![kecskesajt Variációk kecskesajtra](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/12/kecskesajt-1.jpg)
Variációk kecskesajtra
A kecskesajtok népszerűsége töretlenül növekszik hazánkban is. Ma már minden termelői piacon találkozhatunk legalább egy kecskesajt készítővel, de a szupermarketek polcain sem idegenek ma már ezek a termékek. A kecskesajtoknak rengeteg fajtája van, lágyabb vagy erősebb/keményebb, fűszerezésének csak a készítő képzelete szabhat határt. Érlelése, formázása és nem utolsó sorban felhasználása végtelen lehetőséget kínál. Egy dolog azonban mindenképp nélkülözhetetlen hozzá: a kecske! Hiszen, mint a sajtoknak rendszerint, a kecskesajtnak is az alapja a tej.
A kecskesajt ízét, illatát nem lehet összetéveszteni más sajtéval. Ha valaki bátortalan a vásárlásban, menjen el a termelői piacokra, ott biztosan talál sajtost, akinél kóstolhat, sőt meg is kérdezheti, miként készült a kézműves kecskesajt. Mitől kézműves és milyen ízesítésű? Milyen ételekhez ajánlják? – készítője biztosan szívesen mesél majd. Első kóstolásra jómagam a lágyabb, natúr sajtot ajánlom…olyan ez, mint a borkóstoló: könnyebbtől haladunk a testesebb felé. Ha már a boroknál tartunk, a kecskesajt is kiváló kísérője lehet a boroknak.
A bakonyi Bodzás Vendégház gazdasszonya nem készít piacokra sajtot, de a vendégek asztalára mindig kerül egy-két ínyencfalat, ha a kecskéi is úgy akarják. Zsuzsa betekintést engedett a kulisszák mögé és ennek köszönhetően megismerkedhetünk három sajtjával.
![dios](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/12/dios.jpg)
A következő sajt szintén diós, de már az érleléskor belekerült a mag. Különlegessége továbbá az, hogy egy igazi tokaji különleges likőrrel locsolgattam az érlelés során, mely kellemes, pikáns ízt adott a sajtnak.
![tokajis](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/12/tokajis.jpg)
A mellékelt kép nem túrógombóc pirított morzsában, bár kétségtelenül sok a hasonlóság. Vannak helyek – pl. Franciaországban, úgy tudom -, ahol nincs is külön fogalom a túróra, az is a sajt fogalmába tartozik. A sajtgolyókat lágy kecskesajtból készítettem úgy, hogy a kész sajtot villával megtördeltem, és kevés tejszínnel formázhatóvá gömbölygettem. A sajtgolyók belsejébe likőrbe áztatott mazsolát nyomkodtam, és a sajtocskákat darált dióba meghempergettem. Friss tavaszi salátákhoz, könnyű halételekhez ajánlanám egy kellemesen áttetsző rosé bor társaságában, például a dörgicsei Pántlika Pincészet Zweigelt Roséja szerintem kitűnő választás lenne…
![rozmaringos-e1319587010423](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/12/rozmaringos-e1319587010423.jpg)
A rozmaringos sajt ilyen egyszerűen készült: a rozmaringot belepréseltem a sajtba és már kész is! Mint tudjuk, a rozmaring egy eléggé aromás fűszernövény, úgyhogy nem is kellett ennél több a sajtba, mégis átitatódott a rozmaring-ízzel.
Neked ajánljuk
![A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/06/kiemelt-1080x675.jpeg)
A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában
Bali Enikő Instagram posztjai lenyűgöző és varázslatos otthonáról...
![Ehető virágok a vidéki kertben](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/05/Eheto_viragoskert_kostoloasztal_kiemelt-1080x675.jpg)
Ehető virágok a vidéki kertben
Mit gondoltok, a vidéki kertekben mekkora szerepük van a virágoknak?...
![“A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg.” Interjú Tóth Gábor Ákos íróval, a Balaton-trilógia szerzőjével](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/07/Iro-olvaso_talalkozo_Foto_Lengyel_Eva-1080x675.jpg)
“A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg.” Interjú Tóth Gábor Ákos íróval, a Balaton-trilógia szerzőjével
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Tóth Gábor...
![Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/01/DSC_8659-e1720359540885-1080x675.jpg)
Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez
A vidéki kertekben most a lédús, napsárga sárgabarackokè a főszerep,...
![Így készül a szilvalekvár sütőben.](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/07/DSC_7681-masolata-1080x675.jpg)
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...
![A Balaton-felvidék leghangulatosabb piacain jártunk](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/07/Liliomkert-vem-1080x675.webp)
A Balaton-felvidék leghangulatosabb piacain jártunk
Ha a nyári melegben, karunkon vesszőkosárral egy közeli termelői...