Háromszáz éves vízimalmok és „szerelem kétszer” a tatai Öreg-tó partján

Életünk , Utazás

Tata és az Öreg-tó nagyon kedvelt kirándulóhely évtizedek óta. Kellemes miliője, a természet és az épített környezet csodás egyensúlya miatt észrevétlenül belopja magát az emberek szívébe, a tóparton sétálva akarva-akaratlanul is körbeölel a hely romantikája. Nem történt ez másként Fülöp Judit és Mogyorósi Péter életében sem, akik az Öreg-tó partján estek szerelembe egymással, majd harminc évvel később, 2021-ben pedig itt nyithatták meg kapuit az 1700-as években épült malomegyüttesből kialakított Malom és Kacsának, melyben Judit egykori álmát valósították meg. Az étteremmel egyetemben létrehoztak egy olyan közösségi találkozóhelyet is, ahol -Judit saját szavaival élve – “mindig történik valami”.

Étterem Tatán - Malom és Kacsa

Víz, Zene, Virág, Malom és Kacsa

A Tatai Vadlúd Sokadalom, az Öreg-tó, az Esterházy-kastély miatt is nagyon sok látogató keresi fel a vidéki várost, de a Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház annyira jó koncepció, hogy önmagában is vonzerő. Az említett, országos műemlékvédelem alatt álló vízimalmok már több évtizede a család tulajdonában vannak, 2016-ban döntöttek úgy, hogy nekikezdenek a felújításnak. Judit és Péter azt szerette volna, ha más is élvezhetné gyerekkoruk és szerelmük helyszínét. Már a munkálatok alatt körvonalazódott Judit fejében a vendéglátás és közösségépítés egy új közös dimenziója. A Patak terem ugyanis minden hónapban színházzá alakul át, ahol kortárs színházi darabokat adnak elő meghívott művészek a tatai közösség és a színházrajongó tulajdonosok örömére. Azzal, hogy rendezvényházzá is avanzsáltak sikerül a városban, hogy őket idézzem „a kultúrát népszerűsíteni és elmélyíteni”. Judit lelkesen beszél ezekről az alkalmakról, amikre mindig nagy az érdeklődés és az előadóművészek is szívesen jönnek el hozzájuk vidékre.

Hirdetés
Tata étterem - Malom és Kacsa - esküvőhelyszín, rendezvények

A tóparti étterem, ahol nincs esőnap

Juditék tatai étteremként és rendezvényházként is igyekeznek minden korosztály számára vonzó lenni és a vendégek elvárásainak megfelelni. Ledöntötték azt a sztereotípiát, miszerint vidéken unalmas lenne az élet. Hogy mennyire színes, csalogató gasztronómiai és programkínálattal várja a Malom és Kacsa a vendégeket elég, ha belenézünk étlapjukba és programnaptárjukba. Tóth Tivadar séf vezetésével az étterem modern, vidéki konyhaművészete a Malom és Kacsa gasztronómiai sikereinek alapja. A konyha alapvetően a helyi kistermelői alapanyagokra épít és a klasszikus ízvilágot képviseli. Az étterem nagyon népszerű, érdemes asztalt foglalni. Hétköznapokon menüvel, hétvégén a’la carte bisztró étlappal készülnek. A szezonális fogások megalkotásakor vegán, és ételintoleranciával élő vendégekre is gondolnak. A bisztróban kapott helyet a music corner, vagyis a zenesarok ahol egész évben könnyűzenei előadók lépnek fel és fokozzák az amúgy is nagyon kellemes ’Malom és Kacsa hangulatot’. 

Tata étterem - Malom és Kacsa - esküvőhelyszín, rendezvények

Kovászos kenyér- és kalácskészítő tanfolyamra, ezen kívül hétvégenként kutya brunchra, – olyan ebédre ahol külön négylábúakra szabott menüvel is készülnek- lehet bejelentkezni. A programok között nekünk nagyon tetszik a „Hogyan ne égesd le a konyhát?” -, ami egy tinédzsereknek szóló fergeteges főzőtanfolyam, mely remélhetőleg ismét felkerül majd az eseménynaptárba. 

Ennyi színvonalas rendezvényt szervezni nem egyszerű feladat, de a párnak láthatóan ez nem okoz gondot. “Péterrel nagyon jól kiegészítjük egymást. Ahogy gyermekeink nevelését is tökéletes összhangban tettük, úgy „3. gyerekünket”, a Malom és Kacsát is közösen gondozzuk.”- mondja Judit.

Tata étterem - Malom és Kacsa - esküvőhelyszín, rendezvények

Együtt a csapat, együtt a család: tóparti esküvő, és csapatépítés Tatán

„Tata az esküvők szempontjából is rendkívül népszerű város, így – a többi mellett – esküvő helyszínné kellett válnunk.”– meséli Judit. Már a nyitástól kezdve nagyon népszerű ilyen tekintetben is a Malom és Kacsa; korábban 50-70 fős esküvőkre nem volt tóparti színtér a városban. A környező cégek részéről folyamatos az igény üzleti rendezvényekre, és csapatépítő programokra alkalmas helyszínre. A házaspár nagyon büszke akadálymentesített, légkondicionált, technikailag magasan felszerelt rendezvényközpontjukra is. A szállóvendégek is szívesen választják őket: ízlésesen berendezett apartmanjaikból lenyűgöző panoráma nyílik a tatai várra, az Öreg-tóra és az Eszterházy-kastélyra.

Azt nehéz megmondani, hogy a tulajdonosok, vagy a városlakók várták-e jobban hogy megnyissa kapuit Tatán a Malom és Kacsa  Étterem és Rendezvényház. Egy biztos, Judit álma megvalósult: olyan közösségi tér lett, ahol nincs esőnap, és ami egy egész városnak ad szórakozási lehetőséget.

Foglalás, érdeklődés: www.malomeskacsa.hu

Szerző: Elekes-Vécsei Nóra 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!