Zsenge csalánfőzelék, a gazdag vitaminforrás

Hallottál-e már a csalánfőzelékről? Készítettél-e már? Meg fogsz lepődni, mennyire ízletes ez az egyszerű étel. Halmos Monika, az ehető természet szakértője, küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert! Ezúttal a zsenge csalánlevéllel ismertet meg minket, melyhez receptötleteket is hozott.
A csalánfőzelék receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge csalánlevél,
- 2 evőkanál olaj,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 4 dl tej,
- 6-8 evőkanál zsemlemorzsa,
- só, őrölt bors
A csalánleveleket leforrázzuk, majd apróra vagdaljuk. Az olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát. Rádobjuk a csalánt, felöntjük a tejjel és 3-4 percig forraljuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, zsemlemorzsával besűrítjük. A tűzről levéve pépesítjük – így aki idegenkedne tőle, az sem láthatja benne a csalánt. Burgonyafánkkal vagy tönkölyropogóssal tálaljuk.

Tönkölyropogós
Ez utóbbihoz egy marék tönkölybúzát előző nap beáztatjuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Fedő alatt hagyjuk megdagadni, ledaráljuk, majd apróra vágott, olajon megfonnyasztott hagymával, sóval, petrezselyemmel, 1-2 tojással összedolgozzuk és forró zsiradékban apró pogácsáknak megsütjük.
A csalánfőzelékhez hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !
A cikk fotóit, tartalmát és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!

Boldog húsvétot Skandináviából!
A húsvét Európa-szerte kiemelt ünnepkör, azonban régiónként,...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! Kreatív kézműves ötletek újrahasznosított virágtartókhoz
A muskátli igazán jól mutat újrahasznosított kaspóban is. Egyszerű...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Egy korty gondoskodás – családi szörpsztori a Spájzból
Négy üveg eltulajdonított házi bodzaszörppel indult minden, mára...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
