Vecsési Káposztafesztivál 2022

Programajánló , Korábbi programok

Idén szeptember 24-25-én rendezik a nagysikerű Vecsési Káposztafesztivált. A családias programsorozat mára egy egésznapos fesztivállá nőtte ki magát, mely számos kikapcsolódási lehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Lehet számítani kézműves foglalkozásra, főzőversenyre, kirakodó vásárra és érdekes színpadi előadásokra. Ezáltal a látogatók betekintést nyerhetnek Vecsés hagyományaiba, a sváb szokásokba és a város életébe. Mindenképpen megéri tehát ellátogatni Vecsésre ezen a hétvégén minden korosztály számára.
Vecsési Káposztafesztivál 2022

Vecsés és a káposzta

Vecsés a XVI. századi török dúlás után szinte pusztasággá vált, lakói elpusztultak vagy elmenekültek. 1786-ban II. Grassalkovich Antal földesúr telepítette be újra ötven sváb jobbágycsaláddal. A telepítési szerződésben az szerepelt, hogy az összes új gazda 150 öl káposztaföldet kap, melynek terméséből 1/7-nyi dézsmát köteles leadni. A mára kialakult országos hírnevét azonban a vecsési káposzta a Ferihegy TSZ-nek köszönheti. A 70 regisztrált gazdasági vállalkozáson felül 150 kisebb-nagyobb savanyító üzem található jórészt családi vállalkozásként a településen. A káposzta eltartásának leggyakoribb módja a savanyítás volt, amely családi recept szerint történt. A finom savanyú káposzta különleges árunak számított, termelésének és feldolgozásának módja és eszközei generációkon keresztül öröklődtek. 

Fotók és bővebb információ: www.facebook.com

Hirdetés

 A Vecsési Káposztafesztiválhoz hasonló  vidéki programokat megtalálod folyamatosan frissülő PROGRAMAJÁNLÓNKBAN!

Vecsési Káposztafesztivál 2022

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Barangolások a Káli-medencében – Salföld Szent György havában

A Káli-medencében fekvő Salföld látnivalói közül kiemelkednek a népi építészet emlékei, a pálos kolostor, a Salföldi Major és a kőtenger.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!