Zsenge csalánfőzelék, a gazdag vitaminforrás

Hallottál-e már a csalánfőzelékről? Készítettél-e már? Meg fogsz lepődni, mennyire ízletes ez az egyszerű étel. Halmos Monika, az ehető természet szakértője, küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert! Ezúttal a zsenge csalánlevéllel ismertet meg minket, melyhez receptötleteket is hozott.
A csalánfőzelék receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge csalánlevél,
- 2 evőkanál olaj,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 4 dl tej,
- 6-8 evőkanál zsemlemorzsa,
- só, őrölt bors
A csalánleveleket leforrázzuk, majd apróra vagdaljuk. Az olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát. Rádobjuk a csalánt, felöntjük a tejjel és 3-4 percig forraljuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, zsemlemorzsával besűrítjük. A tűzről levéve pépesítjük – így aki idegenkedne tőle, az sem láthatja benne a csalánt. Burgonyafánkkal vagy tönkölyropogóssal tálaljuk.

Tönkölyropogós
Ez utóbbihoz egy marék tönkölybúzát előző nap beáztatjuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Fedő alatt hagyjuk megdagadni, ledaráljuk, majd apróra vágott, olajon megfonnyasztott hagymával, sóval, petrezselyemmel, 1-2 tojással összedolgozzuk és forró zsiradékban apró pogácsáknak megsütjük.
A csalánfőzelékhez hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !
A cikk fotóit, tartalmát és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!

Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána – II.rész
Korábbi cikkünk folytatásaként újabb hat hangulatos, stílusos vidéki...

Herczeg-Fekete Cottage: Történelem és kényelem a Mezőségen
Simontornya szőlősdombjainak a tetején, a Mózsé-hegyen elhelyezkedő...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...

Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában...

Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is...
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
