Kosárba vele! – hangulatos termelői piacok Zalában és az Őrségben

Konyhánk és kamránk , Legolvasottabb , Termelőktől

Az emberek többsége nem csupán kulturális és természeti értékekre kíváncsi, amikor felfedezi vagy újra és újra meglátogatja kedvenc vidéki helyeit. A kikapcsolódás és vidéki kiruccanás élménye mellett kulináris finomságokból is tapasztalatokra vágyik. Ízlelni, kóstolni, komótosan beszélgetni egymással és a termelőkkel, talán ez a legfőbb bája a falusi hangulatú termelői piacoknak.

A hazánk nyugati csücskében található Őrség sokak által ismert turisztikai célpont, ahol a helyi gasztronómia és termelői finomságok iránt is egyre növekszik az érdeklődés. Ennek köszönhető, hogy a korábban csak Őriszentpéteren megtalálható termelői piac mellett tavaly nyár óta lelkes szalafői lakosok jóvoltából elindult a Szalafői vásártér. A szervezők a helyi, szigorúan termelői és kézműves kínálat mellett egyfajta vásári hangulat megteremtését is célul tűzték ki. Szerették volna ráérőssé tenni ezeket a vasárnap délelőttöket a látogatók, vásárlók számára.

Ahogy régebben is hozzátartozott az élőzene és a helyi falatozás a piaci hangulathoz, itt is minden vasárnap készül meleg étel a bográcsban, vagy sül a farsangi fánk, ropogós lángos, hideg időszakban forralt borral, teával kiegészítve. Füstöltek, sajtok, rétesek, lekvárok, szörpök és számtalan termelői portéka mellől nem hiányoznak az Őrség egyszerűségében mutatós fazekasság jellegzetes edényei sem. A piac rövid idő alatt kedvelt beszerzési helye lett a helyi lakosoknak és környékbelieknek is, akik hétről-hétre szívesen vásárolnak a változatos kínálatból.

Zala megyében is egyre több kisebb helyi piac alakult az elmúlt két-három évben, ezek közül kettő kedvencünket mutatjuk be, amiket nem érdemes kihagyni, ha arra jártok. Önmagában már az rendkívül példamutató, amikor egy építész pár fejébe veszi, hogy megmenti és felújítja a Szécsiszigeten található Kerka vízimalmot. Ám amikor kezdenek elfogyni a kihívások és egyre többen fedezik fel és látogatják a helyreállított épületet, a házigazdák gondolnak egyet és termelői piacot álmodnak a Kerka patak partján a buja természet ölelésében fekvő malom udvarára.

Kéthetente szombat délután megtelik élettel ez a hangulatos tér, a kertben beüzemelt öreg sparhelten mindig rotyog szezonális étel vagy ital a fazekakban, nem csoda, hogy a vidék kedvelői, a környéken kirándulók és visszatérő vásárlók szívesen időznek itt.

Az elmúlt két év kényszerű változásai vannak, akikre bénítólag hatottak, ám vannak lelkes emberek, akiket cselekvésre inspirált a bezártság. A nagykanizsai Piac a kertben azokban az időkben szerveződött, amikor a vendéglátóhelyek szükségszerűen zárva tartottak. A hosszú évek óta családi vállalkozásban üzemeltetett Szőlőskert étterem felelős vendéglátóként régóta helyi beszállítóktól szerzi be az alapanyagok javát. 2020 tavaszán nem csak a vendéglátók, de a termelők is nehéz helyzetbe kerültek emiatt.

Így indult el a tervezés:  van eladandó portéka, de az étterem nem fogadhat vendégeket, az épület körül viszont ott van a hangulatos kert, árnyas pihenőkkel és terasszal. Szerencsére mire az álomból valóság lett, a kültéri piacok is kinyithattak. Így indult el a Piac a kertben kezdeményezés, ami mára minden szombat délután fantasztikus helyi kínálattal, Zala megyére jellemző gasztronómiai csemegékkel és rendszeresen szervezett tematikus napokkal várja a vásárlókat.

 

Olvasd el a Káptalantótiban lévő Liliomkert piacról készült élménybeszámolónkat is!

 

Márton Anikó írása

Fotók: Szalafői Vásártér, Kerka Piac, Piac a kertben

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

jeles napok

3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron

2024. június 7-8-án lesz a 3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron. Te is szereted ezt az nyugtatóan illatos és látványosan lila növényt? Akkor ott a helyed! Az Otti Manufactura gyönyörű kertjében 200 tő tihanyból származó angol és francia levenduláról...

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!