Téli barangolás a tihanyi gejzírkúpok nyomában

Életünk , Utazás

Véget ért a több színtől aranyló ősz, a fák már elhullatták lombjukat, beköszöntött a hűvös idő. A ropogós tél fehér leplével, hótiszta paplanjával is megérkezett. Mikor naphosszat köd és szürkeség nyűgösködik a városi emberen, nos, akkor is érdemes kimozdulni a természetbe és a mindig elbűvölő Tihanyba.

A tihanyi gejzírkúpok nyomában

Vincze Judit kolléganőnk a tihanyi gejzírkúpok nyomában…

Hirdetés

Ha kell egy jó szállás – irány a Gejzír Vendégház

A nyári melegben levendula illatú, emberektől nyüzsgő Tihany most csendes, békés. Hallgatagságában is vonzó, ködfátylába burkolózva is gyönyörű.

A Gejzír Vendégház terméskővel kirakott lábazatával, nádfedeles tetejével diszkréten húzódik meg a Cserhegy oldalában. Nem hivalkodó, nem harsány, kifejezetten kellemes. A ház kívülről is, belülről is takaros, rendes, bámulatosan tiszta. Panorámája lenyűgöző. Az egykori présház környezetébe olyannyira beleillő, hogy a helyi vadállomány is otthon érzi magát a kert végében.

A tihanyi gejzírkúpok nyomában - Gejzír Vendégház, Tihany

Vaddisznó, szarvas, őz napi vendég ebben az elcsendesedett, téli időszakban a kerítés mentén. A kertet övező hamisbabér bokrok védelemre szorulnak miattuk, mivel magukénak éreznek mindent, ami zöld, így jó étvággyal legelésznek a sövény friss hajtásairól. Reggel egy mókás kis mókus vidám ugrándozással szeli át a kertet, mogyorót, diót remélve ebédre.

Tihany Gejzír Vendégház

Bent a házban finom meleg van, igazi kuckós a hangulat. Marianna, a tulajdonos, vendégeit ízletes lekvárral, aromás teákkal és helyi borral várja, az asztalon idényszerinti dekorációval, gyertyafénnyel. Fél óra leforgása alatt úgy érzem, otthon vagyok. Kifogástalanul tiszta fürdőszoba és kényelmes ágy várakozik arra, hogy birtokba vegyem.

Aranyház, gejzírkúpok, Európa Diploma

A Vendégház melletti telken, a kerítés mentén gyalogolva perceken belül elérhető az erdő. Útközben visszapillantva elénk tárul a Balaton most sejtelmesen lágy-szürke tengere, a Szántódi-rév sziluettje.

Tihanyi Gejzírkúpok nyomában - Aranyház, Europa Diploma

Az erdő nyirkos, földdel kevert levélillatot áraszt, egyre beljebb hívogat, hogy ismerjük meg rejtett titkait. Ilyenek a gejzírkúpok, amelyek a Balaton keletkezése során lezajló vulkanikus tevékenységek során keletkeztek, a legnagyobb ilyen szikla a pazar panorámát nyújtó Aranyház, amit a Lóczy Lajos-tanösvényen haladva érünk el. 

Tihanyi gejzírkúpok nyomában -Tihany télen

Az Európa Diploma védett területek számára adható legmagasabb európai díj biológiai, geológiai és tájképi értékeket hordozó védett területek elismerésére. Magyarországon három Európai Diplomával rendelkező terület van, mely egyike a Tihanyi-félsziget vulkanikus képződményei, vagyis a gejzírkúpok.

Tihanyi gejzírkúpok nyomában - Aranyház, Europa Diploma

Garda hal

Marianna, a vendégház tulajdonosa örömmel meséli házuk történetét, gyermekkorának máig kedves emlékeit. Ilyen a közös gardasütés, amit itt a kertben, szülei és családja körében éltek meg évről évre. A tihanyi emberek körében hagyománya volt a gardahalászatnak és gardasütésnek, mely olyan rítussá vált az évszázadok során, amelyhez számos egyéb tevékenység, társas esemény kapcsolódott. 

Tihany Gejzír Vendégház

Az egykori présházat Mariannáék megmentették és úgy döntöttek, vendégházként megosztják ezt a kis csodát másokkal is.

A gardasütést a szőlőhegyen tartották az úgy nevezett likas pincéknél. A halak kibelezése, lepikkelyezése után a garda mindkét felét hetvenkétszer bevágták, majd jöhetett a só és a paprika. A korabeli képeken látható, hogyan is készült. Fanyársra húzták, és parázs felett ropogósra sütötték.

Gardasütés Tihanyban - régi családi fotó - Gejzír Vendágház

Régi fotó a családi gardasütésről a présháznál

A tihanyi gardafesztiválok ezt a szép halászati hagyományt elevenítik fel immár több mint tíz éve, novemberben. A Gejzír Vendégház ajtaja az év minden évszakában nyitva áll a Tihanyba látogatók előtt, nyáron az üdítően friss, napernyős teraszon, telente pedig az infraszauna melegében pihenhetünk. Érkezzen az utazó akár a gardaünnepre, a Tihanyi Bencés Apátságba, túrázni, strandolni vagy illatos levendulát szedni. (X)

Kapcsolat: Gejzír Vendégház, Küsz Marianna

Tihany története gazdag legendákban és mondákban, amiket utazásunk előtt érdemes megismerni. Olvassátok el erről szóló cikkünket is: Tihany misztikus kincsei nyomában

Szöveg: Vincze Judit, képek: Gejzír Vendégház, Vincze Judit

Neked ajánljuk