Gnocchi házilag
A gnocchi olasz tésztaétel, közeli rokonságban áll a nokedlivel és a sztrapacskával. Valójában a bohókás nevű krumplinudli olasz változata. Mi most készítettük el először házilag, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Sokkal ízletesebb, mint a bolti, könnyebb és zaftosabb a tésztája, össze sem lehet őket hasonlítani. Az elkészítése viszont elég időigényes művelet, úgyhogy ne akkor kezdjünk hozzá, amikor már kopog a szemünk az éhségtől.
A gnocchihoz:
– 75 dkg krumpli
– 75 dkg liszt
– 35 dkg juhtúró
– 2 tojás sárgája
– só, snidling
A szószhoz:
– 1 kis fej lilahagyma
– 2 szál újhagyma
– 15 dkg füstölt, érlelt sonka
– 35 dkg gomba vegyesen, tetszés szerint (mi barna csiperkével és sitake gombával készítettük)
– 1 ek olíva olaj
– 5dl tejszín
– 3 ek tejföl
– nagy marék friss bazsalikom
– 5 ág friss kakukkfű
– 1 ág rozmaring
– só, őrölt tarkabors ízlés szerint
Elkészítés:
Megpucoljuk a krumplit, felkockázzuk, és feltesszük főni.
Amíg a krumpli fő, elkészítjük a szószt. Kevéske oliva olajon megpirítjuk a felszeletelt sonkát (pár perc elég neki), aztán a felaprított hagymát. Hozzáadjuk a gombát is, és hagyjuk megpirulni (8-10 perc). Beletesszük az apróra vágott fűszereket, szépen megfonnyasztjuk. Megszórjuk sóval és borssal. Végül felöntjük tejszínnel és tejföllel. Akkor lesz kész, ha felforrt, vagyis „még egyet rottyan”.
Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a juhtúrót, a tojás sárgáját, ízlés szerint sót és felaprított snidlinget. Végül apránként annyi lisztet, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. (A juhtúró miatt elég sok kell bele.) Kb. 3 centi vastag rudakat sodrunk belőle, 3-4 centinként felvágjuk, majd kis golyókká formázzuk. A tetejét bevagdossuk, vagy villával bordázzuk, hogy jobban tapadjon rá majd a szósz. Lobogó vízbe dobjuk és addig főzzük, amíg fel nem jön a víz színére (4-5 perc).
Végül a kész gnocchit nyakon öntjük a szósszal.
Jó tudni:
Ha a gombát száraz serpenyőbe tesszük (zsiradék és folyadék nélkül), és nem sózzuk meg, akkor nem ereszt levet, hanem szép roppanósra pirul.
Lévai Magdolna receptje
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk
Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána -I.rész
Végtelenül hangulatos vidéki szálláshelyek, ahol meseszép természeti...
Tekintetek a nagyvilágból – interjú Kónya Péter fotóssal
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Kónya Péterrel...
Krapfen, avagy a farsangi fánk – recepttel
A farsangi időszak hagyományos desszertje a farsangi fánk....
Két lélekmelengető receptötlet a szürke téli hónapokra
A karácsonyi dínomdánomnak már vége, beköszöntött a kicsit komor...