Így készíts krétatáblát régi ágyvégből

Csináld magad , Házunk és kertünk

A régi parasztházakban a kémények megjelenésével megoldódott a konyha füsttelenítése, így megjelent az igény a vendégváró tiszta szoba kialakítására. Ezt a szobát festett asztalos bútorokkal, díszedényekkel és sok kézimunkával kidolgozott lakástextilekkel díszítették. Ennek a szobának vált fontos tartozékává a felvetett ágy vagyis a nyoszolya. A paraszti kultúrában az ágyat nem fekvésre használták kezdetben, hanem az ágyneműk tárolására. A magasra vetett ágy a család vagyoni helyzetére is utalt, státuszt jelölt.

A régi parasztágyak szépek, de a mai igényeinknek már nem igazán felelnek meg, rövidek és keskenyek. Az ágy végei még tovább élhetnek, akár egy új ágy kialakításában vagy egy háttámlás pad készítésénél. Én most krétatáblává változtattam. Az ágyaknál mindig a fejvéget díszítették dúsabban, a lábvég egyszerűbb, puritánabb volt. Ehhez az átalakításhoz  a díszesebb fejvéget használtam fel.

Hirdetés
Lássunk hozzá!
Ilyen volt…

1. lépés:

Portalanítottam, lemostam az ágyvéget, majd dekopír fűrésszel levágtam a lábait (akár maradhat is). Amennyiben szú nyomait véljük felfedezni a bútoron (mint például esetünkben is), mindenképpen javasolt a szúmentesítést is elvégezni, ha nem akarunk a későbbiekben kellemetlen betolakodókkal találkozni a házunkban. Számos szúmentesítő anyag áll ma már rendelkezésre, melyeket barkácsboltokban vagy webáruházakból is könnyen beszerezhetünk.

2. lépés:

Fekete táblafestékkel lefestettem az ágyvég közepét. Ezt érdemes kétszer, háromszor megtenni. A táblafestékről érdemes tudni, hogy minden felületre felkenhető, akár fa, fém vagy festett fal.

Ilyen lett…

Alig vártam, hogy megszáradjon és ráírhassam, hogy „Mai menü”, ugyanis nagyon el tudom képzelni egy étterem vagy bolt táblájaként. 

Vintagebazaar írása

Ötlet: Ha esetleg a keretet is átfestenéd, válassz Annie Sloan krétafestéket a Nemiskacattól online vagy nézz be ékszerdoboz üzletükbe személyesen Biatorbágyon!

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története

Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült gesztenyéiről áradozott. De valahogy nekem már nem adatott meg az a fenséges ízű, egészséges gesztenye-majszolás élménye, mindig csak valami félig kemény, félig mállós, néha avas, gesztenyére cseppet sem emlékeztető gubacsokat sikerült beszereznem. Úgyhogy fel is adtam eme remek téli nassolást.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!