Fenntartható slow design a textiltervezésben – riport Tóth Fanni textilművésszel

Portré

Tóth Fanni textilművész hivatásának alapértéke a fenntarthatóság.  Munkáival egy kevésbé telített piacot célzott meg a lakástextil kategórián belül. Fenntartható alternatívát kínál az esztétikában és egyedi méretekben nem bővelkedő ágyneműhuzatok területén. A saját tervezésű mintái egy környezetkímélő eljárással kerülnek rá a prémium minőségű pamut anyagra. Hivatásáról, szemléletmódjáról és a slow life életmódról mesél nekünk ebben a cikkben.

„Úgy gondolom, hogy fontos a minket körülvevő tárgyakat közelebbről megismerni, tudatosan kezelni. Égető probléma manapság, hogy nem becsüljük meg kellőképpen a használati tárgyainkat, ebből adódóan pedig nem is használjuk rendeltetésszerűen őket. Így nagy valószínűséggel hamarabb tönkre mennek, és a megjavítására már nem fordítunk időt, mert ugyebár sokkal egyszerűbb venni egy újat.

Tóth Fanni textilművész

A slow design szemlélet a fenntarthatóságért

A slow design tervezői szemlélet szerint hátra kell lépnünk egyet és lelassulni egészen életvitel szinten. A bolygó érdekében vissza kell vennünk az egyre fokozódó fogyasztásból, és a mennyiség helyett a minőségre koncentrálni. A tömegtermeléssel ellentétben, a slow design az egyedi termékeket helyezi előtérbe, amik talán nem is ugyanolyanok, hiszen emberi kéz alkotta őket. Ez a szemlélet nagy hangsúlyt helyez a termékek életútjára is, tehát figyelembe veszi az alapanyag származását és a termék lebomlási vagy újrahasznosítási lehetőségeit. A slow design visszanyúl az alapokhoz – természetes alapanyagokat, natúr színeket, egyszerű formákat használ. Lakberendezésnél kifejezetten kerüli a felesleges tárgyakat, a túlzsúfolt tereket, a funkcionalitást helyezi előtérbe.

Tóth Fanni fenntartható textilművész

Tervezői felelősség

Tóth Fanni elengedhetetlennek tartja, hogy a tervezők ebben a szemléletben alkossanak, legyen szó bútorról, lakástextilről, vagy az egyik legszennyezőbb iparágról, a ruhaiparról. Véleménye szerint, mielőtt egy újabb ötletet dob egy tervező a piacra, érdemes átgondolni, hogy az a termék mit ad hozzá a mai világhoz. Mekkora az előállításának az ökológiai lábnyoma, etikus forrásból származik-e az alapanyag, életciklusa végén újrahasznosítható vagy lebomlik bizonyos körülmények között? Ha ezekkel a -nehezen megválaszolható- kérdésekkel indul a tervezés, akkor a végeredmény nagyobb valószínűséggel lesz egy fenntartható termék.

Tóth Fanni textilművész

Fanni szemlélete szerint minden tervezőnek egy kicsit innovátorrá kell vállnia, hiszen az ő feladatuk olyan alternatívákat kitalálni, amivel környezetkímélőbb lehet a gyártás a fentebb említett iparágakban. Azt is fontos megemlíteni, hogy egy designer munkájának többek között edukatív jellege is van, tehát az is a felelősségük, hogy helyes irányt mutassunk a társadalomnak.

Tóth Fanni textilművész

Nehéz a jó úton maradni, hiszen hirdetések tömkelege tesz minket próbára különféle platformokon. A környezettudatosság legnehezebb része talán az, amikor tudatosan figyelmen kívül kell hagyni azokat a reklámokat, amik mindenáron el akarják velünk hitetni, hogy márpedig szükségünk van az adott tárgyra. Jól választani nem könnyű, de néha egyszerűen nem választani a legjobb megoldás.

Szerencsére egyre népszerűbbek a használtruha boltok, a vintage bútorok és reneszánszukat élik a régiség vásárok. Ma már rengeteg újrahasznosítós DIY videó érhető el online, illetve offline workshopokon, kerekasztal beszélgetésen is edukálódhatunk ebben a témában. Tudatosan kell vásárolnunk és új szokásokat kialakítani ahhoz, hogy visszaszorítsuk a túlfogyasztást.

Fenntartható textil Tóth Fanni

Fenntarthatóság az ágyneműk világában

Tóth Fanni Eco Stories c. textil kollekciójában a múltat rétegezte a jelennel, ami túlmutat a tárgyon, ez a textilművész személyes története. Nem csak az alapanyagot kölcsönözte a nagyszülei idejéből, hanem a korszakra jellemző mentalitást is: „nem dobunk ki semmit, mindent fel lehet még használni valamire”.

Kortárs technikákkal, szitanyomással és gépi hímzéssel írta át a hagyományos motívum rendszert, ily módon írta tovább a régi szövetek történetét Fanni. A projekt fő célja az upcycling népszerűsítése mellett az, hogy megtanuljuk értékelni a ruhatárunk darabjait, a már legyártott textileket és gyógyítsuk meg, tartsuk a körforgásban, ha már az adott darab nem tudja betölteni eredeti funkcióját.

Tóth Fanni fenntartható textilek

A textilművész személyes tapasztalata volt, hogy egy ágyneműhuzatnak vagy a mintája tetszik,vagy a mérete ideális, de a kettő együtt kevésszer valósul meg. Éppen ezért, itthon egy kevésbé telített piacot célzott meg a lakástextil kategórián belül, termékeivel egy fenntartható alternatívát kínálva. A saját tervezésű mintái egy környezetkímélő eljárással kerülnek rá a prémium minőségű pamut anyagra, ami az egyik legtermészetesebb érzést nyújtja a bőrnek alvás közben. Az egyedi, személyre
szabható méretezésnek köszönhetően bármely gyártótól származó paplan és párna kombináció lefedhető egy ágyneműhuzat garnitúrával.

A termékpalettán megtalálhatóak még különböző kézzel készült díszpárnák, amik színeiben tökéletesen kiegészítik az ágyneműket. Az egyszerű minták és a merész színek kombinációjával dolgozik leginkább, de folyamatosan – évszaktól függetlenül – változnak az éppen elérhető szövött díszpárnák. Emellett nagyon szívesen fogad egyedi megrendelést is a szőnyegtől egészen a bútorszövetig, ha például van egy kifejezett szín- vagy mintavilág, amit a megrendelő szeretne viszont látni az otthonában.

Közös felelősségünk a fenntarthatóság, ezért, ha tehetjük, részesítsük előnyben a slow design szemléletben alkotók termékeit!

 

Szöveg, fotók: Tóth Fanni 

Még több érdekes életmeséért, látogasd meg PORTRÉ rovatunkat!

Ne maradj le folyamtosan frissülő tartalminkról! Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!