Húsvéti programok 2024

Programajánló , Húsvét

Idén március 28-tól április 1-ig ünnepeljük a húsvétot, ami – vallásos tartalma mellett- a hagyományőrzés, a jókedv, a tavaszvárás és az ahhoz kapcsolódó népszokások ünnepe. Összegyűjtöttük, hogy az ország különböző szegleteiben milyen húsvéti programokkal készülnek 2024-ben. Hollókőtől Palkonyáig és Noszvajtól Balatonszentgyörgyig tojáskeresésre fel, indulhat a locsolkodás! Fogadjátok szeretettel húsvéti programajánlónkat!

1. Húsvéti programok Noszvajon

Húsvéti programok „a mi falunkban”

Hirdetés

Húsvétvasárnap, a Gazdaházban rendezik meg a településen a híres noszvaji tojásvadászatot és vendégvárást. Egészen pontosan vásárral, folklór programokkal, kézműves gyerekprogramokkal, kemencében sütögetéssel, borkóstolókkal készülnek. Akinek kedve van, még táncolhat is ugyanitt, egyszóval a jókedv garantált. Ezen a napon 10.00-kor a Gazdaházból /cím: Deák Ferenc út 40/ indul a tojásvadászat is, hogy a kis csapatok faluszerte rábukkanjanak az elrejtett tojásokra. Miközben pedig a „tojáspontokat” érintik, megismerik a barátságos noszvaji embereket, a falu kincseit, ízeit. A legkisebbeknek szól  a 10.30-kor kezdődő,  „ A világgá ment csacsi és bari” című előadás az Ákom-Bákom bábcsoporttól.

Noszvaj Húvét

2. Matyó Húsvét

Matyó Húsvét: „Ahol még a piros tojás sem piros!”

A Matyó Húsvéton – mely az UNESCO szellemi világörökségének része- idén már 21. alkalommal vehetünk részt. Két felejthetetlen napot tölthetünk Mezőkövesden a tradíció és a szórakozás jegyében ahol zenés, kézműves és interaktív foglalkozásokkal várják a vendégeket. Az ünnepen jobban megismerhetjük a térség kulturális örökségét, mely a matyó hagyományokon, de főként a gyönyörű viseleteken nyugszik. Hadas városrészben és a Hadas Látogatóközpontban mindkét napon magyar mese játékparkkal, koncertekkel, hímes tojás műhellyel készülnek. Vasárnap bábelőadást nézhetünk, húsvéthétfőn pedig több alkalommal vödrös locsolkodással lesz. Fellépnek néptánccsoportok, hagyományőrző csoportok is, a gyerekek pedig kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, népi játékokat próbálhatnak ki. Vásárt is rendeznek, ahol a teljesség igénye nélkül édességeket, borokat, kézműves sajtokat, kürtös kalácsot lehet majd vásárolni. Az ünnep idején a Matyó Múzeumban és a Takács A István Gyűjteményben többféle kézműves foglalkozás közül választhatnak az érdeklődők a matyó és szűcs motívumokhoz valamint a húsvéti és keresztény jelképekhez kapcsolódóan.

Az ünnep idején nyitott kapukkal várják az érdeklődőket a múzeumok, kiállítóhelyek, alkotóházak valamint a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.

 

matyó Húsvét

3. Húsvét Hollókőn

Locsolkodás kútvízzel az „élő faluban”!

A Hollókői Húsvéti Fesztivál 2024. március 29. és április 1. között látogatható. Hollókő Ófaluban rendezik meg az ünnepet, amely az UNESCO Világörökség listáján szerepel. A Húsvéti Fesztiválon a főszerep a családi,- és folklórprogramoké, a palóc gasztronómiáé, kézműves bemutatóké, a tojásfestő udvaré és természetesen az elmaradhatatlan vizes locsolkodásé. A felnőtteknek nép- és világzenei koncertek, pálinkakóstolók, a kicsiket gyerekprogramok, mesemondás, tánctanítás és tojásfestés is várják.  Ha Ófaluban és környékén sétálunk, könnyedén visszarepülünk az időben, és részesei lehetünk a hagyományos magyar Húsvét hangulatának, ugyanis Hollókő ma is élő falu, melynek számos lakóháza műemléki védelem alatt áll. Az itt élők pedig előszeretettel öltik magukra színpompás, káprázatos palóc népviseletüket, különösen ünnepekkor. Ez különösen a hölgyekre, lányokra igaz, akiket húsvétkor egy vödör hideg kútvízzel locsolnak meg a legények, mert a néphagyomány úgy tartja, az megőrzi szépségüket.

