Versengés helyett egymást emelni – portré Koltai Viktóriával, a FlowBalaton ötletgazdájával

Életünk , Portré

„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Koltai Viktóriával, a Balaton menti összművészeti projekt megálmodójával beszélgettünk.

Koltai Viktória huszonkét év Budapesten töltött lét után 2023 júniusában egy mesébe illő tihanyi kirándulás után határozta el, hogy életében attól a ponttól kezdve kiemelt helyet szentel a Balatonnak. A fővárosi évek alatt csupán rövid alkalmak adódtak arra, hogy elmerüljön a nyári napok tóparti hangulatában, s gyermekkorából is többnyire csak néhány tábori vagy strandélmény kötötte mindaddig a Balatonhoz, ami azonban szinte varázsütésszerűen, mindössze pár hét leforgása alatt új otthont, új életteret és egy izgalmas küldetést is hozott számára.

Hirdetés

Koltai Viktória

Fotó: Koltai Viktória: Kék nyugalom

Mostantól csak a Balaton

A tóhoz költözése óta számtalan alkalommal kapta meg a kérdést, hogy végül miért éppen Keszthely mellett döntött, bár a válasz egy része talán magától értetődővé válik, ha eláruljuk, hogy Viktória Zalaegerszegen született, s családi kötelékei miatt van a történetnek egy szála, ami visszavezet Zalába. Egy másik aspektus, ami miatt Keszthely egyik napról a másikra új lakóhelyévé avanzsált, az az, hogy a város rendelkezik mindazokkal az attribútumokkal, amelyek Viktória számára jelen életszakaszában igazán fontossá váltak: kellően zöld, tiszta levegőjű, s hatalmas, tág terekkel bír, ami felszabadítólag tud hatni és lélekben is megnyitja az embert a nagyvárosi „burokélet” után.

Koltai Viktória: Keszthelyi idill

Fotó: Koltai Viktória: Keszthelyi idill

Ugyanakkor megvan minden olyan kényelmi faktor és pezsgés is, ami lehetővé teszi a másokkal való kapcsolódást: reggel egy finom kávé a Fő téri pékségben, ebédszünetben egy séta a kastély parkjában vagy a mólón, este pedig egy kellemes kulturális program vagy sport a szabadban. S mivel egy húszezres lélekszámú városról beszélünk, bármikor könnyűszerrel lehet ismerősökbe botlani, illetve új ismeretségekre szert tenni. Budapest, Párizs és egyéb nagyvárosok mindennapjait megtapasztalva mindez friss erővel hatott Viktóriára, s az igazi csodát mindennek tetejébe az adja számára, hogy az új élet „háttérképe” most már az év minden napján a fenséges Balaton.

Koltai Viktória

Fotó: Koltai Viktória: Napfelkeltekor a mólón

Hazahozni egy szeletet a világból

Közgazdászként sok-sok éven át főként a számok, adatok, excel-táblák körül forgott az élete, de Viktória mindig is kereste a lehetőséget, hogy mindezeken túl élete része lehessen a kreatív alkotás is. Munkái mellett éveken át írt cikkeket, kulturális programajánlókat, önkénteskedett színházban, interjúkat készített zenészekkel, írókkal, színészekkel, táncművészekkel. Utazásainak „lenyomataként” pedig nem csupán az a tengernyi fotó született meg, amelyekből a közelmúltban Keszthelyen és Gyenesdiáson kaphatott ízelítőt a közönség pop-up fotókiállítások, illetve úti beszámolók formájában, hanem egy angol nyelvű blog is, amelyet Viktória retrospektív jelleggel vezet, azzal a céllal, hogy a látottakon túl megörökítse azokat a gondolatokat is, amelyek útjai során megfogalmazódtak benne, s talán mások számára is új nézőponttal szolgálhatnak.

