A csodálatos zabpehely

Konyhánk és kamránk , Receptek

Van úgy néha, hogy az apró dolgok alapjaiban változtatják meg az ember életét. Kis túlzással elmondható, hogy velem is ez történt, mikor az első házi zabkekszet megkóstoltam. A kóstolásból saját készítésű zabkeksz lett. A zabpehely észrevétlenül bekerült az étrendembe, a sütés sikerélményei pedig arra sarkalltak, hogy tovább kísérletezzek ezzel a számomra addig még ismeretlen alapanyaggal. Sőt! Bár időt nem spórolok vele, a pénztárcámat mindenképp kímélem. Mint minden kísérletben, ezekben a főzőcskézésekben is akadnak tévedések. De ez nem lomboz le, inkább segít újra gondolnom egy-egy receptet. Az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételek kiválóan alkalmasak arra, hogy a konyhában ufóként közlekedők is bátrabbak legyenek. A „nagy zabpehely felfedezés” két egyszerű receptjét nekik ajánlom!

Zabkása

Zabkása (1 személyre)

Hirdetés

50 gramm zabpehely

fél csésze tej

fél csésze víz

Hirdetés

méz, cukor, xilit stb. ízlás szerint

fűszerek (a fahéj-kardamom kombinációt eleddig nem tudtam megunni, most is ez került bele)

aszalt vagy/és friss gyümölcsök ízlés szerint

 

” Aszalt és friss gyümölcsökkel még finomabb”

A gyümölcsök kivételével összekeverjük a hozzávalókat – kevergetve megfőzzük, vagy 2×2 percre mikrohullámú sütőbe rakjuk, közben megkeverjük (vagy rakjuk igen mély edénybe, vagy legyünk szemfülesek, mert a második mikrózás során már képes kifutni). Ezután keverhetünk bele különböző aszalt és friss gyümölcsöket. A mai adagba aszalt vörös áfonya, aszalt meggy és friss alma került.
Nagyon finom a kakaós változata is, ami majdnem olyan, mint a csokipuding. Ezt úgy készítettem, hogy a zabpehelyhez még szárazon hozzákevertem egy teáskanál keserű kakaót, majd gyömbérrel és egy kevés kókuszreszelékkel bolondítottam meg. Csak ezután jön hozzá a víz, és a tej, így nem csomósodik össze a kakaó, egyenletesen lehet elkeverni. Majd jöhet a mikrózás. Ehhez a zabkásához narancs illik legjobban, de gyümölcs nélkül is nagyon finom, akár desszertnek is!

Házi készítésű granola

350 gramm zabpehely

100 gramm magmix aprítva (mogyoró, mandula, dió, paradió, kesudió stb, ami van otthon, bármi jöhet, a lényeg az, hogy natúr, sózatlan legyen)

100 gramm mandula forgács, vagy összesen 200 gramm magmix

170 gramm xilit, cukor vagy olvasztott méz

6 evőkanál napraforgó olaj

1.5 evőkanál fahéj

A hozzávalókat egy nagy keverőtálban összekeverem és sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 C fokon aranybarnára sütöm. Vékonyan kell elteríteni és többször meg is kell kevergetni. Aztán ki kell hűlnie és mehet bele különböző aszalt gyümölcs ízlés szerint. Ebbe most aszalt sárgabarack, szilva, körte keveréke került apróra vágva. Tulajdonképpen aszalt gyümölcs nélkül is nagyon finom, már magában is, édes ropogtatni való, de joghurttal, nyers gyümölccsel összekeverve egy komplett reggeli vagy vacsora lehet.

Granola házilag

Itt szeretném megjegyezni, hogy a zabpehely őrületben felfedeztem, hogy különböző típusú zabpelyhek vannak. Granolának ajánlom a vastagabb, „magszerűbb” fajtát, míg a zabkásába mindenképpen a vékonyabb, szemmel láthatóan is apróbb, finomabb, törékenyebb zabpehely a jobb, mert utóbbi sokkal jobban fel tudja szívni a folyadékot.

Tipp! Készíts gluténmentes zabpelyhes túrós sütit! A siker garantált!

 

Simon Zsófia receptje

Kedvet kaptál egy finom granolás reggelihez, de úgy érzed, most nincsen időt elkészíteni? Rendeld házhoz a Nemes Manufaktúra granoláit, melyek csak természetes összetevőket tartalmaznak és szívvel-lélekkel készülnek Pécs mellett, Orfűn egy kis családi manufaktúrában.

Fotó: pexels.com

Neked ajánljuk

Legújabb cikkek

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz

Cikkünkben vidéki rendezvényhelyszíneket gyűjtöttünk össze karácsonyi csapatépítésre.
ű

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!