Útmutató a kertépítéshez és gondozáshoz újdonsült kerttulajdonosoknak

Kertészkedés , Házunk és kertünk

Egy gondosan megtervezett és karbantartott kert az otthon éke, amely helyszínt biztosít az éjszakába nyúló beszélgetésekhez, a hétvégi grillezéshez, a felejthetetlen kertipartikhoz és a gyerekek gondtalan kalandozásához. Újdonsült kerttulajdonosként könnyű elveszni a hosszú szakmai cikkekben, kertápolási szaklapokban és a több órás YouTube kurzusokban. Éppen ezért összefoglaltuk röviden és érthetően a legfontosabb tudnivalókat, melyekkel a gyér és gazos udvarból könnyedén virágokban pompázó csodakertet varázsolhatunk.

Most költöztél kertes házba? Akkor ezekre érdemes figyelni!

Újdonsült kertesház tulajdonosként a kezdetekben jelentős kihívást jelenthet a kerttervezés és- gondozás. Az alábbiakban bemutatnunk 4 egyszerű lépést, melyek segítenek eligazodni és átlendülni a nehézségeken.

Kezdjük az alapoknál: kerttervezés

Első lépésként a kerttervezést szükséges elvégezni, melyhez nagy segítséget jelent az alábbi kérdések megválaszolása:

 • Milyen állapotban van jelenleg?
 • Van bármilyen növényzet a kertben? Ha igen, szeretnéd ezeket megtartani?
 • Mekkora az alapterülete a kertnek és milyen tájolású?
 • Mennyi nap éri a területet?
 • Mire szeretnéd használni a kertet?
 • Szeretnél dísznövényeket és konyhakertet is?
 • Mennyi időd van a kert ápolására?
 • Milyen föld található jelenleg a kertben? Szükség lesz jobb minőségű termőföldre?
 • Milyen stílusban szeretnéd dekorálni?

A fenti kérdések megválaszolásával körvonalazható, hogy milyen igényeid vannak és milyen adottságokkal rendelkezik a kerted. Ezt követően nincs más dolgod, mint a válaszok alapján felrajzolni egy skiccszerű tervrajzot az elérni kívánt állapotról. A tervrajzon jelöld a felosztást, a növények típusát és a további kerti elemeket.

Extra tanács: Amennyiben heti pár órád van a kertészkedésre, válassz alacsony gondozási igényű kerti növényeket, ilyenek például a díszfüvek (fenyérfű, medveszőrcsenkesz, keskenylevelű árvalányhaj), az örökzöld évelők, alacsony örökzöldek (levendula, orvosi zsálya, zöld cipruska, törpe fészekfenyő) és a magas lombhullatók (cserszömörce, boglárkacserje, seprűzanót). A lista további bővítésében segítségedre lehet egy profi kertész!

Szükséges eszközök és növények beszerzése

A tervezést követően jöhet a szükséges eszközök beszerzése. Ezt a folyamatot érdemes három lépésre bontani:

 • Szerezd be a tervezés során kiválasztott dísznövényeket, vetőmagokat, tápszereket, növényvédő anyagokat és szükség esetén termőföldet.
 • Ezt követően szerezd be a kertészkedéshez szükséges szerszámokat, melyek nem állnak rendelkezésre, mint például ásó, gereblye, lapát, metszőolló, fűnyíró, kapa, öntözőkanna, sövényvágó, locsolócső, talicska vagy éppen egy alumínium létra a magasabb ágak eléréséhez.
 • Az utolsó simításként pedig szerezd be a kerti dekorációt, bútorokat és világítást.

Jöhet a megvalósítás: a kertépítés

Kéznél a terv és megvan az összes felszerelés? Nincs más hátra, mint elkezdeni a kertépítést! Ennél a lépésnél fontos, hogy kövesd a kiválasztott növényekre vonatkozó ültetési instrukciókat. Erről érdemes tájékozódni vásárláskor a faiskolában vagy utólag hiteles online forrásokból. Ha szeretnéd felgyorsítani és szórakoztatóbbá tenni a folyamatot, akkor vond be az egész családot és akár a barátokat is.

kertépítés, kertes ház

Rendszeres kertgondozás

Ahhoz, hogy a kert megőrizhesse pompáját egész évben, elengedhetetlen a rendszeres és folyamatos kertápolás. Hogy ez miből áll pontosan? Nos a teendők pontos listája kertenként változhat, azonban a gondozási feladatok általában magukba foglalják a következőket:

 • Naponta: locsolás
 • Hetente: fűnyírás
 • Havonta: metszés, gyomtalanítás, mulcs pótlása és a megfelelő tápanyagok biztosítása
 • Évente: a növények megóvása a téli fagytól és a tavaszi felkészítés

Zákány Szerszámház: a megbízható webshop hobbi kertészeknek

Hiányzik valami a kerti szerszámos készletből? Akkor látogass el a Zákány Szerszámház webshopjába, ahol kedvező árak, profi szakértők és gyors kiszállítás vár. A webshop hatalmas kínálatában minden megtalálható, ami hobbi kertészeknek szükséges lehet: ásók, létrák, állványok, kapák, talicskák, kerti gépek és sok más egyéb. Böngészd végig a termékeket és találd meg a tökéletes felszerelést a kertépítéshez! (X)

Fotó: freepik

 

Ne maradj le folyamtosan frissülő tartalminkról! Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!