A koratavaszi erdőalja-illatának tulajdonosa: a zamatos turbolya
Ismerjük-e vajon a közvetlen környezetünk természetes növényvilágát? Irtjuk-e az utálatos gyomokat, vagy szelíden barátkozunk velük? Halmos Monika, elismert fitoterapeuta, az ehető természet hazai szakértője, küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert! Ezúttal a zamatos turbolyával ismertet meg, melyhez recept ötleteket is hozott.
A zamatos turbolyát kissé elfeledtük, pedig eleink nagy becsben tartották. Kora tavasszal, de enyhébb téli napokon is kikandikálnak harsogóan friss levélkéi – de kell hozzá némi melengető napsugár, hogy zamatossá érlelje. Aki megbarátkozott erős, ánizsos aromájával, annak a finomra metélt leveleivel ízesített mártogató biztosan kedvence lesz. Kár, hogy ez az üde zamat csak frissen élvezhető – tehát ki kell használni azt a néhány tavaszi hetet, amikor az akácosok alját belengi a zamatos turbolya átható illata.
A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) méltatlanul mellőzött növényünk, ami hazánkban szinte mindenhol megtalálható, a májusi akácosok szívesen viselik gondját. Illata ánizsos, édeskés ízű – nevezik édespetrezselyemnek is. Egynyári növény, amelyet már az ókori Rómában is ismertek. Levele többszörösen szárnyasan összetett, a petrezselyemére hajaz, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek teája vértisztító, anyagcsere-serkentő. Az íze pedig magáért beszél! A francia Fines Herbes fűszerkeverék elengedhetetlen része a turbolya (már egy XVII. századi francia szakácskönyv is jegyzi e fűszerkeveréket, s benne a turbolyát), s az ismert frankfurti zöld szósz sem nélkülözheti. „Jómagam imádom rágcsálni a turbolya friss leveleit, szószba, salátába vagdalni, palacsintába sütni…” -vallja a szerző.
Turbolyás mártogató recept
A turbolyás mártogatóhoz nem kell más, mint 2 dl tejföl, egy marék friss, akár virágzó turbolya, és pici só. A megmosott turbolyát egészen finomra vágjuk, a tejfölbe keverjük. Megsózzuk, majd lefedve legalább 30 percre behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Főtt tojással, friss péksüteménnyel kellemes tavaszi reggeli. A főtt tojást bele is reszelhetjük a mártásba, így még táplálóbb lesz: kínálhatjuk főtt hús, vagy füstölt sonka mellé.
Turbolyás körözött recept
A hagyományos körözött igazán tavaszias ízekkel kecsegtet, ha turbolyával gazdagítjuk. Ha jó érett juhtúróhoz sikerül jutni, az a legtökéletesebb a zamatos turbolya erős aromájához!
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg tejszínes krémsajt, 5 dkg vaj, egy evőkanál mustár, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál paprikakrém, 1 csokor friss turbolya
A juhtúrót a krémsajttal meg a puha vajjal simára keverjük. Hozzáadjuk a mustárt, belereszeljük a fokhagymát, majd a paprikakrémmel és felaprított turbolyával pikánsra ízesítjük. Megkóstoljuk, hogy kíván-e még egy kis sót is: a juhtúró amúgy is sós, de olykor szükség van még egy kis utánsózásra. Ínyencek egy csöpp csípős paprikával tehetik még izgalmasabbá az íz-egyveleget. Lefedve néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
A turbolyás receptekhez hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre!
A cikk fotóit, szövegét és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...