Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben

Receptek , Húsvét

Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó vendége mindig az ünnepi asztalnak. A kuglóf német eredetű szó és az elnevezése a formájára utal, de a körülötte lévő legendák alapján több nemzet is magának követeli ezt a tetszetős és finom kalácsot. Abban mindenki egyetért, hogy már a 17. században is ismerték és elsősorban a polgári családok körében terjedt el Németországban és Ausztriában. Az egyik legenda szerint a bibliai három királyok Betlehemből hazafelé tartva Elzászban is vendégeskedtek, ahol vendéglátóiknak hálájuk jeléül a turbánjukhoz hasonló alakú süteményt sütöttek, a kuglófot.

Egy – a klasszikus húsvéti kuglóf

Alapreceptek  segítségével és egy kis fantáziával számos változatban készíthetjük el ugyanazokat az ételeket. Nincsen ez másként a kuglóffal sem. Elsőként jöjjön a mi bevált alapreceptünk. 

Hirdetés
kuglóf alaprecept

A húsvéti kuglóf hozzávalói 

20 dkg cukor

4 db tojás

20 dkg finomliszt

0.5 csomag sütőpor

1 dl tej

1 dl napraforgó olaj

Egyéb hozzávalók tetszés szerint:

  • kakaópor
  • aszalt gyümölcsök
  • csoki pasztilla
  • narancs vagy citrom reszelt héja

Elkészítés

A cukrot kikeverjük a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a tejet és az olajat, ezzel legalább 15-20 percig még keverjük. Közben felverjük a tojások fehérjét habbá. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet a tojások sárgájába. Ezután lassan hozzáadjuk a tojáshabot. Egy kivajazott-kilisztezett sütőformába beleöntjük a masszát.  Formától és sütőtől függően 70-90 perc kell neki takarék lángon.

Kettő – a márvány kuglóf

Ha márvány kuglófot szeretnénk készíteni, akkor a tészta 3/4-ét öntsük a kivajazott formába, majd a megmaradt tésztához keverjünk cukrozatlan kakaóport. Ezután öntsük a világos tésztára és kicsit rázzuk meg a formát. Így szépen elkeveredik a 2 tészta. A sütési idő ugyanúgy alakul, mint az alapreceptnél.

5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben

Három – az aszalt gyümölcsös kuglóf

Szórhatunk apróra vágott aszalt gyümölcsöt is a tésztába. Kedvencünk a vörösáfonya és az aszalt sárgabarack. Igazán finom lesz ettől a kuglófunk. Édességfüggők pedig apróra vágott kandírozott gyümölccsel is kipróbálhatják

 

Négy – csokoládé rajongóknak

Igazi csokiimádóknak javasoljuk, hogy apróra vágott táblás fekete vagy tejcsokoládét keverjenek a tésztához. De nagyon jó a csokipasztilla is. Fehércsoki rajongóknak pedig szinte kötelező kipróbálni ezt a variációt.

 

Öt – a citrusos kuglóf

Ha nem akarunk semmit belekeverni a tésztába, de az alapreceptet mégis szeretnénk megbolondítani egy kicsit, akkor érdemes kipróbálni egy kis narancs vagy citromhéjat belereszelni. Egy friss és üde süteményt kapunk. A tetejére pedig mehet a citromos cukormáz!

Citromos cukormáz: 20 dkg porcukor, 1 citrom leve. A kifacsart citrom levét belekeverjük a porcukorba. Addig kell keverni, amíg szép sima lesz ( kb 10 perc).

Ez a kuglóf recept is érdekelhet: Varázslatos kétszínű kuglóf homoktövisliszttel

A húsvéti kuglófhoz hasonló, kipróbált recepteket találasz Konyhánk és kamránk rovatunkban.

Készülj velünk a Húsvétra!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története

Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült gesztenyéiről áradozott. De valahogy nekem már nem adatott meg az a fenséges ízű, egészséges gesztenye-majszolás élménye, mindig csak valami félig kemény, félig mállós, néha avas, gesztenyére cseppet sem emlékeztető gubacsokat sikerült beszereznem. Úgyhogy fel is adtam eme remek téli nassolást.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!