Egerlövő színes öko-óvodája, ahol a gyerekeknek saját biokertészete van

Hírek

Tükröm-tükröm, mondd meg nékem, melyik öko-óvoda a legszebb a vidéken?

A tükörben egy színes kerítést látunk, mögötte pedig vidám gyerekeket, akik nagyon szeretnek az Egerlövői Óvodába járni, amely nemrég teljesen megújult és nem is akárhogyan: ökotudatos ovi lett belőle. A kicsiknek saját biokertészetük van, amiknek a terményeit ők maguk gondozzák, hogy majd jóízűen el is fogyaszthassák. Ezért aztán korán megtanulják a föld, a friss zöldség és gyümölcs értékét. Egerlövő nemcsak bájos, rendezett falu, de itt oviba járni is nagyon jó.

öko-óvoda Egerlövő
öko-ővoda Egerlövő

Slow living, bio zöldségek, tiszta levegő és családias környezet

Mezőkövesd szomszédságában van ez az apró, borsodi település, amely már a bronzkorban is lakott volt. A falu híres összetartó közösségéről, amely az óvoda felújításakor is megmutatta erejét. Négy évvel ezelőtt a Magyar Falu programban állami támogatást kaptak, amit a község lakosai kiegészítettek, és azóta is közösen szépítik az óvodát.

ökoovi Egerlövő

Szepesi Péter a falu polgármestere és Bíróné Csesznok Marianna az óvoda vezetője mesélnek az intézményről, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy a gyerekek környezeti és egészségtudatos nevelése megvalósuljon.

öko-óvoda Egerlövő

A családom és én nagy slow life rajongók vagyunk.”- meséli Szepesi Péter, majd hozzáteszi: „Ennek jegyében élünk, és dolgozunk a családi kertészetünkben, ahol lényegében mindent megtermelünk saját magunknak. Próbálunk egészségesen élni és ezt akartuk az óvodában is megvalósítani, innen indult az ökotudatos ovi koncepciója, aminek egyik legfőbb célja, hogy már nagyon korán megtanulják a gyerekek a föld szeretetét, az ételek értékét, a friss, tiszta természetes élelmiszert megbecsülni.”

öko-óvoda Egerlövő

Nevelés összhangban a természettel, összhangban az élettel

Az óvoda udvarán a délelőtti szabad játék során a gyerekek a homokozás, szaladgálás mellett kertészkednek is. Az igazgatónő Bíróné Csesznok Marianna, közel 40 éves óvodapedagógus tapasztalattal a háta mögött vezeti az Egerlövő- Borsodivánka Óvodát. büszkeséggel tölti el, hogy kollégái kivétel nélkül elhivatott, kreatív, és persze szakmailag felkészült pedagógusok, akik természetszeretetükkel is példát mutatnak a gyerekeknek.

öko-óvoda Egerlövő

 „Azok a szülők, akiknek óvodába készülő gyermekük van, most nagy kihívás előtt állnak, mert intézményt kell választaniuk. Hogy melyiket választjuk, az bizalmi kérdés is. A legfontosabb, hogy azt érezzük, a gyermekünk lelkileg-fizikailag is mindig biztonságban van az óvodában. Az, hogy stabil személyiségű ember válik-e belőle, az óvodapedagógustól is függ, akire rábízzuk.”

öko-óvoda Egerlövő

„Eddig fogtuk a kezét, most először elengedjük: belőle óvodás lesz, a szüleiből pedig egy óvodás anyukája és apukája, amely helyzet minden családtagnak új lesz. Bármely óvoda, amely megszólít minket, jó óvoda lehet gyermekünk számára, de nehéz döntés a legmegfelelőbb kiválasztása.” – osztja meg velünk értékes gondolatait Marianna.

öko-óvoda Egerszalók

A kis létszámú közösségben elég idő és figyelem jut minden gyermeknek, akik békés, forgalommentes környezetben, tiszta levegőn nevelkedhetnek. Itt barátságos, gyerekközpontú nevelők fogadják a gyermekeket, akik differenciált szemléletben dolgoznak, és nagy gondot fordítanak a hagyományok ápolására.

öko-óvoda Egerlövő

Az önkormányzat falubusszal tudja szállítani a gyermekeket az egerlövői oviba, ami jó hír a szomszédos Mezőkövesdről érkezőknek is. Az óvoda, fejlesztőjátékokkal jól felszerelt, udvara biztonságos.

öko-óvoda Egerlövő

A kerti üvegházban a gyerekek is részt vesznek a különböző zöldségek, gyümölcsök (pl. retek, hagyma, zöldborsó, paradicsom, füge) termesztésében, amiket majd elfogyasztanak.

Az Egerlövői Óvodában egy újabb bizonyítékot kaptunk, miszerint egy kis faluban jó élni és jó nevelkedni. Összhangban a természettel, összhangban az élettel.

öko-óvoda Egerlövő

Szöveg: Elekes-Vécsei Nóra 

Fotók: Nemes Róbert

Ne maradj le folyamatosan frissülő tartalmainkról! Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!