A házi joghurtkészítés fortélyai

Konyhánk és kamránk , Receptek

Joghurtkészítés házilag? Igen! Lehet, hogy már híre ment: barátságba kerültem a zabpehellyel. Készítettem belőle sok mindent, többek között granolát is, (méghozzá nagyon-nagyon finomat- talán ez az egyetlen hibája, nassolom is jócskán…), amit én általában joghurttal eszem. Aztán futás közben – mostanában ott jönnek az okos ötletek – megvilágosodtam: tudok én joghurtot is csinálni házilag! Láttam, hogy Mami is készített ilyet, tavaly, nyáron ettem is belőle, ízlett is. Így hát már hazafelé menet felhívtam, hogy árulja el a titkot, hogyan is készül a joghurt – otthon. Borzasztóan egyszerű…

Házi joghurt

Hirdetés

Kell hozzá: 1 liter tej, nem tartós (!), lehet friss is –mármint közvetlenül a tehénből-, de azt először fel kell forralni, 1 doboz élőflórás joghurt

Disznótor kolbászok

Elkészítés:

A tejet langyosítom kézmelegre, hozzákeverem a joghurtot, még egy picit langyosítom és utána csavaros üvegekbe szedem őket. Egy nagyobb lábasban vizet melegítek, azt is olyan jó kézmelegre és beleállítom a már lezárt joghurtos üvegeket úgy, hogy kb. a nyakukig érjen a víz (célszerű nagyjából hasonló méretű üvegeket választani). Hagyom, hogy kihűljön az egész.

A melegítős műveletet esetleg meg lehet ismételni még egyszer. Ha este elkészítjük, reggelre finom joghurtunk van. A dolog ezek után elviekben már önfenntartó, tehát mindig csak tejet (vagy egyszer egy tehenet) kell vennünk és gyárthatjuk a joghurtot otthon. Azt kell mondanom, hogy szerintem a második adag, ami már teljesen házi, még finomabb, mint az első.

„Aztán persze utána irodalmaztam a dolognak a világhálón és találtam néhány érdekességet, praktikát…”

…ezek közül szemezgetek néhányat, hogy miért és mire jó a joghurt:

– A joghurt készítéséhez szükséges a tej, meg az, hogy bizonyos baktériumok elszaporodjanak benne (Lactobacillus bulgaricus, L. acidophilus, Streptococcus thermophilus). Ezek bontják a tejcukrot (ezért tejcukor/laktóz-érzékenyek is fogyaszthatják) és savanyítják, megalvasztják a tejet. A képződő tejsav tartósítja, míg az acetaldehid a jellegzetes ízét adja. Utóbbiért a Lactobacillusok felelősek, és ettől lesz a joghurt joghurt és nem aludttej.

– A baktériumoknak szaporodniuk kell, hogy benépesítsék a tejünket és elvégezzék a rájuk kiszabott munkát. Ehhez optimálisan 40°C körüli hőmérséklet kell nekik, amit elérhetünk a vízfürdővel, vagy a férjünk vastag, téli, meleg pulóverével (ez lassabb módszer: 1-2 nap, de a bugyoláláson kívül nincs vele munka), vagy úgy, hogy a sütőt 40°C-ra melegítjük és berakjuk az üvegeket pár órára, vagy pedig nyáron kirakjuk a joghurtos kübliket napozni. 1-2 teáskanál cukorral még nagyobb lendületet adhatunk a szorgos „munkásaink” szaporodásának.

– Oltóanyagnak tehát az lesz a jó joghurt, amelyikben ezek a baktériumok élnek (élőflórás) és jó sokan vannak. Ezt pedig onnan tudjuk, hogy a) a joghurtnak rövid idejű a szavatossága, b) a fólia felpúposodik a tetején.

– Ha a kész terméket tiszta konyharuhába tesszük és hagyjuk kicsöpögni, akkor sűrűbb, „görög” joghurtot kapunk.

– Miért is jó a joghurt? Élettanilag persze, azon túl, hogy finom. Fehérjében gazdag és mint tejtermék sok kálciumot is tartalmaz, ami jó a csontritkulás megelőzésére, gyerekeknek a csontok fejlődéséhez. Ezen kívül van még benne foszfor, kálium meg B-vitamin is. A fentebb már részletesen bemutatott baktériumok pedig hasznosak az emésztés szempontjából, segítenek abban, hogy kedvező bélflóra alakuljon ki, ami állítólag a hosszú élet egyik titka.

Ha valaki a joghurtot nem csak granolával szeretné enni, itt egy egyszerű recept uborkasalátához.

Tzatziki:

Ehhez ugye sűrű „görög” joghurt kell, tehát csöpögtetünk. Van, aki tejfölt is kever bele 2/3 joghurt, 1/3 tejföl arányban. Az uborkát nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, sózzuk, pihentetjük, majd kinyomkodjuk. A joghurtot kissé sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint fokhagymát, meg esetleg pár csepp citromlevet keverünk hozzá. Mindezt elegyítjük az uborkával és kevés olívaolajjal díszítve tálaljuk. Azt hiszem ez egy meleg nyári nap üdítő fogása lehet bármelyik kerti partin, de egy gyors sült husi mellé is finom vacsorára, zöldségekkel.

disznótor füstölthús

Tipp!

A házi joghurthoz házi granola dukál. A granola készítéséről korábbi cikkünkben olvashatsz! Katt ide: Csodálatos zabpehely

Simon Zsófia írása

Kiemelt kép pexels.com

Neked ajánljuk

Legújabb cikkek

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

Március 25-én van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, mely a római katolikus egyház egyik legrégebbi ünnepe. Ezen a napon ünneplik Jézus fogantatását, vagyis születésének hírül adását.  Hiedelmek, népszokások Gyümölcsoltó Boldogasszony napján Számos hiedelem, népszokás...

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!