Villa Rustica, a megtalált otthon

Házunk és kertünk , Otthonok

Nyugdíjas vendéglátóink szerint sosem késő megtalálni a tökéletes otthont, vállalni a felújítás nehézségét, majd a költözést a Tisza partjáról a Balaton mellé. Ahogy a szőlők között vezető magánúton megérkeznek a néhány éve gyönyörűen felújított csopaki házukhoz és feltárul a hatalmas kék tó látványa, még most sem tudnak betelni az élménnyel, hogy ez mind az övék!

Csopaki kúria - vidéki stílusú ház

Amikor megláttuk az ingatlant, azonnal tudtuk, hogy ezt kerestük! – emlékszik a kezdetekre Nóra és János, akik e tájon élő gyermekeik és unokáik miatt költöztek az eleinte nyaralónak szánt vidéki kúriába. A telek gyönyörű fekvése, előttük a balatoni panoráma, mögöttük a Péter-hegy elnyúló erdői rabul ejtették őket és a kőből épült Balaton-felvidéki stílusú, kellően tágas ház lehetőséget nyújtott több generáció együttélésére.

Ebédlő vidéki stílusban - rusztikus ebédlő bútor - Annie Sloan krétafesték - Asztalos Fabrik

Végül gyermekeikkel együtt döntötték el, hogy nem nyaraló, hanem családi ház lesz belőle. Ahhoz viszont, hogy állandó lakhelyként funkcionáljon, belül teljes felújításra volt szükség. Ennek megtervezéséhez, a belső tér egységes kialakításához szakemberek segítségét kérték Böjtös Kinga stílustanácsadó, Antal Kinga lakberendező és a régi bútorok felújításával foglalkozó Asztalosfabrik személyében. Az egész munkafolyamat során meghatározó volt a táj és a környezet, hiszen a Villa Rustica néven emlegetett egykori lakóház és a hozzá tartozó terület történetének, építtetőinek is utánanéztek Nóráék.

Konyha vidéki stílusban - rusztikus, tömörfa konyhabútor - Annie Sloan krétafesték - Asztalos Fabrik

A lakberendező – aki az öko-szemléletű, értékmentő lakberendezés híve – a tulajdonosokkal folyamatosan konzultálva alkotta meg azt a stílust, ami annyira jellemző a Balaton-felvidékre és amely ötvözi a százéves kúria-jellegű épület hangulatát a jelenkor modern elvárásaival. A kivitelező mesterek többsége a környékről érkezett baráti ajánlások alapján.

Csopaki kúria - Annie Sloan krétafesték - Asztalos Fabrik

Így a rusztikus miliőt megőrizve haladtak, de a funkciók átrendezésével és személyreszabásával korszerűbb, világosabb, derűsebb otthont alakítottak ki. Külön összkomfortos lakosztállyal a dédnagymama és Jánosék részére, valamint a gyerekek és unokák fogadására. A közös gondolkodás eredménye – melyben Nóráék felnőtt gyermekei is részt vettek – a felújított és az új bútorok összhangja is. Mert bár a hajópadló, az ablakok és burkolatok cserére szorultak, de a hely százéves antik bútorait látva elhatározták, hogy részben a bennük rejlő értékek, részben a korábbi tulajdonosok iránti tisztelet miatt zömüket megtartják és felújítják.

Hálószoba vidéki, rusztikus stílusban - Annie Sloan krétafesték - Asztalos Fabrik

A megmentendő darabok míves restaurálását Szőnyi András felsőörsi mester végezte, míg iparművész-restaurátor felesége, Eckert Anikó az ülőbútorok kárpitozásáért felelt. A berendezés összeállítása során számolni kellett a család előző otthonából magukkal hozott bútoraival- dísztárgyaival is. A különleges, kézműves konyhai falicsempe a Pataki Tiles munkája, melyhez jó választásnak bizonyult a tömörfa konyhabútor, a vintage étkezőasztal és székek, valamint a rusztikus kőburkolat.

Hálószoba vidéki, rusztikus stílusban - Annie Sloan krétafesték - Asztalos Fabrik

A sötét tónusú, múltidéző beltér is változásért kiáltott. Régi, vastag, sötétbarna zománcfesték-rétegű gerendázat és ajtók várták az Asztalosfabrikot, azaz Kozma Gábor és Viktória bútorfestőket. A sok-sok négyzetmétert csiszolás nélkül festették le két réteg Annie Sloan krétafestékkel, „Original” színben. Egyszerre világos, levegős, könnyű tér született. A nappali beépített barokk stílusú bútorainál a visszafogott elegancia volt a cél, így esett a választás a „Chateau grey”tónusra, mely a fehér falakkal gyönyörű harmóniát alkot. A belső nyílászárókat „Paris greyre” festették, majd az éleket felcsiszolva előhívták belőlük a múltat.

Bútorfestés Annie Sloan krétafestékkel - asztalosfabrik

A konyhai íves szekrény rózsagyökér-betétes munkapultját megmentették, a bútor felületén a  „Giverny” kék színt erősen megkoptatva, világos bordűrszerű mintával törték meg a homogén tónust. Végül világos és sötét wax keverékével mélyebb színhatást értek el. Az itt hagyott százéves bútorok az újonnan készült korhű darabokkal igazán stílusos vidéki megjelenést eredményezett. Ahogy a szobákban az új fenyőpadlók, vagy az eredetivel teljesen megegyező, új balatoni szemeskályha is. Rusztikus és provanszi is egyben – a végeredmény pedig szemet gyönyörködtető.

Asztalosfabrik bútorfelújítás www.asztalosfabrik.hu

Ha szereted a rusztikus lakberendezést, nézz szét itt is: www.loftandvintage.hu

Szerző és képek: Böjtös Kinga

Tetszett ez az  otthon? Kukkants be VIDÉKI OTTHONOK rovatunkba még több inspirációért!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!