Terasz pergolák – nemcsak praktikusak, dekoratívak is

Házunk és kertünk , Lakberendezés

Ugye ismerős az érzés, amikor a rekkenő nyári hőségben egy árnyas diófa alatt hűsölsz? A vidéki kertekben sok helyen az árnyékolással nem kell külön foglalkozni, hiszen természetes módon megoldott egy öreg fa lombja alatt, de ahol nincsenek, vagy még kicsik a fák, mindenképpen mesterséges árnyékolásban kell gondolkodni, melyre praktikus és dekoratív megoldás a pergola.

Reneszánszukat élik a pergolák és kerti pavilonok, melyeket ha a házunk és kertünk stílusához igazítunk, nemcsak árnyat adnak és helyet a nagy baráti beszélgetéseknek, de rendkívül feldobják a látványt is.

Nincs új a nap alatt – avagy a pergolák már az ókorban is léteztek

Ha visszamegyünk az időben, a pergolák története egészen az ókorba vezet. Számos civilizációról tudjuk ma már, hogy már akkor is magasszintű kertművelést folytattak, melynek részei voltak a lugasok is, vagyis olyan favázas pergolák, melyekre különböző növényeket futtattak fel. A pergolák vázát hosszú évszázadokon át kizárólag fából készítették, ma már azonban elterjedtek a különböző fémszerkezetek is, melyeknek egyik legnagyobb előnye az időtállóságuk és hogy nem igényelnek folyamatos karbantartást. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, melyek segíthetnek megtalálnod az otthonodhoz leginkább illő pergolát vagy kerti pavilont.

Kerti pavilon - gardenway.hu

Forrás: Gardenway.hu

Kerti pavilon vagy terasz pergola?

Először is azt érdemes eldöntened, hogy kerti pavilonra vagy terasz pergolára van-e szükséged? Ehhez nézzük, mi a különbség közöttük. A kerti pavilonok a kertben önállóan álló, tetővel fedett építmények, melyek régebben kizárólag fából készültek. Ma már választhatunk fémvázas pavilonokat is, melyeket akár magunk is összerakhatunk. Alakjuk nagyon változatos lehet, a négyzet alakzat mellett az egyedi pavilonoknál kedvelt az elegáns megjelenést nyújtó hat- vagy nyolcszögletű is. A kerti pavilonok oldala legtöbbször félig nyitott vagy romantikusan függönyökkel határolt, melyeket a nap járásának megfelelően húzhatunk el. A pavilonokat általában nagyobb kertekben szokták felállítani, ahol igazán tudnak érvényesülni és érdemes olyan helyet választani nekik, ahol elrejtőzhetünk a kíváncsi tekintetek elől, ugyanakkor gyönyörködhetünk kertünk látványában.

A kerti pavilonokkal szemben a terasz pergolák inkább a házhoz tartoznak. A pergola kiválasztásánál is rendkívül fontos figyelembe venni a ház és a kert stílusát, hiszen közéjük ékelődve kulcsszerepe van a kettő közötti összhang és harmónia megteremtésében. Tartószerkezetük készülhet fából, melyek inkább a vidéki stílusú házaknak állnak jól, a modernebb otthonokhoz legtöbbször fémszerkezetet szoktak választani. A pergoláknak nincsen oldalfala, tetőszerkezetük lehet zárt vagy részben nyitott. Szövettetős pergolákra számos inspirációt találhatunk például a gardenway.hu oldalon.

Terasz-pergola-fémvázas-Gardenway.hu

Forrás: Gardenway.hu

Pergolatípusok

A vázszerkezet anyaga alapján fa- és fémpergolákat különböztetünk meg. A fából készült pergolákat a vidéki, rusztikus vagy mediterrán stílusú otthonok kedvelőinek ajánljuk. Előnyük, hogy természetes anyagból készülnek, ugyanakkor hátrányuk az ebből adódó rövidebb élettartam és hogy folyamatos karbantartást igényelnek. Az időjárásnak egész évben kitett szerkezetet érdemes évente—kétévente újrafesteni, hogy megvédjük az UV sugárzás, az eső és a fagy okozta káros hatásoktól. A fémpergolák a fával szemben kis túlzással örökéletűek. Az acél- vagy könnyűfémvázas szerkezet nem igényel karbantartást, megjelenésében pedig sokféle szín közül választhatunk. A fa alapanyag elmúlt időszakban bekövetkezett jelentős drágulásával és a karbantartási költségek figyelembevételével árban is versenyképesek a fémpergolák.

A pergolák fedése szempontjából fém lamellás vagy ponyvás pergolák közül választhatunk. A legmodernebb technológia már lehetővé teszi, hogy akár mozgatható lamellákkal és ponyvával fedett pergolánk legyen, melyek segítségével kedvünkre szabályozhatjuk a teraszra bejutó fény mennyiségét.

Ha kisebb költségvetéssel rendelkezünk, jó megoldás lehet a szabadon álló terasz pergolák vásárlása, melyek fix méretben kaphatóak, és akár függönnyel, szúnyoghálóval is kiegészíthetjük őket. 

Terasz pergola - Gardenway.hu

Forrás: Gardenway.hu

Még több ötletért kattints LAKBERENDEZÉS rovatunkra. 

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!