Berzselt húsvéti tojások – készítsd velünk!

Húsvét közeledtén érdemes elgondolkoznunk, milyen tojással várjuk majd a locsolókat. Ma egy régi népi tojásdíszítő technika rejtelmeit, a berzselt húséti tojás készítést ismerhetjük meg, melyet a nagymamám mutatott meg gyermekkoromban.
Berzselt húsvéti tojás – lépésről lépésre
A berzselt vagy másnéven növényrátétes tojásokhoz gyűjtsünk szép formájú, érdekes szélű növényeket. A növényeket kissé benedvesítve helyezzük a tojás felületére. A kis leveleket az eres felükkel tapasztjuk a tojás felületére, így szebb lesz a lenyomatuk. Vékony szálú nejlonharisnyából (kiválóan újrahsznosíthatók a felszaladt, elszakadt darabok, amiből gondolom, minden háziasszonynak akad bőséggel) vágjunk ki egy négyzetalakú a darabot, majd mint egy kis batyuba csomagoljuk bele a tojást.

A harisnya végét, mintha zsák száját kötnénk be, vastag cérnával kössük össze. A harisnyával rászorított leveles tojást vöröshagyma héjának főzetébe tegyük.

Ha csak a vöröshagyma héját használjuk fel, szép rozsdabarna színt kapunk. Lilahagymával pedig sötétbordó festőlével dolgozhatunk. A kétféle hagyma héja együtt is használható. Így egy újabb érdekes festőlevet kapunk. Fontos, hogy sok hagymahéjat gyűjtsünk össze és egy nagyobb fazékban főzzük, mint a teát, de hosszabb ideig. A levet szűrjük le. A festőlé lehet forró is, amikor belehelyezzük a tojásokat. Élénkebb színű lesz a tojás, ha több hagymahéjat sikerül összegyűjtenünk. Jobban kirajzolódnak a levelek lenyomatai, ha hosszabb ideig vannak a tojások a festőlében. Miután kivettük a tojásokat, óvatosan kicsomagoljuk a harisnyadarabból. Ha megszáradt a tojás, szalonnabőrrel vagy egy kisdarab vajjal töröljük át, kenjük be, így a színek élénkebbé válnak és csodaszép, fényes tojásokat kapunk.
TIPP! Ha nincsen kedved kifújni a tojásokat, a hagymalében meg is főzheted. Mire megfő, a lé tökéletesen befogja a tojásokat és már készen is vannak a berzselt húsvéti tojások!
Az ünnepi asztalról ne hiányozzon a húsvéti kuglóf sem, remekül mutat majd a berzselt húsvéti tojások mellett!
Húsvéti programajánlónkért kattints ide: PROGRAMOK VIDÉKEN
Neked ajánljuk

Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...

Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe
Március 25-én van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, mely a római...

Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána – II.rész
Korábbi cikkünk folytatásaként újabb hat hangulatos, stílusos vidéki...

Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is...

Krapfen, avagy a farsangi fánk – recepttel
A farsangi időszak hagyományos desszertje a farsangi fánk....