Ismered a virághagyma lasagne-t? – tippek az őszi virághagyma ültetéshez

Házunk és kertünk , Kertészkedés

Mi is az a virághagyma lasagne és mi köze az őszi kertészkedéshez? Mai cikkünkből erre is fény derül. Borbás Ágnes kertblogger hasznos tippjeit gyűjtöttük csokorba.

A vidéki kertekben a tavasz a hagymás virágokkal érkezik, a virághagymák ültetésének azonban most, ősszel van itt az ideje. Mielőtt neki fognánk, érdemes azonban időt szánni a tervezésre. A jó hír viszont, hogy a kezdő kertészek is bátran kezdjenek bele a virághagyma ültetésbe, ugyanis (szinte) elronthatatlan, a színpompás eredmény pedig pazar látványt nyújt és így gyors sikerélményt is ad.

Virághagyma lasagne - hóvirág

Az elsők, talán ezért is szereti mindenki a hóvirágot – védett virágunk, ezért semmiképpen sem az erdőből próbáljunk szert tenni néhány hagymára – fotó: Yoksel Zok

Tervezz előre!

Már kora tavasszal érzékelhető és jól látható, hogy a kert mely pontján hiányoznak az élénk színű hagymás virágok. Sok virágágyás ebben az időszakban csupasznak hathat, melynek oka, hogy az évelő virágok még nem bújtak elő a földből és a virágzó cserjék sem bontottak szirmot.

Virághagyma lasagne - csillagvirág

Üde színfolt a csillagvirág, melynek 90 faja létezik, köztük a legismertebb kék mellett fehér, rózsaszín és lila változatok is – fotó: Yoksel Zok

Ebben az időszakban érdemes fotókat készíteni a kertről, hogy a nyár végi, ősz eleji virághagymadömpingben tudatosan tudjunk választani a rengeteg szép és izgalmas virághagymából. Ugyanis ezek fogják felpezsdíteni a tavaszi kertünket, ha jól választottunk és ültettünk. Emlékeink vagy fényképeink alapján – a hagymás virágok segítségével kitölthetjük azokat a tavasszal kialakuló üres részeket a virágágyásokban, amelyek a még téli álmukat alvó évelők helyén jönnek létre. Szeptembertől egészen a nagyobb hidegek beálltáig ültethetünk virághagymákat.

Virághagyma lasagne - krókusz

Krókuszok, akik kertünk színekbe öltöztetésében az elsők – fotó: Yoksel Zok

Csoportosan vagy elszórtan

Bármelyik megoldás kiváló lehet. Leginkább saját magunknak kell eldöntenünk, hogy milyen módon szeretnénk a tavaszi virágokat viszont látni a kertben. Kialakíthatunk geometrikus formájú virágcsoportokat, de szép látványt tud nyújtani a fák törzse körül elhelyezkedő egy vagy több virágcsoport is. Lombhullató cserjék alá elszórtan ültethetjük a tavasz hírnökeit, mint például a krókuszt, a hóvirágot, a téltemetőt vagy a korai tulipánokat, jácintokat és nárciszokat.

virághagyma lasagne tulipánok bokrok alatt

Bokrok alján nyíló korai tulipánok – fotó: Yoksel Zok

Folyton virágzó tavaszi virágágyás – avagy a virághagyma lasagne

Ha azt szeretnénk hogy kertünk egy bizonyos pontján sokáig gyönyörködhessünk a tavaszban és a nyíló virágokban, akkor a különböző virághagymákat egymás alá és fölé is ültethetjük. Ilyenkor az eltérő virágzási idejű fajok – például a krókusz, a gyöngyike, utánuk a nárciszok és a különböző tulipánfajták – folyamatos virágzást biztosítanak a kertben. Ugyanezt megvalósíthatjuk nagyobb méretű cserépben is (lásd később). Ezt a speciális módszert virághagyma lasagne ültetési módnak hívják.

Virághagyma lasagne - őszi virághagyma ültetés - nárcisz és jácint

Teltvirágú rózsaszín nárciszok fürtös gyöngyikével szegélyezve – fotó: Yoksel Zok

Nem csak szabadföldbe

Azoknak sem kell lemondani a hagymás virágokról, akiknek nincsen kertjük, ugyanis a balkonon vagy teraszon is nevelhetünk tavaszi színkavalkádot. Cserépbe és erkélyládába is ültethetünk virághagymákat. Válasszunk legalább 50 cm mély kaspókat, hogy a keményebb mínuszokban se fagyjon át teljesen a föld. A jó vízelvezetés érdekében a láda aljára helyezzünk nagyjából 5 cm vastagon kavicsot és/vagy agyaggranulátumot, továbbá a cserépbe helyezett virágföldet is érdemes elkeverni 2-4 mm nagyságú kaviccsal. Az agyagcserepek mellett hasznáhatunk műanyagot is, ha éppen az van kéznél. A beültetett cserepeket, ládákat kint hagyjuk télire a teraszon, esetleg húzzuk védettebb helyre és ezután nincsen más dolgunk, mint várni a tavaszt! Ha már elkezdenek bújkálni az első levelek, csempésszük be a tavaszt a lakásba is, ültessünk át belőlük kisebb cserepekbe és díszítsük velük otthonunkat!

Norka Dekor virághagyma ültetés cserépbe virághagyma lasagne

Tavasz a lakásban – jácintok és nárciszok cserépbe ültetve – fotó: Norka Dekor

A méret a lényeg – avagy milyen az egészséges virághagyma?

A színek és formák kiválogatása után elsődleges szempontunk legyen a virághagymák mérete. Minél nagyobb és egészségesebb a virághagyma, annál méretesebb és mutatósabb virágokban lesz részünk. A virághagymák méretét a forgalmazó feltünteti a csomagoláson, így biztosak lehetünk benne, hogy minőségi virághagymát vásárolunk. Érdemes szétnézni kertészeti webáruházakban, virághagymákra szakosodott webshopokban is, ahol sokkal nagyobb fajtaválasztékot és prémium minőségű hagymákat találunk. Fontos, hogy a virághagymákat egészen az ültetésig száraz, hűvös helyen tároljuk.

virághagyma lasagne őszi virághagyma ültetés

Még nem szerezted be az összes virághagymát vagy néhány különlegességre, új ötletekre vágysz? Nézz szét a Dekor&Mentha webshopban!

Tudtad? Már bio virághagymákat is lehet kapni. Sajnos a virághagymák termesztéséhez is használnak vegyszereket, melyek ültetés után bekerülhetnek a talajba, bőr irritációt és egyéb allergiás tüneteket is okozhatnak. A méhekről már nem is beszélve…

Jó kertészkedést kívánunk!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!