Berzselt húsvéti tojások – készítsd velünk!

Házunk és kertünk , Csináld magad , Életünk , Hagyományok , Húsvét

Húsvét közeledtén érdemes elgondolkoznunk, milyen tojással várjuk majd a locsolókat. Ma egy régi népi tojásdíszítő technika rejtelmeit, a berzselt húséti tojás készítést ismerhetjük meg, melyet a nagymamám mutatott meg gyermekkoromban. 

 

Berzselt húsvéti tojás – lépésről lépésre

A berzselt vagy másnéven növényrátétes tojásokhoz gyűjtsünk szép formájú, érdekes szélű növényeket. A növényeket kissé benedvesítve helyezzük a tojás felületére. A kis leveleket az eres felükkel tapasztjuk a tojás felületére, így szebb lesz a lenyomatuk. Vékony szálú nejlonharisnyából (kiválóan újrahsznosíthatók a felszaladt, elszakadt darabok, amiből gondolom, minden háziasszonynak akad bőséggel) vágjunk ki egy négyzetalakú a darabot, majd mint egy kis batyuba csomagoljuk bele a tojást.

Berzselt húsvéti tojások készítése

A harisnya végét, mintha zsák száját kötnénk be, vastag cérnával kössük össze. A harisnyával rászorított leveles tojást vöröshagyma héjának főzetébe tegyük. 

Berzselt húsvéti tojások

Ha csak a vöröshagyma héját használjuk fel, szép rozsdabarna színt kapunk. Lilahagymával pedig sötétbordó festőlével dolgozhatunk. A kétféle hagyma héja együtt is használható. Így egy újabb érdekes festőlevet kapunk. Fontos, hogy sok hagymahéjat gyűjtsünk össze és egy nagyobb fazékban főzzük, mint a teát, de hosszabb ideig. A levet szűrjük le. A festőlé lehet forró is, amikor belehelyezzük a tojásokat. Élénkebb színű lesz a tojás, ha több hagymahéjat sikerül összegyűjtenünk. Jobban kirajzolódnak a levelek lenyomatai, ha hosszabb ideig vannak a tojások a festőlében. Miután kivettük a tojásokat, óvatosan kicsomagoljuk a harisnyadarabból. Ha megszáradt a tojás, szalonnabőrrel vagy egy kisdarab vajjal töröljük át, kenjük be, így a színek élénkebbé válnak és csodaszép, fényes tojásokat kapunk.

TIPP! Ha nincsen kedved kifújni a tojásokat, a hagymalében meg is főzheted. Mire megfő, a lé tökéletesen befogja a tojásokat és már készen is vannak a berzselt húsvéti tojások!

Az ünnepi asztalról ne hiányozzon a húsvéti kuglóf sem, remekül mutat majd a berzselt húsvéti tojások mellett! 

Húsvéti programajánlónkért kattints ide: PROGRAMOK VIDÉKEN

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron

2024. június 7-8-án lesz a 3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron. Te is szereted ezt az nyugtatóan illatos és látványosan lila növényt? Akkor ott a helyed! Az Otti Manufactura gyönyörű kertjében 200 tő tihanyból származó angol és francia levenduláról...

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!