Vecsési Káposztafesztivál 2022


Vecsés és a káposzta
Vecsés a XVI. századi török dúlás után szinte pusztasággá vált, lakói elpusztultak vagy elmenekültek. 1786-ban II. Grassalkovich Antal földesúr telepítette be újra ötven sváb jobbágycsaláddal. A telepítési szerződésben az szerepelt, hogy az összes új gazda 150 öl káposztaföldet kap, melynek terméséből 1/7-nyi dézsmát köteles leadni. A mára kialakult országos hírnevét azonban a vecsési káposzta a Ferihegy TSZ-nek köszönheti. A 70 regisztrált gazdasági vállalkozáson felül 150 kisebb-nagyobb savanyító üzem található jórészt családi vállalkozásként a településen. A káposzta eltartásának leggyakoribb módja a savanyítás volt, amely családi recept szerint történt. A finom savanyú káposzta különleges árunak számított, termelésének és feldolgozásának módja és eszközei generációkon keresztül öröklődtek.
Fotók és bővebb információ: www.facebook.com
A Vecsési Káposztafesztiválhoz hasonló vidéki programokat megtalálod folyamatosan frissülő PROGRAMAJÁNLÓNKBAN!

Neked ajánljuk

Busatti – a Toszkánába(n) szőtt hagyomány
Anghiariban járunk, abban a toszkán városkában, ahol pontosan 180...

Barkácsolj templom alakú madáretetőt! – mert a madaraknak is lehet hitélete
Télhez közeledve ismét kikerülnek a madáretetők, melyek nem csak...

Vince napi hagyományok, népszokások – hoz-e bő termést a borászoknak?
„Fényes Vince, tele a pince, Ködös Vince, üres pince” - tartja a...

Téli barangolás a tihanyi gejzírkúpok nyomában
Véget ért a több színtől aranyló ősz, a fák már elhullatták...

Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....

Vidéken sülnek a legfinomabb bejglik – kihirdették az Év Bejglije díj nyerteseit
Nagymama bejglijénél nem lehet jobbat sütni, azonban ha idén nem...