Húsvéti készülődés barkával
Amikor a húsvéti készülődésre gondolok, gyakran társítok mellé színeket, illatokat és persze barkákat. A nárcisz és az aranyvessző sárgája, a jácint vagy az ibolya édes illata éppúgy hozzátartozik, mint a hímes tojás viaszos fénye. A barka ágai nem illatosak és tiritarkának sem nevezhetők, mégis ott vannak szinte minden ünnepi asztalon. Talán kevesen tudják, hogy a barka a keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepének, a húsvétnak az egyik szimbóluma. Húsvétot megelőző hét vasárnapja Virágvasárnap. Közel kétezer évvel ezelőtt ezen a napon vonult be Jézus Krisztus Jeruzsálembe, akit az ünneplő tömeg pálmaágakkal köszöntött. Ezeket a pálmaágakat jelképezi hazánkban a barka.
Kézzel készült textil nyuszik: Soja Design
A barka szerepe a húsvéti hagyományokban
A barkához számtalan népszokás is kapcsolódik, melyek közül talán a legismertebb a barkaszentelés. Gyermekként is szerettem ezt a szokást. Mindig nagymamával mentem a templomba és én vihettem haza a megszentelt ágakat. E régi szokás szerint a megszentelt barka távol tartja a rontásokat és megvédi a házat a vihartól és a tűztől. A kertbe is mindig jutott belőle, a néphiedelem szerint ugyanis a termést is megóvja a pusztulástól, ha a veteményesbe szúrjuk. A virágvasárnapi misén megáldott barka ágakat a következő év hamvazószerdáján szokás elégetni.
De vajon az mennyire ismert, hogy valójában milyen növény a barka? Tulajdonképpen nem más, mint apró virágok sokasága, amit barkavirágzatnak nevezünk. Fűzfélék virága ez, a virágzatot rejtő rügy pedig a barkarügy. A barka még jóval lombfakadás előtt megjelenik és valójában még akkor a legszebb, mikor a virágzat nem nyílt ki teljesen. Hazánkban sokféle fűzfaj megtalálható, ilyen például a legismertebb kecskefűz, rekettyefűz, vagy az apró szemű gyöngybarka, azaz cinegefűz.
A barkát vízbe kell tenni vagy sem?
Fontos kérdés, hogyan tegyük a barkát a vázába, hogy tartós maradjon? A levágott barkaágat nem érdemes vízbe tenni, ha sokáig szeretnénk megőrizni félig nyílt állapotában. Dekoráció készítéséhez is ebben a formában a legalkalmasabb és akár több éven át is használhatjuk a húsvéti dekoráció részeként.
A barkaágakra kerüljön húsvéti hímes tojás!
Simon Orsolya írása
Fotók: pixabay, Vidék Élet Magazin, Pintér Viola
Neked ajánljuk
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
Fenntartható, céges csapatépítő rendezvényhelyszínek vidéken
A fenntarthatóság iránti elköteleződés ma már nemcsak a mindennapi...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...