Egyedülálló kortárs szobrászati kiállítás nyílt Köveskálon

Hírek

Negyedik alkalommal hirdették ki a köveskáli Káli Art Inn által szervezett szobrászati pályázat nyertesét és nyitották meg a szabadtéri Káli Art-Parkot, amelyben október végéig tekinthető meg ingyenesen a szakmai zsűri által kiválasztott legjobbnak ítélt 15 pályamű. A 2023-as pályázat egymillió forintos díjazással járó elismerését a Munkácsy Mihály-díjas Gaál Tamás szobrászművész érdemelte ki. A szakmai zsűriben, többek között, Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész, egyetemi docens, Topor Tünde művészettörténész és Tóth Pál Sándor gyűjteménykezelő foglaltak helyet.

A minőségi vendéglátást, a fenntarthatóságot messzemenőkig szem előtt tartó Káli Art Inn butikhotel 2020-ban alakította ki óriási kertjében a Káli Art-Parkot, és írt ki először pályázatot szobrászművészek részére, melyen már az első évben több tucat jelentkező vett részt, és azóta ezek a számok többszörösükre emelkedtek. A tulajdonosok szándéka, hogy a pályázat legalább tíz éven keresztüli megismétlésével folyamatos bemutatkozási és kiállítási lehetőséget biztosítson kortárs szobrászművészek részére. A pályaműveket elbíráló zsűriben a hazai kortárs kiemelkedő szakértői: Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész, egyetemi docens, Topor Tünde, művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője, Tóth Pál Sándor art consultant és gyűjteménykezelő; Körei Sándor képzőművész, korábbi nyertes; Molnár Júlia a Káli Art Inn, Héjja Róbert pedig a Káli-medence Turisztikai Egyesület részéről vettek részt, és ítélték oda az egymillió forintos díjat a legjobb pályamű alkotójának Gaál Tamásnak.

A következő művészek műtárgyai láthatók a Parkban: Domonkos Atilla, Éles Lóránt, Erős Ágost Koppány, Gaál Tamás, Kecso Kristof, Kozma Anita, Leitner Levente, Magyari Balázs, Mindák Gergely, Nagy Dániel, Palatinus Dóra, Parlag István, Plank Antal, Ruppert János, Vizsolyi János 

Az október végéig nyitva tartó kiállítás nemcsak a művészek bemutatkozásának, az értő és nyitott közönség látogatásának lehetőségét teremti meg, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén olyan turisztikai attrakció is.

Káli Art Park szoborpályázat 2024

„A művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról. A szobrászat nehezebb helyzetben van, mint a festészet vagy fotóművészet, hiszen az alkotások teret igényelnek, így kevés magánlakásba/házba juthatnak el. Ezért közterületi kiállító helyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található meseszép virágoskert. – összegezi Molnár Júlia, a Káli Art Inn tulajdonosa a Káli Art-Park kialakításának fontosságát. 

A Káli-medence fő vonzereje a természet szépsége és az épített környezet harmóniája. Azok számára álmodták meg a szoborparkot, akik a természet szépsége, a falusi hangulat, a kiváló gasztronómia mellett, nyitottak a csendes, elmélyülésre. A kiállított szobrok májustól októberig térítésmentesen, minden nap reggel 10 és 17 óra között tekinthetők meg. A szobrok mellett elhelyezett QR kód segítségével érhető el a digitális kalauz, mely az olvasó számára magyarázattal szolgál, segítségével feltárul az alkotó szándéka, üzenete, a művek háttere. Ez idő alatt számos rendezvény keretében ismerkedhet a nagyközönség a kortárs szobrászattal. Tárlatvezetés, gyűjtői vizit, kortárs tánc-performansz, jóga elmélyülés, irodalmi séta, reggeli piknik, néhány a programok közül. 

További információk:

https://www.kaliartpark.hu/

https://www.facebook.com/kaliartpark

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!