Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme

Konyhánk és kamránk , Receptek

A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is tudjuk-e, hogy milyen gazdag vitaminforrás?

Halmos Monika, fitoterapeuta, virág- és borsommelier, és nem utolsó sorban író; küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian  felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert. Ezúttal a tyúkhúrról mesél érdekességeket, melyhez receptötletet is hozott.

Hirdetés

Undok, zöld, komposztra való, de a tyúkok szeretik

Ez a tyúkhúr, a hazánkban helyenként tömegesen előforduló, szinte kiirthatatlan, a hó alatt is megélő, télen is virágzó növény. A tyúkhúr (Stellaria media) apró levelei, fehér, csillag alakú virága miatt könnyen felismerhető. Virágzó hajtása gazdag C-vitamin forrás, a tavaszi saláták legértékesebb alkotó eleme.  Ott a helye a sajtkrémekben, fűszervajban, zöldturmixban is, de főzeléket és levest is készíthetünk felhasználásával. Számos gyógyhatását is ismerjük: epe-és veseműködést segít a teája, egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik.

Zöldturmix tyúkhúrral

Benne a napsugár, az életerő. Anyagcsere-serkentő, antioxidáns hatású, és ha megszokjuk a „rémisztő” zöld színét, és azt, hogy zöld növényt iszunk, akkor remek kiegészítője lehet az egészséges étkezésnek. Igazi innivaló természet!

Hozzávalók, személyenként:

  • 20-25 dkg gyümölcs (alma, banán, őszibarack, sárgabarack, bogyósgyümölcsök, ezeket bátran variálhatjuk, és lehet benne fagyasztott gyümölcs is),
  • két maréknyi „zöld” a tavaszi kertből: tyúkhúr, mezei sóska, százszorszép levél, ibolyalevél, turbolya, csalán, madársaláta, zsenge pitypanglevél, útifű, kövér porcsin, stb.

A gyümölcsöt megtisztítjuk, ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk, és kevés vízzel a turmixgépbe tesszük. Hozzáadunk két maréknyi bármilyen ehető zöld növényt. Az arány 60-40% legyen a gyümölcs javára! Összeturmixoljuk és máris fogyasztjuk. A tyúkhúrral dúsított ital vitamindús és tápláló, a színe ne riasszon el senkit!

Zöldturmix tyúkhúrral

A zölturmixhoz hasonló,  izgalmas ehető növényrecepteket  keressétek a RECEPTEK rovatunkban!

Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !

A cikk tartalmát és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!

 

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!