Koltai Viktória Párizs

Fotó: Koltai Viktória: Párizs a magasból

Bár Viktória három különböző ENSZ-szervezetnél (UNHCR, WHO, FAO), illetve nagy, nemzetközi cégeknél is dolgozott, élete eddigi legmeghatározóbb utazásai mégsem ezen munkák révén adódtak. Párizsba a nyelvtanulás vitte, valamint a város iránt érzett mágikus vonzódása, Dél-Indiába pedig a jógának köszönhetően jutott el. E két meghatározó és viszonylag hosszú távollét új perspektívába helyezte mindazt, amit élete során addig megélt, s ezeknek a megtapasztalásoknak köszönheti azt is, hogy azóta is megvan benne az a fajta nyitottság és látásmód, aminek egy része talán vele született, de egy szeletéért egészen biztosan messzire kellett mennie, hogy aztán magával hozhassa és beépíthesse a mindennapokba, fotói és történetei révén pedig átadhasson belőle valamennyit azok számára, akik erre fogékonyak.

Koltai Viktória

Fotó : Koltai Viktória: Indiai istenség pinkben 

Ezért is volt fontos számára, hogy az elmúlt évtizedek során készült sok tízezer fényképből elkezdjenek napvilágra kerülni pop-up kiállítások formájában azok, amelyek az ő szűrőjén keresztül mutatják meg azokat az európai és Európán túli hangulatokat, épületeket, életképeket, amelyek egy „ideiglenesen beolvadó utazó” szemén keresztül láttatják a francia, a dél-indiai, vagy éppen a mediterrán városok, falvak képkockákba sűrített miliőjét.

Alkotói háló szövődik a tó körül

Az utazáshoz és az igaz értékek felleléséhez azonban egyáltalán nem kell messzire menni, csak nyitott szemmel és szívvel kell járni – vallja Viktória, aki a Balatonhoz kerülve arra lett figyelmes, hogy a tó rendkívül inspirálólag hat rá. El is határozta, hogy nagyobb teret enged az alkotásnak, s elkezdte apránként felfedezni mind az északi, mind a déli part településeit, s nem csupán fotózás szempontjából. Hosszú beszélgetések sorát követően viszonylag hamar egyértelművé vált számára, hogy a tó nem csak benne erősíti fel a kreatív energiákat, de számos olyan művész és alkotó él a közelében, aki ugyancsak a Balatonból merít ihletet vagy abból töltekezik.

Koltai Viktória

Fotó: Koltai Viktória: Áramlásban

Pár hónap leforgása alatt olyan sok ismeretségre tett szert, hogy igen hamar felvetődött benne annak az ötlete, hogy valamilyen módon összefogja azt a sok tehetséges embert, akikkel az együttgondolkodás után úgy érezték, érdemes kapcsolódni és közösen is létrehozni valamit. Hiszen nem csupán a Balaton tud inspirálólag hatni, hanem az is izgalmas lehet, ha különböző területeken alkotók egymás munkáit látva/hallva együtt hívnak életre valami újat.

Így született meg a FlowBalaton nevet viselő összművészeti projekt, kreatív alkotói háló, amely jelenleg tizennyolc főt számlál és a közelmúltban már közös eseményekkel is útjára indult, hogy hirdesse a közösségekben rejlő erőt, a virtuális tér helyett a valós, fizikai síkon történő kapcsolódásokat, az alkotás örömét, és azt is, hogy mennyivel jobb és nemesebb a többnyire versengésre berendezkedett társadalmunkban egymást is emelni.

Ha kíváncsi vagy arra, kik a résztvevői a Balaton menti összművészeti projektnek, milyen területeken alkotnak, és hol találkozhatsz velük személyesen, olvasd el korábbi cikkünket a FlowBalatonról.

Nyitókép: Udvari Ádám fotója Koltai Viktóriáról

Ha még több érdekes életutat megismernél, látogass el  Portré rovatunkba!

Iratkozz fel ingyenes elektronikus hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj legfrissebb tartalmainkról! FELIRATKOZOM

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!