Háromszáz éves vízimalmok és „szerelem kétszer” a tatai Öreg-tó partján

Életünk , Utazás

Tata és az Öreg-tó nagyon kedvelt kirándulóhely évtizedek óta. Kellemes miliője, a természet és az épített környezet csodás egyensúlya miatt észrevétlenül belopja magát az emberek szívébe, a tóparton sétálva akarva-akaratlanul is körbeölel a hely romantikája. Nem történt ez másként Fülöp Judit és Mogyorósi Péter életében sem, akik az Öreg-tó partján estek szerelembe egymással, majd harminc évvel később, 2021-ben pedig itt nyithatták meg kapuit az 1700-as években épült malomegyüttesből kialakított Malom és Kacsának, melyben Judit egykori álmát valósították meg. Az étteremmel egyetemben létrehoztak egy olyan közösségi találkozóhelyet is, ahol -Judit saját szavaival élve – “mindig történik valami”.

Étterem Tatán - Malom és Kacsa

Víz, Zene, Virág, Malom és Kacsa

A Tatai Vadlúd Sokadalom, az Öreg-tó, az Esterházy-kastély miatt is nagyon sok látogató keresi fel a vidéki várost, de a Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház annyira jó koncepció, hogy önmagában is vonzerő. Az említett, országos műemlékvédelem alatt álló vízimalmok már több évtizede a család tulajdonában vannak, 2016-ban döntöttek úgy, hogy nekikezdenek a felújításnak. Judit és Péter azt szerette volna, ha más is élvezhetné gyerekkoruk és szerelmük helyszínét. Már a munkálatok alatt körvonalazódott Judit fejében a vendéglátás és közösségépítés egy új közös dimenziója. A Patak terem ugyanis minden hónapban színházzá alakul át, ahol kortárs színházi darabokat adnak elő meghívott művészek a tatai közösség és a színházrajongó tulajdonosok örömére. Azzal, hogy rendezvényházzá is avanzsáltak sikerül a városban, hogy őket idézzem „a kultúrát népszerűsíteni és elmélyíteni”. Judit lelkesen beszél ezekről az alkalmakról, amikre mindig nagy az érdeklődés és az előadóművészek is szívesen jönnek el hozzájuk vidékre.

Tata étterem - Malom és Kacsa - esküvőhelyszín, rendezvények

A tóparti étterem, ahol nincs esőnap

Juditék tatai étteremként és rendezvényházként is igyekeznek minden korosztály számára vonzó lenni és a vendégek elvárásainak megfelelni. Ledöntötték azt a sztereotípiát, miszerint vidéken unalmas lenne az élet. Hogy mennyire színes, csalogató gasztronómiai és programkínálattal várja a Malom és Kacsa a vendégeket elég, ha belenézünk étlapjukba és programnaptárjukba. Tóth Tivadar séf vezetésével az étterem modern, vidéki konyhaművészete a Malom és Kacsa gasztronómiai sikereinek alapja. A konyha alapvetően a helyi kistermelői alapanyagokra épít és a klasszikus ízvilágot képviseli. Az étterem nagyon népszerű, érdemes asztalt foglalni. Hétköznapokon menüvel, hétvégén a’la carte bisztró étlappal készülnek. A szezonális fogások megalkotásakor vegán, és ételintoleranciával élő vendégekre is gondolnak. A bisztróban kapott helyet a music corner, vagyis a zenesarok ahol egész évben könnyűzenei előadók lépnek fel és fokozzák az amúgy is nagyon kellemes ’Malom és Kacsa hangulatot’. 

Tata étterem - Malom és Kacsa - esküvőhelyszín, rendezvények

Kovászos kenyér- és kalácskészítő tanfolyamra, ezen kívül hétvégenként kutya brunchra, – olyan ebédre ahol külön négylábúakra szabott menüvel is készülnek- lehet bejelentkezni. A programok között nekünk nagyon tetszik a „Hogyan ne égesd le a konyhát?” -, ami egy tinédzsereknek szóló fergeteges főzőtanfolyam, mely remélhetőleg ismét felkerül majd az eseménynaptárba. 

Ennyi színvonalas rendezvényt szervezni nem egyszerű feladat, de a párnak láthatóan ez nem okoz gondot. “Péterrel nagyon jól kiegészítjük egymást. Ahogy gyermekeink nevelését is tökéletes összhangban tettük, úgy „3. gyerekünket”, a Malom és Kacsát is közösen gondozzuk.”- mondja Judit.

Tata étterem - Malom és Kacsa - esküvőhelyszín, rendezvények

Együtt a csapat, együtt a család: tóparti esküvő, és csapatépítés Tatán

„Tata az esküvők szempontjából is rendkívül népszerű város, így – a többi mellett – esküvő helyszínné kellett válnunk.”– meséli Judit. Már a nyitástól kezdve nagyon népszerű ilyen tekintetben is a Malom és Kacsa; korábban 50-70 fős esküvőkre nem volt tóparti színtér a városban. A környező cégek részéről folyamatos az igény üzleti rendezvényekre, és csapatépítő programokra alkalmas helyszínre. A házaspár nagyon büszke akadálymentesített, légkondicionált, technikailag magasan felszerelt rendezvényközpontjukra is. A szállóvendégek is szívesen választják őket: ízlésesen berendezett apartmanjaikból lenyűgöző panoráma nyílik a tatai várra, az Öreg-tóra és az Eszterházy-kastélyra.

Azt nehéz megmondani, hogy a tulajdonosok, vagy a városlakók várták-e jobban hogy megnyissa kapuit Tatán a Malom és Kacsa  Étterem és Rendezvényház. Egy biztos, Judit álma megvalósult: olyan közösségi tér lett, ahol nincs esőnap, és ami egy egész városnak ad szórakozási lehetőséget.

Foglalás, érdeklődés: www.malomeskacsa.hu

Szerző: Elekes-Vécsei Nóra 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!