A koratavaszi erdőalja-illatának tulajdonosa: a zamatos turbolya
![zamatos turbolya zamatos turbolya](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/02/zamatos-turbolya2.jpg)
Ismerjük-e vajon a közvetlen környezetünk természetes növényvilágát? Irtjuk-e az utálatos gyomokat, vagy szelíden barátkozunk velük? Halmos Monika, elismert fitoterapeuta, az ehető természet hazai szakértője, küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert! Ezúttal a zamatos turbolyával ismertet meg, melyhez recept ötleteket is hozott.
A zamatos turbolyát kissé elfeledtük, pedig eleink nagy becsben tartották. Kora tavasszal, de enyhébb téli napokon is kikandikálnak harsogóan friss levélkéi – de kell hozzá némi melengető napsugár, hogy zamatossá érlelje. Aki megbarátkozott erős, ánizsos aromájával, annak a finomra metélt leveleivel ízesített mártogató biztosan kedvence lesz. Kár, hogy ez az üde zamat csak frissen élvezhető – tehát ki kell használni azt a néhány tavaszi hetet, amikor az akácosok alját belengi a zamatos turbolya átható illata.
A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) méltatlanul mellőzött növényünk, ami hazánkban szinte mindenhol megtalálható, a májusi akácosok szívesen viselik gondját. Illata ánizsos, édeskés ízű – nevezik édespetrezselyemnek is. Egynyári növény, amelyet már az ókori Rómában is ismertek. Levele többszörösen szárnyasan összetett, a petrezselyemére hajaz, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek teája vértisztító, anyagcsere-serkentő. Az íze pedig magáért beszél! A francia Fines Herbes fűszerkeverék elengedhetetlen része a turbolya (már egy XVII. századi francia szakácskönyv is jegyzi e fűszerkeveréket, s benne a turbolyát), s az ismert frankfurti zöld szósz sem nélkülözheti. „Jómagam imádom rágcsálni a turbolya friss leveleit, szószba, salátába vagdalni, palacsintába sütni…” -vallja a szerző.
Turbolyás mártogató recept
A turbolyás mártogatóhoz nem kell más, mint 2 dl tejföl, egy marék friss, akár virágzó turbolya, és pici só. A megmosott turbolyát egészen finomra vágjuk, a tejfölbe keverjük. Megsózzuk, majd lefedve legalább 30 percre behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Főtt tojással, friss péksüteménnyel kellemes tavaszi reggeli. A főtt tojást bele is reszelhetjük a mártásba, így még táplálóbb lesz: kínálhatjuk főtt hús, vagy füstölt sonka mellé.
![Turbolyamartogat turbolya mártogató](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/02/Turbolyamartogat.jpg)
Turbolyás körözött recept
A hagyományos körözött igazán tavaszias ízekkel kecsegtet, ha turbolyával gazdagítjuk. Ha jó érett juhtúróhoz sikerül jutni, az a legtökéletesebb a zamatos turbolya erős aromájához!
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg tejszínes krémsajt, 5 dkg vaj, egy evőkanál mustár, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál paprikakrém, 1 csokor friss turbolya
A juhtúrót a krémsajttal meg a puha vajjal simára keverjük. Hozzáadjuk a mustárt, belereszeljük a fokhagymát, majd a paprikakrémmel és felaprított turbolyával pikánsra ízesítjük. Megkóstoljuk, hogy kíván-e még egy kis sót is: a juhtúró amúgy is sós, de olykor szükség van még egy kis utánsózásra. Ínyencek egy csöpp csípős paprikával tehetik még izgalmasabbá az íz-egyveleget. Lefedve néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
A turbolyás receptekhez hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre!
A cikk fotóit, szövegét és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!
![“A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg.” Interjú Tóth Gábor Ákos íróval, a Balaton-trilógia szerzőjével](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/07/Iro-olvaso_talalkozo_Foto_Lengyel_Eva-1080x675.jpg)
“A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg.” Interjú Tóth Gábor Ákos íróval, a Balaton-trilógia szerzőjével
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Tóth Gábor...
![Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/01/DSC_8659-e1720359540885-1080x675.jpg)
Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez
A vidéki kertekben most a lédús, napsárga sárgabarackokè a főszerep,...
![A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/06/kiemelt-1080x675.jpeg)
A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában
Bali Enikő Instagram posztjai lenyűgöző és varázslatos otthonáról...
![Ehető virágok a vidéki kertben](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/05/Eheto_viragoskert_kostoloasztal_kiemelt-1080x675.jpg)
Ehető virágok a vidéki kertben
Mit gondoltok, a vidéki kertekben mekkora szerepük van a virágoknak?...
![Így készül a szilvalekvár sütőben.](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/07/DSC_7681-masolata-1080x675.jpg)
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...
![A Balaton-felvidék leghangulatosabb piacain jártunk](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/07/Liliomkert-vem-1080x675.webp)
A Balaton-felvidék leghangulatosabb piacain jártunk
Ha a nyári melegben, karunkon vesszőkosárral egy közeli termelői...
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
![](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2023/12/Guba_Anita_festmenye-300x300-1.jpg)