Húsvéti programok vidéken - Húsvét Hollókőn

4. Szeri Húsvét Ópusztaszeren

„Szeri Húsvét” az egyik legszebb nemzeti emlékhelyünkön

A Szeri Húsvét különleges élmény kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark csodálatos helyszínén kerül megrendezésre a Szeri Húsvét Ópusztaszeren 2024. március 31. és április 1. között. Húsvéti programokkal, hagyományok felelevenítésével, és még sok meglepetéssel várják a látogatókat az ünnep alkalmából!

Részletes programok hamarosan!

ópusztaszer

5. Húsvéti gasztroünnep Palkonyán

Húsvét és Hú!SVÉT mini a „Gasztrofaluban”

Palkonya Gasztrofaluban, a Villányi Borvidék híresen gyönyörű egyutcás falucskájában a Hú!SVÉT Mini 2024. április 5-6. között kerül megrendezésre. Nagyszerű vidéki éttermek kapui állnak majd nyitva a vendégek előtt az ünnep alkalmából ezen a mini rendezvényen, több helyszínen. Pénteken a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) séfjei készítik a vacsora menüt, amihez Günzer Tamás (2024-ben az Év Bortermelője) kínálja majd saját bortételeit. Szombaton egész napos sétakóstolóval, bor,- és gasztrotúrával készülnek a palkonyai gasztroműhelyek, éttermek és borászok. Piacozhatunk is majd a faluban, ahol helyi termelők finomságaival, különböző kóstolókkal és előadásokkal várnak ránk. Az esemény fő helyszíne a házigazda Palkonyha Panzió Speiz portája lesz

A rendezvény ingyenesen látogatható, de egyes programok regisztrációhoz kötöttek, amely elindult.

Palkonya Húsvét

6. Húsvéti nyúlfuttatás Balatonszentgyörgyön

Húsvét a Csillagvár Múzeumban: a vadászvárban a Balatonnál

A Balaton nyugati végein ez erdős domboldalban találjuk a Festetics grófok egykori vadászvárát. Az épület, csillag alaprajzával a világon egyedülálló. Itt, Balatonszentgyörgyön a Csillagvár Múzeumba várják húsvétot ünnepelni az érdeklődőket, látogatókat. 2024. április 1-jén rendezik meg a programot, amelyen solymászbemutatóval, íjászattal, húsvéti játékokkal, népi játékparkkal és egy izgalmas, nyúlfuttató versennyel várják majd a kicsiket és nagyokat! A programok 10:00 órakor kezdődnek.

Balatonszentgyörgy Húsvét

7. Egerszalóki húsvétolás 

Szalóki húsvétolás a barlanglakásoknál, a gyógyvizek völgyében

Egerszalókon, a húsvéti hosszúhétvégén minden nap színes hagyományőrző programokkal várják a vendégeket az ünnep alkalmából! Lesz itt tojásírás, csipkézés, berzselés, mézeskalács díszítés, néptánc, gyermekszínház, tojásvadászat, kézműves foglalkozások és kulturális bemutatók és még számos meglepetés.

Részletes programok hamarosan!

Húsvét

8. Húsvéti vásár Bödeházán

A Mesés Hetés Egyesület húsvéti vására

A Mesés Hetés egy közösségi elveken szerveződött „zöldutas” kezdeményezés, melynek helyszíne a Szlovéniába is átnyúló magyar történelmi tájegység Hetés. Ha a magyar vidékkel, annak hagyományaival és a természettel szeretnénk kapcsolódni egy jó program keretében, akkor bátran keressük a Mesés Hetés Egyesületet! A Hetés Húsvéti Vásár idén Zala-megyében, Bödeházán szerveződik, melyen hetési szőttesekkel, hetési mintájú húsvéti tojásokkal, húséti dekorációkkal, egyedi ékszerekkel találkozhatunk. Az ínyencek mangalica termékeket, fügéből készült finomságokat, sonkákat, friss ropogós lángosokat kóstolhatnak. Bödeházán 2024. 03.24-én a Kultúrpajta ismét megtelik majd élettel, a gyereket kézműves programok várják, a húsvéti fotóponton készült fotókat pedig elvihetjük emlékbe magunkkal. Szeretettel várnak mindenkit!

