Generációs alkotás a Csendes Dűlő Szőlőbirtokon

Életünk , Utazás

Badacsonyörs kivételes adottságú szőlőhegyén, a Kisörs-hegyen sétálunk felfelé az októberi napsütésben. A Csendes Dűlő Szőlőbirtok bájos vendégházához érkezünk, ahol Molnár Júlia Dóra, a tulajdonos család egyik tagja már vár bennünket. A birtok több mint 50 éve a család tulajdonában van: a tartalmas múltról, izgalmas eredményekről, családról, hivatásról sokáig beszélgetünk a borásszal. Ha itt érne az este, azt se bánnám, mert a Csendes Dűlő Vendégház egész évben nyitva tart.

Csnedes Dűlő Szőlőbirtok - MOlnár Júlia Dóra - Badacsony - kéknyelű

A badacsonyi borvidék „legcsendesebb” dűlője

Dóra anyai nagyszülei – akik nyaraló után kutattak a szőlőhegyen- 1971-ben vásárolták meg a területet. „ A jelenleginél kisebb szőlőterületet kell elképzelni, ahol a hajdani, 200 éves présház előtt volt egy úgynevezett „ülőkő”. Édesanyám még találkozott Mári nénivel, aki a hegyen született, 80 évesen is itt élt és előszeretettel üldögélt szabad perceiben ezen a kövön.” – meséli Dóra.

 

Az egykori présházat átalakították családi házzá, majd a szomszéd telken felépült a vendégház is, de a híres „ülőkő” ma is ott áll a ház előtt: a családtagok és a vendégek is szívesen ücsörögnek rajta.

Az egykori présházat átalakították családi házzá, majd a szomszéd telken felépült a vendégház is, de a híres „ülőkő” ma is ott áll a ház előtt: a családtagok és a vendégek is szívesen ücsörögnek rajta.

Az anyai dédmama és a régi présház előtti híres „ülőkő”

Tudniillik itt kő van mindenfelé. Ahogy a helyiek mondják: „megterem a földben”. Merthogy a badacsonyi borvidék vulkanikus eredetű bazaltos alapkőzet ugyan, de a Kisörs-hegy talajában találhatóak még üledékes kőzetek- vörös homokkő és lösz – amik a termőföld minőségéhez és a borok változatos karakteréhez is hozzátesznek. Nem csak a földet, az időjárást is áldás kíséri errefelé. Ennek köszönhető a birtok neve is, a család ugyanis megfigyelte, hogy a birtok fölött kialakuló viharok mindig továbbmennek és másfelé csapnak le.

Az anyai dédmama és a régi présház előtti híres „ülőkő”

Fehér csúcsborok és ökológiai szőlőművelés

A Csendes Dűlő Szőlőbirtokon jelenleg három hektáron termesztenek kéknyelű, szürkebarát, olaszrizling és hárslevelű fajtákat. „Nálunk csak kézi szüret van, a tőkéket minimálisan terheljük, a gyomirtó szereket és a műtrágyát mellőzzük, a vidék értékeit tiszteletben tartjuk, ezért 2018-tól ökológiai szőlőtermesztésre tértünk át.” – mondja Dóra és hozzáteszi, hogy a magas színvonalú munkát egyedül nem tudná elvégezni, a kezdetektől fogva sok segítséget kapott a szőlőműveléstől kezdve a borkészítésig. 

Az anyai dédmama és a régi présház előtti híres „ülőkő”

Dóra munka közben a szőlőben

Azt már láttuk, hogy a szőlőben elhivatott munka folyik, most nézzük meg közelebbről a Csendes Dűlő borait, egész pontosan azokat a nívós díjakat, amiket már bezsebeltek. „Kéknyelű 2013” boruk az Országos Borverseny zsűrije szerint 2016-ban az ország legjobb fehérbora volt. A 2012-es évjáratú Hárslevelű boruk pedig a Nemzeti Borkiválóság program első – és idáig egyetlen-, 5 csillaggal kitüntetett badacsonyi bora. Ez egy legendás bor, már akkor elkelt szinte az összes tétel, mielőtt a kitüntetést megkapta volna. Történt ugyanis, hogy egy esős, nyári hétvégén 2012-ben valaki kitartóan csengetett a szőlőbirtokon. „Udvariasan mondtuk neki, hogy nem vagyunk nyitva, de eltökélten kérte, hogy mindenképp most kóstolhassa meg a borokat, nem tud máskor visszajönni.”- mondja mosolyogva Dóra. Az azonban már a kóstoló alatt derült ki, hogy ez az „idegen” nem más, mint Gervai János, a budapesti, két Michelin csillaggal kitüntettet Onyx  Étterem sommelier-je , aki felismerte a Badacsony eszenciáját a borokban, és  lekötötte az egész évjáratot.

Az anyai dédmama és a régi présház előtti híres „ülőkő”

Balatoni panorámás borterasz és vendégház

A  Csendes Dűlő Vendégház egész évben nyitva tart, a borterasz pedig májustól októberig. „A májusi nyitáshoz mi már március-áprilisban itt vagyunk és előkészülünk Gergővel és Ilonnal, akik állandó társaink már harmadik éve. Hiába vagyunk zárva, ilyenkor is járnak erre kirándulók, akik jó étvággyal piknikeznek nálunk.” – meséli nevetve Dóra. A borterasz természetesen nyáron a legnyüzsgőbb, de a szezon zárása után is rendszeresen feltűnnek nálunk a kilátást élvező fotósok. A borász lány szerint kevesen ismerik föl, hogy milyen szép a Balaton ilyenkor ősszel, vagy télen. „Nem önös érdektől vezérelten, hanem belső meggyőződésből fontosnak tartom újra felfedezni ennek a tájnak az értékét akkor is, amikor lelassul minden, amikor a hideg kicsípi az arcunkat. A Csendes Dűlő névválasztása ilyen formán is értelmet nyert, az emberek valahogy ott felejtik magukat, és visszalassulnak a természet tempójához, ahogy lehetőségük van kapcsolódni azzal.”- mondja Dóra

Csendes Dűlő szőlőbirtok Badacsonyörs

A legkisebbek, Lujzi és Gréti is kiveszik részüket a munkából

Dóra a férjét, Dr. Bérdi Márkot is a hegyen ismerte meg, amikor 2015 utolsó borkóstolóját tartotta. Miután összeházasodtak, két kislányuk született, akikkel annyi időt töltenek a birtokon, amennyit csak lehet. Lujzi és Gréti könnyedén megkülönböztetik a szőlőfajták fürtjeit egymástól, otthon érzik magukat itt. Segítségükkel – ahogy édesanyjuk fogalmaz – „generációs alkotás” folyik a szőlőben.

Szívből ajánljuk a helyet pihenni, feltöltődni, hárslevelűt, olaszrizlinget, vagy kéknyelűt kortyolgatni. Élvezni a Balaton és a Badacsony szinergiáját, és közben olvasni a palackok hátoldalán Krúdy Gyula sorait.

Szerző: Elekes-Vécsei Nóra

Képek: Molnár Júlia Dóra és Molnár Bence

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!