egy palackkal hazavinni belőle, annak bizony el kell látogatnia Balatonfüredre a Figula Pincészethez. Első borkóstolónkon a pincészetnél volt szerencsém hozzá és tényleg kihagyhatatlan! Fülöp ma öt éves és már igazi „szakértő”, biztonsággal közlekedik a pincékben és a dűlőkön, nagymamája laboratóriumában érdeklődve figyeli a kémcsöveket. Édesapja bízik benne, hogy fia büszkén veszi majd át egykor a családi örökség gondozását és örömmel választja ezt hivatásának.

A bor az utolsó romantika…

Mihály bízik az ágazatban és a borbarátokban is. Ahogy mondja, „a bor az utolsó romantika” mai rohanó világunkban. Hányszor látta már rácsodálkozni a megfáradt városi embert egy dűlőtúra vagy borkóstoló alkalmával, hogy így is lehet élni. Ahogyan édesapja írta: “borivókra” van szükség. Igen, borivókra, akik érzik, értik a műveket, a kompozíciókat, hiszen a jó borok finoman hangszerelt alkotások.” Mihály szerint felnövőben van egy új generáció, akik és gyermekeik már olyan szemlélettel élik az életüket, vásárolnak, fogyasztanak, amiben érték a helyi, érték az egyediség, érték a befektetett munka. A jó bor is olyan, mint a régi jó öltöny, amit az úri szabó készített méretre. Nincs két egyforma évjárat, nincs két egyforma dűlő.

Együtt a vidékért

A fiatal borászt nem csak a pincészet foglalkoztatja, hanem a vidék, a vidékiség, a vidéki élet „sorsa” is. Aggódva figyeli, hogy még a turisztikai szempontból annyira jó földrajzi adottságokkal rendelkező Balaton-felvidék és környéke is milyen kihalt ősztől tavaszig. A vidék élhetővé tételében a borászok nagy felelősségét látja, hiszen sok embert vonzanak, esetükben például Balatonfüredre. A Figula Pincészet célja, hogy minél több bort helyben, a pincétől értékesítsenek annak ellenére, hogy jó export lehetőségeik vannak. Azonban a fogyasztók gondolkodásában is szükséges a változás. Nyugati nemzeteknél természetes, hogy hazai bort fogyasztanak, még akkor is, ha más országok „jobb és olcsóbb” kínálatot nyújtanak. Mihály szerint, ha nálunk is a magyar ember magyar bort fogyasztana, az ágazat sok problémája oldódna meg.

Beszélgetésünk alatt is zajlik az élet a pincénél, folyamatosan jönnek a megkeresések, borkóstoló iránt érdeklődő telefonál, egyik borász ismerős jön bort vizsgáltatni, egy magazin médiaajánlatot hoz. Lassan én is elbúcsúzok, közben arról beszélgetünk, hogy milyen jó lenne, ha a helyi vállalkozások együtt gondolkodnának. Szolgáltatásaikat összekapcsolva egész évben várnák a turistákat, példaként felidézzük a toszkán vagy provence-i kisvárosok példáját – ha már egyszer a Balaton-felvidék a magyar Toszkána és Provence.

Stílusos vidéki szállásajánlatunk a közelben

Gejzír Vendégház Tihany

Gejzír Vendégház – Tihany

Cím: Tihany, Cserhegy

Leírás:  Szüleinktől kaptunk egy pici birtokot egy nádtetős présházzal, ahol gyermekként szüreteltünk és venyigéből rakott tűzön gardát sütöttünk… „Kézbe vettük”, alakítottuk és ez született belőle. Élvezzétek azt a nyugalmat, csendet, kakukkfűillatot, amely a mai napig bennünket is elvarázsol… Az igazi szőlőhegyi hangulatú, balatoni panorámás vendégházunk 2-4 fő számára nyújt pihenési lehetőséget. 

Foglalás, érdeklődés: Küsz Marianna www.nyaralhome.hu

Neked ajánljuk