
Gnocchi házilag
A gnocchi olasz tésztaétel, közeli rokonságban áll a nokedlivel és a sztrapacskával. Valójában a bohókás nevű krumplinudli olasz változata. Mi most készítettük el először házilag, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Sokkal ízletesebb, mint a bolti, könnyebb és zaftosabb a tésztája, össze sem lehet őket hasonlítani. Az elkészítése viszont elég időigényes művelet, úgyhogy ne akkor kezdjünk hozzá, amikor már kopog a szemünk az éhségtől.

A gnocchihoz:
– 75 dkg krumpli
– 75 dkg liszt
– 35 dkg juhtúró
– 2 tojás sárgája
– só, snidling
A szószhoz:
– 1 kis fej lilahagyma
– 2 szál újhagyma
– 15 dkg füstölt, érlelt sonka
– 35 dkg gomba vegyesen, tetszés szerint (mi barna csiperkével és sitake gombával készítettük)
– 1 ek olíva olaj
– 5dl tejszín
– 3 ek tejföl
– nagy marék friss bazsalikom
– 5 ág friss kakukkfű
– 1 ág rozmaring
– só, őrölt tarkabors ízlés szerint
Elkészítés:
Megpucoljuk a krumplit, felkockázzuk, és feltesszük főni.
Amíg a krumpli fő, elkészítjük a szószt. Kevéske oliva olajon megpirítjuk a felszeletelt sonkát (pár perc elég neki), aztán a felaprított hagymát. Hozzáadjuk a gombát is, és hagyjuk megpirulni (8-10 perc). Beletesszük az apróra vágott fűszereket, szépen megfonnyasztjuk. Megszórjuk sóval és borssal. Végül felöntjük tejszínnel és tejföllel. Akkor lesz kész, ha felforrt, vagyis „még egyet rottyan”.
Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a juhtúrót, a tojás sárgáját, ízlés szerint sót és felaprított snidlinget. Végül apránként annyi lisztet, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. (A juhtúró miatt elég sok kell bele.) Kb. 3 centi vastag rudakat sodrunk belőle, 3-4 centinként felvágjuk, majd kis golyókká formázzuk. A tetejét bevagdossuk, vagy villával bordázzuk, hogy jobban tapadjon rá majd a szósz. Lobogó vízbe dobjuk és addig főzzük, amíg fel nem jön a víz színére (4-5 perc).
Végül a kész gnocchit nyakon öntjük a szósszal.
Jó tudni:
Ha a gombát száraz serpenyőbe tesszük (zsiradék és folyadék nélkül), és nem sózzuk meg, akkor nem ereszt levet, hanem szép roppanósra pirul.
Lévai Magdolna receptje
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...

Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána – II.rész
Korábbi cikkünk folytatásaként újabb hat hangulatos, stílusos vidéki...

Herczeg-Fekete Cottage: Történelem és kényelem a Mezőségen
Simontornya szőlősdombjainak a tetején, a Mózsé-hegyen elhelyezkedő...

Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában...

Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is...