Zsenge csalánfőzelék, a gazdag vitaminforrás

Konyhánk és kamránk , Receptek

Hallottál-e már a csalánfőzelékről? Készítettél-e már? Meg fogsz lepődni, mennyire ízletes ez az  egyszerű étel. Halmos Monika, az ehető természet szakértője, küldetésének tartja, hogy minél többekkel  megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian  felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert! Ezúttal a zsenge csalánlevéllel ismertet meg minket, melyhez receptötleteket is hozott.

A mindenhol elterjedt gyomnövény (Urtica dioica) egészét csalánszőr borítja, melynek érintése heves viszketést, égő fájdalmat okoz. Ne riadjunk vissza: gyűjtsük kesztyűvel! Ezután ha néhány órán át állni hagyjuk, vagy leforrázzuk, elveszti csípősségét, így szabad kézzel is hozzányúlhatunk. A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. A tavaszi frissítő kúrák teáinak fontos alkotóeleme. Szinte egész évben hozzájuthatunk friss csalánhoz, a tea is ebből készítve a leghatásosabb. Zsenge zöld magját müzlibe tehetjük, szendvicsre szórhatjuk. Klorofilltól zöld forrázatával tojást is festhetünk.

 

Hirdetés

Csalánfőzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg zsenge csalánlevél,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 4 dl tej,
  • 6-8 evőkanál zsemlemorzsa,
  • só, őrölt bors

A csalánleveleket leforrázzuk, majd apróra vagdaljuk. Az olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát. Rádobjuk a csalánt, felöntjük a tejjel és 3-4 percig forraljuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, zsemlemorzsával besűrítjük. A tűzről levéve pépesítjük – így aki idegenkedne tőle, az sem láthatja benne a csalánt. Burgonyafánkkal vagy tönkölyropogóssal tálaljuk.

csalán

Tönkölyropogós

Ez utóbbihoz egy marék tönkölybúzát előző nap beáztatjuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Fedő alatt hagyjuk megdagadni, ledaráljuk, majd apróra vágott, olajon megfonnyasztott hagymával, sóval, petrezselyemmel, 1-2 tojással összedolgozzuk és forró zsiradékban apró pogácsáknak megsütjük.

A csalánfőzelékhez hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!

Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !

A cikk fotóit, tartalmát  és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!

 

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!