Busatti – a Toszkánába(n) szőtt hagyomány

Házunk és kertünk , Lakberendezés

Anghiariban járunk, abban a toszkán városkában, ahol pontosan 180 évvel ezelőtt Mario Busatti nyolc szövőszékkel és tíz munkással megalapította a Busatti márkát, mely mára a világ egyik legismertebb kézműves textiljeit előállító vállalat. Cikkünkben a Busatti család történetén keresztül kukkantunk be egy tradicionális olasz vállalat életébe, ahol a képek finom kiegészítők lesznek, akárcsak a Busatti textíliák otthonainkban.

Busatti kézműves textilek - Toscaneria.hu

A céget a nyolcadik generáció vezeti, mely önmagában is lenyűgöző, azonban a mai napig székhelyükként szolgáló Palazzo Morgalanti 1795 óta van a Busatti család tulajdonában, akik 1755-ben telepedtek le Anghiari városában, az akkori reneszánsz Itália szívében. Eleinte kereskedelemmel foglalkoztak, a napóleoni háborúk idején azonban az épületet át kellett adniuk a katonáknak, akik a pincében pokrócok gyártásába kezdtek, mely tevékenység rövidesen elfoglalta a palotának mind az öt szintjét. A háború befejezését követően, 1815-ben a család visszatért, azonban még hosszú évekig nem foglalkoztak a textilkészítéssel, annak ellenére, hogy az épületben ott maradtak az ehhez szükséges berendezések.

Busatti textilek Toszkánából - Anghiari

Mario Busatti, az alapító

Mario Busatti azonban meglátta a lehetőséget és bámulatos üzleti érzékkel ötvözte az olasz reneszánsz hazájában mindent átható művészetet és évszázados hagyományokat az új, innovatív eljárásokkal. Svájcból vásárolt modern berendezéseket, melyekkel szélesebb vásznakat is tudtak szőni, ezzel hatalmas üzleti előnyre téve szert. A mai napig a közel 200 éves hagyományt követve készülnek műhelyükben a tradicionális toszkán szövetek és vásznak, melyek csak természetes szálakat tartalmaznak, pamutot és lent. Színüket és mintájukat pedig kizárólag természetes festékekkel nyerik el.

Busatti Anghiari - kézműves textilek Toszkánából

Van ezekben a textíliákban valami megmagyarázhatatlanul stílusos, az olasz signorakra jellemző kifinomultság és ízlésesség, melyek az egyszerű vidéki otthonokban és a csillogó palazzokban is az időtálló szépséget sugározzák. Egyszóval „szöveteik hozzátartoznak a toszkán tájhoz”, ahogyan Frances Mayes tökéletesen megfogalmazta a Vigyük haza Toszkánát című könyvében.

Busatti lakástextilek Toszkánából

Kiállva az idők próbáját

Olaszország a családi vállalkozások hazája. Ha megszámolnánk, lehet, hogy könnyen kiderülne, itt a legnagyobb az egy főre eső agroturismok, családi éttermek, kézműves műhelyek száma, melyek még ma is apáról fiúra szállva élnek tovább történjék bármi is a nagyvilágban. Aki látta a Vespa történetét bemutató filmet, annak ismerősen csenghet, hogy régen a gyártulajdonosok milyen felelősséget éreztek munkásaik iránt. Gyakori volt, amikor generációk dolgozták le egész életüket egyetlen családot szolgálva. Nincs ez másként a Busatti vállalat esetében sem.

Busatti lakástextilek - Toscaneria.hu

Sok más olasz márkához hasonlóan a Busatti név is évszázadokra nyúlik vissza és forr össze a család és a textilszövés történetével. Ők is kiállták az idők próbáját, a vállalat túlélt két világháborút és a mai modern világban is meg tudta őrizni a hagyományokra épülő, de folyton megújuló toszkán textilek népszerűségét. Ahogyan ők mondják magukról: „Olyanok vagyunk, akár a ciprus, mely mélyen gyökeret ver, de folyton az égbe tör.”

Busatti természetes textilek

Van abban valami felemelő, amikor az őseid mesterségét viszed tovább. Amikor olyan hivatásod van, amire az embereknek ősidők óta valódi szükséglete van és amikor mindezzel finomságot, szépséget, stílust csempészel a mindennapokba. A Busatti termékek is azt képviselik, amire ma oly nagy szükség lenne, hogy olyan szép tárgyakkal vegyük körbe magunkat, melyek stílusban és minőségben is hosszútávon társaink lesznek. Ezek a textíliák azonnal rabul ejtik a szívet. Tapintásukban, mintázatukban, illatukban benne van minden, ami Toszkánát Toszkánává teszi.

Busatti természetes szövetek

Azonban ma már nem kell Anghiariig utazni – de természetesen, ha ott jártok, nem szabad kihagyni a Palazzo Morgalanti meglátogatását -, ha szeretnétek néhány Busatti textíliát az otthonotokba, ugyanis a Toscaneria.hu elhozta hazánkba ezeket a tradicionális, 100%-ban természetes szöveteket és a belőlük készült lakberendezési kiegészítőket, sőt Zólyomi Zsolt parfümőrrel való együttműködésüknek köszönhetően Toszkána mámorító illatait, a Busatti enteriőr parfümöket is, melyek nemcsak díszei, de időtálló és hasznos kiegészítői is otthonainknak. Ha nem hiszitek, járjatok utána! A La Meridiana budapesti és az Otti Manufaktúra székesfehérvári bemutatótermeiben szöveteikből találtok egy kis ízelítőt. Toszkánából, szeretettel. (X)

Szöveg: Petrik Ida, képek: Busatti, Toscaneria.hu 

Tetszett ez a cikk? Olvasd el hazánk egyetlen vidéki szecessziós kastélyáról, a Graefl Majorról szóló cikkünket is, ahol szintén találkozhatsz a gyönyörű Busatti textíliákkal. 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!