Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme

A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is tudjuk-e, hogy milyen gazdag vitaminforrás?
Halmos Monika, fitoterapeuta, virág- és borsommelier, és nem utolsó sorban író; küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert. Ezúttal a tyúkhúrról mesél érdekességeket, melyhez receptötletet is hozott.
Undok, zöld, komposztra való, de a tyúkok szeretik
Ez a tyúkhúr, a hazánkban helyenként tömegesen előforduló, szinte kiirthatatlan, a hó alatt is megélő, télen is virágzó növény. A tyúkhúr (Stellaria media) apró levelei, fehér, csillag alakú virága miatt könnyen felismerhető. Virágzó hajtása gazdag C-vitamin forrás, a tavaszi saláták legértékesebb alkotó eleme. Ott a helye a sajtkrémekben, fűszervajban, zöldturmixban is, de főzeléket és levest is készíthetünk felhasználásával. Számos gyógyhatását is ismerjük: epe-és veseműködést segít a teája, egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik.
Zöldturmix tyúkhúrral
Benne a napsugár, az életerő. Anyagcsere-serkentő, antioxidáns hatású, és ha megszokjuk a „rémisztő” zöld színét, és azt, hogy zöld növényt iszunk, akkor remek kiegészítője lehet az egészséges étkezésnek. Igazi innivaló természet!
Hozzávalók, személyenként:
- 20-25 dkg gyümölcs (alma, banán, őszibarack, sárgabarack, bogyósgyümölcsök, ezeket bátran variálhatjuk, és lehet benne fagyasztott gyümölcs is),
- két maréknyi „zöld” a tavaszi kertből: tyúkhúr, mezei sóska, százszorszép levél, ibolyalevél, turbolya, csalán, madársaláta, zsenge pitypanglevél, útifű, kövér porcsin, stb.
A gyümölcsöt megtisztítjuk, ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk, és kevés vízzel a turmixgépbe tesszük. Hozzáadunk két maréknyi bármilyen ehető zöld növényt. Az arány 60-40% legyen a gyümölcs javára! Összeturmixoljuk és máris fogyasztjuk. A tyúkhúrral dúsított ital vitamindús és tápláló, a színe ne riasszon el senkit!

A zölturmixhoz hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !
A cikk tartalmát és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!

Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána – II.rész
Korábbi cikkünk folytatásaként újabb hat hangulatos, stílusos vidéki...

Herczeg-Fekete Cottage: Történelem és kényelem a Mezőségen
Simontornya szőlősdombjainak a tetején, a Mózsé-hegyen elhelyezkedő...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...

Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában...

Krapfen, avagy a farsangi fánk – recepttel
A farsangi időszak hagyományos desszertje a farsangi fánk....
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
