Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is tudjuk-e, hogy milyen gazdag vitaminforrás?
Halmos Monika, fitoterapeuta, virág- és borsommelier, és nem utolsó sorban író; küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert. Ezúttal a tyúkhúrról mesél érdekességeket, melyhez receptötletet is hozott.
Undok, zöld, komposztra való, de a tyúkok szeretik
Ez a tyúkhúr, a hazánkban helyenként tömegesen előforduló, szinte kiirthatatlan, a hó alatt is megélő, télen is virágzó növény. A tyúkhúr (Stellaria media) apró levelei, fehér, csillag alakú virága miatt könnyen felismerhető. Virágzó hajtása gazdag C-vitamin forrás, a tavaszi saláták legértékesebb alkotó eleme. Ott a helye a sajtkrémekben, fűszervajban, zöldturmixban is, de főzeléket és levest is készíthetünk felhasználásával. Számos gyógyhatását is ismerjük: epe-és veseműködést segít a teája, egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik.
Zöldturmix tyúkhúrral
Benne a napsugár, az életerő. Anyagcsere-serkentő, antioxidáns hatású, és ha megszokjuk a „rémisztő” zöld színét, és azt, hogy zöld növényt iszunk, akkor remek kiegészítője lehet az egészséges étkezésnek. Igazi innivaló természet!
Hozzávalók, személyenként:
- 20-25 dkg gyümölcs (alma, banán, őszibarack, sárgabarack, bogyósgyümölcsök, ezeket bátran variálhatjuk, és lehet benne fagyasztott gyümölcs is),
- két maréknyi „zöld” a tavaszi kertből: tyúkhúr, mezei sóska, százszorszép levél, ibolyalevél, turbolya, csalán, madársaláta, zsenge pitypanglevél, útifű, kövér porcsin, stb.
A gyümölcsöt megtisztítjuk, ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk, és kevés vízzel a turmixgépbe tesszük. Hozzáadunk két maréknyi bármilyen ehető zöld növényt. Az arány 60-40% legyen a gyümölcs javára! Összeturmixoljuk és máris fogyasztjuk. A tyúkhúrral dúsított ital vitamindús és tápláló, a színe ne riasszon el senkit!
A zölturmixhoz hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !
A cikk tartalmát és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...