Tökmagolaj: az Őrség aranya

Egészség , Életünk

Az olívaolaj a hazai és nemzetközi konyhák kedvelt, népszerű fűszerolaja. A mediterrán országok alapvető olaját főzéshez, sütéshez vagy csak fűszerezéshez egyaránt használják. Kevésbé ismert és a konyhákban nem feltétlen fordul elő a naponta használt élelmiszerek között a tökmagolaj. Pedig az egészséges táplálkozás egyik alapvető élelmiszere kellene, hogy legyen a hazánkban az „Őrség aranyának” is nevezett selymes fűszer.

A pirított tökmagot nem kell bemutatnom, aki szereti a „szotyolát” vagy az olajos magvakat, annak a tökmag sem ismeretlen. A tökmagolaj viszont már nem esik bele túl gyakran az ember bevásárlókosarába. Jómagam először egy étteremben találkoztam vele, méghozzá a sütőtök krémleves tetején. A selymes, de intenzív aroma új fejezetet nyitott az életemben. Azóta, ha vásárokon meglátom, mindig igyekszem egy kis kóstolót beszerezni.

tökmagolaj tökmagok

Mitől olyan különleges a tökmagolaj?

Az olaj készítése lehet kézműves, de az üzemekben készített termék is értékes – két különböző eljárásról van szó. Európában főleg Ausztriában és Szlovéniában van a tökmagolaj készítésének és fogyasztásának nagy kultúrája. Hazánkban a leghíresebb kézműves sajtolókat az Őrségben találjuk. Fáradtságos munkával készül és bizony nem is tartozik a százforintos kategóriába. Sok munka van vele. Tavasszal elvetik a tökmagot, a kikelő növényt egész nyáron gondozzák. Az időjárástól függ a termés, a tök nem szereti sem az aszályos időjárást, sem pedig az esőset.

Augusztus végén takarítják be a termést, a tökből kivájt magot néhány napig szárítják. Egy liter olajhoz körülbelül 3 kg tökmagra van szükség. A házi olajat a megtisztított, megszárított magból készítik. A tiszta magot ledarálják, majd vizet adnak hozzá, hogy könnyebb legyen a préselés. A masszát felfőzik, hogy a víz elpárologjon belőle, ezután jöhet az olaj kisajtolása. A visszamaradt tökmagpogácsa állatok takarmányozására használható. A kinyert olajat ülepítik, szűrik, végül üvegekbe töltik.

” A tökmagolaj különleges fűszerolaj. Levesek, mártások, szószok ízesítője”

A tökmagolaj felhasználása és hatásai

A tökmagolaj különleges fűszerolaj. Levesek, mártások, szószok ízesítője, de kiválóan alkalmas nyers zöldségek, saláták ízesítésére is. A barnás színű, selymes, intenzív aromájú olaj házi kenyérre, pirítósra kenve zöldségekkel, sajtokkal remek előétel. A tökmagolaj sütésre nem alkalmas, ehhez válasszunk megfelelő olívaolajat. A tökmagolaj rendkívül sok jótékony hatással bír. A népi gyógyászatban már régóta ismert, napjainkban pedig a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar is alkalmazza. Tartalmaz telítetlen zsírsavakat, melyek segítenek a magas koleszterinszint csökkentésében. A tökmag, így a tökmagolaj egyik legismertebb gyógyhatása a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő kellemetlen tünetek enyhítése. Kevésbé ismert, hogy tartalmaz fontos vitaminokat is, ilyenek az E- és F- vitaminok, melyek a várandósság korai szakaszában igen fontosak – segít a spontán vetélés kivédésében, valamint fontos szerepe van az F-vitaminnak a magzati idegrendszer fejlődésében. Antioxidánsokat is tartalmaz, melyek lassítják a szervezet öregedési folyamatait. Ismert jótékony hatása továbbá az agyi keringés normális állapotának fenntartása.

Tipp!

Gyors, igazi téli vacsorát készíthetünk, nem kell hozzá más csak néhány szem krumpli, a disznótorosból egy kis kolbász, szalonna, mellé pedig savanyú káposzta és egy kis tökmagolaj. A megmosott burgonyát héjában süssük meg, pirítsunk mellé szalonnakaréjokat és kolbászkarikákat. A káposztát locsoljuk meg tökmagolajjal és már tálalhatjuk is!

Tudtad?

Ízletes fűszerolajak készíthetők mogyoróból, mákból, dióból vagy akár szezámmagból is. Ha érdekelnek ezek az olajak, érdemes ellátogatnod erre az oldalra: Göcseji extra szűz olajok

Granola házilag

Neked ajánljuk

Legújabb cikkek

Hírlevél

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Hirdetések
Esküvői fotózás redphoto.hu

jeles napok

Szent György napja

    Pásztorünnep, a hagyomány szerint ezen a napon hajtották ki először az állatokat a legelőre. Füstön keresztül hajtották őket, hogy az ártó szellemektől megtisztuljanak.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk