Újratervezve – otthonteremtési kísérlet egy 100 éves majorságban

Házunk és kertünk , Otthonok

Valahol Magyarország nyugati szegletében, termékeny kukoricaföldek és egy serény folyócska holtága mentén áll egy majorság, ami az 1920-as évek öröksége. A 100 éves Somos major ma egy népes család otthona, köszönhetően az építészmérnök Juhász Rékának, és építő-és környezetmérnök férjének, akik 2013-ban vásárolták meg az ingatlant. Tervezői szaktudásukat szerették volna hasznosítani, hogy felújítsák, és saját ízlésükre formálják a régi házat.

Somos Major

A ház stílusához illeszkedő természetes kőből készült párkányok kerültek beépítésre a fa nyílászárókhoz

Újrasarjadó élet a régi majorban

Réka ma már három gyermekes édesanya, építészmérnök diplomáját 2007-ben szerezte a BME-n. Dolgozott műemlékvédelmi területen is, de visszatért a tervezéshez. Munkatapasztalatainak a rekonstrukció tervezésében vette hasznát, kíváncsi természetének pedig a major múltjának felkutatásánál. „A volt tulajdonostól és a helyi egyházmegyei levéltártól sok érdekességet megtudtunk. 1920 körül a helyi püspökség építtette a majorságot, amit később államosítottak és termelő szövetkezetként működött, majd a későbbi tulajdonos nagyüzemi gazdálkodást folytatott itt.” A ház, amelyben a család lakik, a levéltári források szerint régen cselédlak volt, de tartozott még hozzá ló,- és tehénistálló, valamint takarmánytárolóként funkcionáló épület is, amelyek a cselédlakhoz hasonlóan épségben fennmaradtak. „Legnagyobb bánatomra a két nádfedésű, deszkaborítású lábaspajta az idők során elpusztult, a régi gémeskút helyére pedig garázst építettek.”

Somos Major

Az épületegyüttest tekintve a cselédlak történetében volt már példa állagmegóvásra, tatarozásra, de olyan volumenű újjáépítésre és teljes funkcióváltásra, amelyre férjével vállalkoztak,még nem. „Jó lenne azt mondanom, hogy szerelem volt első látásra, de az az igazság, hogy fél évbe telt, mire el tudtuk dönteni, hogy bele merjünk-e vágni a felújításba.”- meséli.

Somos Major

Rusztikus gerendák és béke minden mennyiségben

 „Somosi Major, Cselédlak: 19,90 méter hosszú, 9,2 méter széles, bruttó 183,08 nm.” – áll a feljegyzés a levéltári dokumentumban. A ház termetes és magas is; amolyan rusztikus óriás. Falai fehérek, héjazata antracit szürke, némi kékes beütéssel. A közelben szántóföldeket találunk, a ház körül pedig a holtág töltése mentén puha ártéri növényzetet, gyümölcsfákat, nyárfákat, és persze tömérdek nádat.

Somos major
Az épület jellegéből adódik, hogy a családnak nagy belmagasságú szobákkal és egybefüggő közösségi térrel kellett tervezni. Vagyis a házban a nappali-konyha-étkező hármasa egy légtérben van, mely erősen és bájosan nappali hangsúlyos. Ide kettő hatalmas ablakot terveztek, szabad kilátást és kijárást engedve a ház körüli érintetlen természetbe. A panoráma ablak előtt kialakított ülőke (window seat) télen-nyáron hívogatja a család apraját-nagyját, hogy szemügyre vegye, vajon mi történik odakint a töltésen, vagy leheveredjen ide egy izgalmas könyvvel a báránybundákra. A természetes fények és színek összhangja könnyen ellensúlyozza a ház korából adódó magas, vastag falakat, így a helyiségbe belépve nincs különösebb tömegérzetünk. A felújított ház berendezése a hétköznapok praktikumát és szépségét hivatott szolgálni.
Somos Major

Enteriőrjében legfőképp természetes részleteket találunk, a bútorok anyagától kezdve a dekorációig. Bájos példa erre a családi drótból készült kép az ebédlőben. Rusztikus és minimalista designról lévén szó, elhagyhatatlan elemek a natúrfa burkolatok, ajtók és bútorok, a főként egyszínű dekorvásznak, gyapjú és len szőttesek. A nappali egyik ablakát egyedi, fenyőből készült, terebélyes könyvespolc rendszer keretezi, ami temérdek átolvasott éjszaka emlékét őrzi.

Anidekor

Természetre hangolt enteriőr és család

A konyhában folytatódik a letisztult vonalvezetés, az U-alakú, modernebb jegyeket hordozó konyhabútor formájában. Frissen sült kenyerek és a maszatos, apró kézlenyomatok is jól mutatnak rajta. A hálószoba is kifejezetten ízléses tér lett, feltűnés nélküli, mégis megkapó részletek az égkék textil ágyterítő a vintage rózsahímzéses párnákkal, a lenvászon függöny, a sötétkék éjjeliszekrény és a fehér falakon, natúr keretben függő írisz fényképek. A gyerekszobában Picasso után szabadon a vidám színek, főként a kék és a rózsaszín dominálnak, nem mellesleg harmonizálnak a tölgy színű parkettával és az öreg mennyezeti gerendákkal. A pasztellszín báránybundák ebben a szobában is gondoskodnak a melegség érzetéről, a falon sorakozó lovas fotókból pedig egyértelmű tulajdonosának hobbija.

Somos Major

 A mennyezeti gerendákat Réka férje a stílusidegen stukatúr burkolatból szabadította ki, majd festő barátjával lecsiszolták és kezelték, melyek otthont adnak a róluk sodort köteleken lelógatott lámpáknak és a gyerekek legnagyobb örömére, a hintakosárnak. Hasonlóan ötletes berendezési tárgy a nagymamától örökölt régi varrógépből kialakított lerakóasztal, mely a nappaliban kapott helyet.

A sallangmentes enteriőrről, az épített és természetes környezetükről csodálatos fotók és videók készülnek, melyek könnyen a régi-új otthonba repítenek képzeletben. Megtalálod őket a Somos Major Instagram és Facebook oldalán is.

Somos Major

A hálószobákba fahatású laminált padlók kerültek

Somos Major
Somos Major

A szülői háló falát a család tagjainak írisz fotózáson készült képei díszítik

Somos Major

ÜZLETEK, AKIKET JÓSZÍVVEL AJÁNLUNK, HA HASONLÓ STÍLUSBAN RENDEZNÉD BE AZ OTTHONODAT:

Anidekor – drótból készült kézműves dekorációk

Coloris Írisz Fotózás – hazánkban elsőként

DIEGO – minőségi laminált padlók

LIBO Márvány Burkoló Bt. – természetes kövek forgalmazása

Szöveg: Elekes-Vécsei Nóra

Fotók: Juhász Réka és Pomaranski Luca

Szereted a vidéki stílusú lakberendezést? Nézz szét VIDÉKI OTTHONOK rovatunkban is!

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság

Finom, gyorsan elkészíthető sárgabarackos pite recept.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!