Generációs alkotás a Csendes Dűlő Szőlőbirtokon
Badacsonyörs kivételes adottságú szőlőhegyén, a Kisörs-hegyen sétálunk felfelé az októberi napsütésben. A Csendes Dűlő Szőlőbirtok bájos vendégházához érkezünk, ahol Molnár Júlia Dóra, a tulajdonos család egyik tagja már vár bennünket. A birtok több mint 50 éve a család tulajdonában van: a tartalmas múltról, izgalmas eredményekről, családról, hivatásról sokáig beszélgetünk a borásszal. Ha itt érne az este, azt se bánnám, mert a Csendes Dűlő Vendégház egész évben nyitva tart.
A badacsonyi borvidék „legcsendesebb” dűlője
Dóra anyai nagyszülei – akik nyaraló után kutattak a szőlőhegyen- 1971-ben vásárolták meg a területet. „ A jelenleginél kisebb szőlőterületet kell elképzelni, ahol a hajdani, 200 éves présház előtt volt egy úgynevezett „ülőkő”. Édesanyám még találkozott Mári nénivel, aki a hegyen született, 80 évesen is itt élt és előszeretettel üldögélt szabad perceiben ezen a kövön.” – meséli Dóra.
Az egykori présházat átalakították családi házzá, majd a szomszéd telken felépült a vendégház is, de a híres „ülőkő” ma is ott áll a ház előtt: a családtagok és a vendégek is szívesen ücsörögnek rajta.
Az anyai dédmama és a régi présház előtti híres „ülőkő”
Tudniillik itt kő van mindenfelé. Ahogy a helyiek mondják: „megterem a földben”. Merthogy a badacsonyi borvidék vulkanikus eredetű bazaltos alapkőzet ugyan, de a Kisörs-hegy talajában találhatóak még üledékes kőzetek- vörös homokkő és lösz – amik a termőföld minőségéhez és a borok változatos karakteréhez is hozzátesznek. Nem csak a földet, az időjárást is áldás kíséri errefelé. Ennek köszönhető a birtok neve is, a család ugyanis megfigyelte, hogy a birtok fölött kialakuló viharok mindig továbbmennek és másfelé csapnak le.
Fehér csúcsborok és ökológiai szőlőművelés
A Csendes Dűlő Szőlőbirtokon jelenleg három hektáron termesztenek kéknyelű, szürkebarát, olaszrizling és hárslevelű fajtákat. „Nálunk csak kézi szüret van, a tőkéket minimálisan terheljük, a gyomirtó szereket és a műtrágyát mellőzzük, a vidék értékeit tiszteletben tartjuk, ezért 2018-tól ökológiai szőlőtermesztésre tértünk át.” – mondja Dóra és hozzáteszi, hogy a magas színvonalú munkát egyedül nem tudná elvégezni, a kezdetektől fogva sok segítséget kapott a szőlőműveléstől kezdve a borkészítésig.
Dóra munka közben a szőlőben
Azt már láttuk, hogy a szőlőben elhivatott munka folyik, most nézzük meg közelebbről a Csendes Dűlő borait, egész pontosan azokat a nívós díjakat, amiket már bezsebeltek. „Kéknyelű 2013” boruk az Országos Borverseny zsűrije szerint 2016-ban az ország legjobb fehérbora volt. A 2012-es évjáratú Hárslevelű boruk pedig a Nemzeti Borkiválóság program első – és idáig egyetlen-, 5 csillaggal kitüntetett badacsonyi bora. Ez egy legendás bor, már akkor elkelt szinte az összes tétel, mielőtt a kitüntetést megkapta volna. Történt ugyanis, hogy egy esős, nyári hétvégén 2012-ben valaki kitartóan csengetett a szőlőbirtokon. „Udvariasan mondtuk neki, hogy nem vagyunk nyitva, de eltökélten kérte, hogy mindenképp most kóstolhassa meg a borokat, nem tud máskor visszajönni.”- mondja mosolyogva Dóra. Az azonban már a kóstoló alatt derült ki, hogy ez az „idegen” nem más, mint Gervai János, a budapesti, két Michelin csillaggal kitüntettet Onyx Étterem sommelier-je , aki felismerte a Badacsony eszenciáját a borokban, és lekötötte az egész évjáratot.
Balatoni panorámás borterasz és vendégház
A Csendes Dűlő Vendégház egész évben nyitva tart, a borterasz pedig májustól októberig. „A májusi nyitáshoz mi már március-áprilisban itt vagyunk és előkészülünk Gergővel és Ilonnal, akik állandó társaink már harmadik éve. Hiába vagyunk zárva, ilyenkor is járnak erre kirándulók, akik jó étvággyal piknikeznek nálunk.” – meséli nevetve Dóra. A borterasz természetesen nyáron a legnyüzsgőbb, de a szezon zárása után is rendszeresen feltűnnek nálunk a kilátást élvező fotósok. A borász lány szerint kevesen ismerik föl, hogy milyen szép a Balaton ilyenkor ősszel, vagy télen. „Nem önös érdektől vezérelten, hanem belső meggyőződésből fontosnak tartom újra felfedezni ennek a tájnak az értékét akkor is, amikor lelassul minden, amikor a hideg kicsípi az arcunkat. A Csendes Dűlő névválasztása ilyen formán is értelmet nyert, az emberek valahogy ott felejtik magukat, és visszalassulnak a természet tempójához, ahogy lehetőségük van kapcsolódni azzal.”- mondja Dóra
A legkisebbek, Lujzi és Gréti is kiveszik részüket a munkából
Dóra a férjét, Dr. Bérdi Márkot is a hegyen ismerte meg, amikor 2015 utolsó borkóstolóját tartotta. Miután összeházasodtak, két kislányuk született, akikkel annyi időt töltenek a birtokon, amennyit csak lehet. Lujzi és Gréti könnyedén megkülönböztetik a szőlőfajták fürtjeit egymástól, otthon érzik magukat itt. Segítségükkel – ahogy édesanyjuk fogalmaz – „generációs alkotás” folyik a szőlőben.
Szívből ajánljuk a helyet pihenni, feltöltődni, hárslevelűt, olaszrizlinget, vagy kéknyelűt kortyolgatni. Élvezni a Balaton és a Badacsony szinergiáját, és közben olvasni a palackok hátoldalán Krúdy Gyula sorait.
Szerző: Elekes-Vécsei Nóra
Képek: Molnár Júlia Dóra és Molnár Bence
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Új egységgel bővült hazánk egyik legnépszerűbb vidéki szálláshelye
Nagy lendülettel, a szokásos hétköznapi sebességgel száguldok,...
Családi pihenés a téli szünetben – varázslatos szálláshelyek vidéken
A téli szünet a pihenés, a feltöltődés és a közös családi élmények...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...