Egy méregtelenítő csodaszer: az útifű maghéj
Kevesen tudják, hogy létezik egy nagyon hatékony, ám mégis kíméletes méregtelenítő szer, amely kitűnően alkalmazható az emésztőrendszer tisztítására. Ez a csodaszer nem más, mint a Psyllium Husk, vagyis az útifű maghéj.
” Paracelsus is megállapította, hogy a halál a belekben lakozik…”
Na, azért nem kell megijedni ettől a kijelentéstől, de valóban érdemes odafigyelni az emésztőrendszerünkre. A szervezet egészséges működéséhez szükségesek a vitaminok, az ásványianyagok, a fehérjék, a szénhidrátok, a rostok, a zsír és a víz. A rohanó, felgyorsult világban fogyasztott ételek többségéről elmondható, hogy bővelkedik zsírokban, szénhidrátokban, illetve a sok hús- és tejtermék fogyasztása miatt a fehérje-bevitel is meghaladja a szervezet számára optimális mennyiséget.
Ezek az anyagok roppant módon leterhelik a beleket, és a kevés rostfogyasztás miatt a félig emésztett ételek megrekednek a bélcsatornákban. A megfelelő mennyiségű rost (napi kb. 25 gramm) és folyadék (napi 1,5-2 liter) segíti a megfelelő emésztést; ezek hiányában különböző egészségügyi problémák léphetnek fel, például pattanásos bőr, túlsúly, sajgó ízületek, székrekedés vagy puffadás.
A titokzatos nevű Psyllium Husk
Az útifű maghéj vagy másik nevén indiai bolhafű (Plantago psyllium) nem azonos a meghűléses betegségek esetén jótékony lándzsás útifűvel (Plantago lanceolata). A világon 250-féle útifüvet tartanak számon. Az évelő Psyllium a meleg, napos vidéken érzi jól magát, a talajt és a csapadékot illetően kicsik az igényei. Az útifű kis magjai a magburokban, a vékony héjban rejtőznek: 1000 db mag súlya kb. 2 gramm.
Miként tud segíteni a bolhafű?
Fontos: a Psyllium nem okoz sem hasmenést, sem székrekedést, hanem pont optimális állapotot eredményez! Segíthet továbbá mérsékelni a vér koleszterinszintjét is, ezzel csökkentheti a szívinfarktus kockázatát.
Az útifű 85%-a nem felszívódó élelmi rost, így rendkívüli a folyadék-felszívó képessége: képes arra, hogy a térfogatát akár a tízszeresére is megnövelje. Az útifű és a folyadék együttes hatását úgy fejti ki, hogy a fogyasztás után egyfajta zselés gél képződik a gyomorban, amely nyugtatja a nyálkahártyát és nem szívódik fel, hanem tovább vándorol, végig az egész bélrendszeren. Az üvegmosó keféhez lehet hasonlítani az útifű működési elvét: mindenféle lerakódott salakanyagot kiszedeget a bélredőkből, ám a bélbolyhokat megkíméli. Hasmenés esetén magába szívja az emésztőrendszerben található fölösleges folyadékmennyiséget, székrekedés esetén pedig a felszívott folyadéktartalom lágyítja a székletet, illetve a megzselésedett útifű nyomást gyakorol a bélfalra, ami segíti a bélmozgást. Az útifű maghéj nem felszívódó rostként segít visszaállítani a bélrendszer egészséges „hernyómozgását”.
Hogyan alkalmazzuk az útifű maghéjat?
Rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása! Az útifüvet reggel és este étkezés előtt 20-30 perccel javasolt fogyasztani; 2 teáskanálnyi bolhafűmagot 1-2 dl folyadékban vagy natúr joghurtban kell elkeverni és azonnal meginni/megenni, hogy a zselésedés a gyomorban történjen meg.
Figyelem! Két év alatti gyermekek, illetve várandós, szoptató nők számára az útifű használata nem javallott!
Tipp! Akik szeretnének többet tudni a gyógynövényekről, esetleg vásárolnának is belőlük, azoknak ajánljuk a Biotitok Gyógytékát!
Fotó: pexels.com
Kelemen Lívia
fitoterapeuta, gyógynövény szakértő
Biotitok Gyógytéka
„A gyógynövények elkötelezett híveként azt vallom, hogy az emberre test-lélek-szellem egységeként, azaz holisztikusan kell tekinteni. Nem elég csupán a testi tüneteket kezelni. Ha a lélek beteg marad, a tünetek ismét felüthetik a fejüket, hiszen a test a lélek színpada.”
Neked ajánljuk
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...