Zsenge csalánfőzelék, a gazdag vitaminforrás

Hallottál-e már a csalánfőzelékről? Készítettél-e már? Meg fogsz lepődni, mennyire ízletes ez az egyszerű étel. Halmos Monika, az ehető természet szakértője, küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert! Ezúttal a zsenge csalánlevéllel ismertet meg minket, melyhez receptötleteket is hozott.
A csalánfőzelék receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge csalánlevél,
- 2 evőkanál olaj,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 4 dl tej,
- 6-8 evőkanál zsemlemorzsa,
- só, őrölt bors
A csalánleveleket leforrázzuk, majd apróra vagdaljuk. Az olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát. Rádobjuk a csalánt, felöntjük a tejjel és 3-4 percig forraljuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, zsemlemorzsával besűrítjük. A tűzről levéve pépesítjük – így aki idegenkedne tőle, az sem láthatja benne a csalánt. Burgonyafánkkal vagy tönkölyropogóssal tálaljuk.

Tönkölyropogós
Ez utóbbihoz egy marék tönkölybúzát előző nap beáztatjuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Fedő alatt hagyjuk megdagadni, ledaráljuk, majd apróra vágott, olajon megfonnyasztott hagymával, sóval, petrezselyemmel, 1-2 tojással összedolgozzuk és forró zsiradékban apró pogácsáknak megsütjük.
A csalánfőzelékhez hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !
A cikk fotóit, tartalmát és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!

A levendulatermesztés története
A levendulatermesztés majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

Rejtett ékszerdoboz a város szélén – Bogdán Klára fazekasnál jártunk
Ez a történet egy biciklizéssel kezdődött. A város legutolsó háza...

A Cseresnyés-Schrieber Kúria lakói: egy hagyományőrző magyar, egy huncut amerikai és családjuk
A szeptember egy különleges látogatással indult, Csopakon...

Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak...

Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék
Ma már hazánkban sem ismeretlen vendég a konyhánkban a levendula, a...
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
