Gnocchi házilag

Konyhánk és kamránk , Receptek

A gnocchi olasz tésztaétel, közeli rokonságban áll a nokedlivel és a sztrapacskával. Valójában a bohókás nevű krumplinudli olasz változata. Mi most készítettük el először házilag, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Sokkal ízletesebb, mint a bolti, könnyebb és zaftosabb a tésztája, össze sem lehet őket hasonlítani. Az elkészítése viszont elég időigényes művelet, úgyhogy ne akkor kezdjünk hozzá, amikor már kopog a szemünk az éhségtől.

gnocchi

Hozzávalók (4 főre):

Hirdetés

A gnocchihoz:

– 75 dkg krumpli

Hirdetés

– 75 dkg liszt

– 35 dkg juhtúró

– 2 tojás sárgája

– só, snidling

A szószhoz:

– 1 kis fej lilahagyma

– 2 szál újhagyma

– 15 dkg füstölt, érlelt sonka

– 35 dkg gomba vegyesen, tetszés szerint (mi barna csiperkével és sitake gombával készítettük)

– 1 ek olíva olaj

– 5dl tejszín

– 3 ek tejföl

– nagy marék friss bazsalikom

– 5 ág friss kakukkfű

– 1 ág rozmaring

– só, őrölt tarkabors ízlés szerint

Elkészítés:

Megpucoljuk a krumplit, felkockázzuk, és feltesszük főni.

Amíg a krumpli fő, elkészítjük a szószt. Kevéske oliva olajon megpirítjuk a felszeletelt sonkát (pár perc elég neki), aztán a felaprított hagymát. Hozzáadjuk a gombát is, és hagyjuk megpirulni (8-10 perc). Beletesszük az apróra vágott fűszereket, szépen megfonnyasztjuk. Megszórjuk sóval és borssal. Végül felöntjük tejszínnel és tejföllel. Akkor lesz kész, ha felforrt, vagyis „még egyet rottyan”.

Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a juhtúrót, a tojás sárgáját, ízlés szerint sót és felaprított snidlinget. Végül apránként annyi lisztet, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. (A juhtúró miatt elég sok kell bele.) Kb. 3 centi vastag rudakat sodrunk belőle, 3-4 centinként felvágjuk, majd kis golyókká formázzuk. A tetejét bevagdossuk, vagy villával bordázzuk, hogy jobban tapadjon rá majd a szósz. Lobogó vízbe dobjuk és addig főzzük, amíg fel nem jön a víz színére (4-5 perc).

Végül a kész gnocchit nyakon öntjük a szósszal.

Jó tudni:

Ha a gombát száraz serpenyőbe tesszük (zsiradék és folyadék nélkül), és nem sózzuk meg, akkor nem ereszt levet, hanem szép roppanósra pirul.

Lévai Magdolna receptje

Jó étvágyat kívánunk!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Fókuszban a vidéki kkv-k – indul az „Év Vidéki Vállalkozói” díj és a Vidéki Vállalkozók Éjszakája

Magyarországon először díjazzák kizárólag a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Az Modern & Stílusos Vidék Üzleti Közösség (MSVK) szervezésében idén november 11-én, az Eiffel Műhelyházban megrendezik a Vidéki Vállalkozók Éjszakája powered by Volkswagen eseményt, amelyen átadják az Év Vidéki Vállalkozói Díjakat is.
A díj célja, hogy idén először valóban a vidéki vállalkozások kerüljenek a figyelem középpontjába. Olyan cégeket szeretnénk láthatóvá tenni és elismerni, amelyek a vidéki gazdaság gerincét adják, és közösségformáló, értékteremtő, jövőt alakító munkájukkal példát mutatnak.

Legolvasottabb

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!