mesés hetés

9. Húsvét Gödöllőn a kastélyban  

Húsvét és Ibolya nap a kastélyban

Sok szeretettel várják a Gödöllői Királyi Kastélyban a kedves látogatókat a 2024. évi „Ibolya Nap – Húsvét a kastélyban” elnevezésű családi napokon. A változatos izgalmas programok 2024.03.31-én és április 01-én zajlanak. A gyerekeknek többek között népi játszókonyhával, öko játszótérrel, játékos labirintussal, kisállat simogatóval, népi körhintával készülnek. A felnőttekre is gondoltak: kézművesek és iparművészek vására, Lacikonyha, Őskalács, Galgamenti locsolkodás és folklórbemutató, Magyar Fokföldi Ibolya Klub kiállítása is a program része. Ezen kívül a kastélyban „Erzsébet királyné” circle-t tart majd a vendégeknek – múzeumi belépőjeggyel látogatható kosztümös bemutató -, valamint Halmos Mónika virágsommelier mesél „a misztikus ibolyáról” és betekinthetünk a kastélykonyhák misztikus világába. A rendezvény ideje alatt 50% kedvezményre jogosult minden Ibolya nevű vendég.

Gödöllő Húsvét

10. Húsvéti fesztivál a Szentendrei Skanzenben

Húsvéti fesztivál a Skanzenben

A Skanzen idén tavasszal is megtelik élettel: a különböző tájegységeken újra felelevenednek a húsvéti hagyományok. Ha arra vágyunk, hogy átéljük az ünnep hangulatát és közösségformáló erejét, tökéletes választás a Skanzen változatos és megszámlálhatatlan programja. 2024. március 31-én és április 1-jén – idén először – a hamvazószerdától fehérvasárnapig tartó húsvéti ünnepkörhöz tartozó előkészületek és szokások kerülnek a középpontba. Színpadi programokkal, kézműves foglalkozásokkal, meghívott közösségekkel és játékos ismeretátadási helyszínekkel várnak kicsiket és nagyokat idén a Szentendrei Skanzenben. A részletes programokkal hamarosan jelentkeznek.

Skanzen_husvet_

11. Húsvéti programok Balatonfüreden

„Első” hajó fogadása a kikötőben

A húsvéti programsorozat 2024. március 28.-án, kreatív családi játszóházzal indul az Arácsi Népházban. Reggel 10.00 órától 13.00 óráig várják a családokat egy közös, húsvéti dekorációs dísz elkészítésére.

Ugyanezen a napon, 11.20 órakor ünnepélyes keretek között történik a szezon „első hajó” fogadása a kikötőben. A köszöntőbeszédek és műsorok után lehetőség lesz ingyenes sétahajózásra az új Tomaj katamarán fedélzetén. Továbbá nappali tűzijáték is látható lesz a Balaton vízén. 

Március 29.-án pénteken, délután 14.00 órától a Vaszary Alkotóműhelyben várják az érdeklődőket Bácsi Gabriella tojáscsipkézés bemutatójára, vásárlási lehetőséggel.

Március 30. szombaton a Vaszary Kertben folytatódik a húsvéti program, délelőtt 10.00 órától óriási tojásfestésre várnak kicsit és nagyot, ahol bátran lehet fröcskölni, festeni a kertben található hatalmas tojásokat! 

Balatonfüred Húsvét

12. Húsvéti látványőrlés és kemencés sütés Veszprémben a Fenyves Malomban

Veszprémben, a Fenyves Malom, március 29-én szeretettel várja a látogatókat egy igazi családi, interaktív programmal.

  • Szakértő vezetésével megismerhetjük a malom működését, a gabonafeldolgozás folyamatát, és a frissen őrölt liszt készítésének varázsát.
  • Megtanulhatjuk a hagyományos kemencés sütés fortélyait, és lehetőség lesz ínycsiklandó húsvéti langallót sütni! Minden résztvevő hozzájárulhat a sütéshez, és megoszthatja saját receptjeit.

További információk:  Fenyves Malom, Veszprém

 

Húsvéti hagyományokért, lakberendezési ötletekért, receptekért nézz szét HÚSVÉT rovatunkban!

Iratkozz fel ingyenes elektronikus hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj legfrissebb tartalmainkról! FELIRATKOZOM

A húsvéti programokat illusztráló fotók a szervezők oldalairól származnak.

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!