Így készül a háromszor hímes tojás

Életünk , Hagyományok , Húsvét

Valljuk be a legtöbbünknek elsősorban a piros, esetleg a hagymahéjjal színezett berzselt tojások jelentik a húsvéti hímes tojást. Biztosan nem gondolunk feketére, pláne háromszorosan festett és mintázott tojásokra. Pedig a dél-zalai vidéki élet nem csupán hagyományokban gazdag, de egyes falvaiban pont ily módon készítették a húsvéti hímes tojásokat.

Mitől különleges a dél-zalai háromszor hímes tojás?

Nagykanizsa környéki településeken, elsősorban Vésén vált hagyománnyá a fekete alapszínre festett, majd viaszolással díszített húsvéti tojás. De nem csupán a színe miatt számít különlegesnek, több fázisban készülő mintázása miatt is igazi ritkaság. Nagykanizsán a Thúry György Múzeum néprajzi gyűjtemény részeként Kerecsényi Edit gyűjtőmunkájának köszönhetően nyerhetünk bepillantást a 20. század közepének hímes tojásokkal kapcsolatos technika rejtelmeibe.

Hirdetés

 

Mitől lesz fekete a háromszor hímes tojás?

A jellegzetes fekete színű, kétszer vagy háromszor mintázott hímes tojások festéséhez kovácsszén összeolvadt salakját, a kovácsolás közben a tüzes vasról lehullott vasport és savanyú káposzta vagy paprika forralt levét főzték ki.

 

 

Háromszor hímes tojásfestés lépésről lépésre

A festési folyamat három fázisban történik, így lesz háromszínű a végeredmény.

1. lépés: A tojás kerületén és közepén viasszal rajzolták meg a mintákat, majd zölddel színezték a leveleket. A zöld tintával megfestett motívumokat viasszal „fedték”, ennek köszönhetően a zöld alap megmaradt

2. lépés: Második lépésként meleg piros festékbe mártották. A pirosra festett tojást száradás után forró viasszal lefedték, de a mintának csak azt a részét, amit pirosan kívántak hagyni.

3. lépés: Ezután jön a fekete szín. A festéklé a kovácsműhely üllője körül összesöpört vas hulladék kifőzésével készül, amiben készre főzik a hímes tojásokat. Amikor a fekete léből kiveszik meg kell várni míg langyosra hűl. Ekkor puha ronggyal áttörlik, hogy a viasz lejöjjön róla. Miután a viaszt sikerül ledörzsölni a tojások felületéről megmutatkozik a piros és zöld mintázat a fekete alapon.

Szöveg: Márton Anikó

Képek: Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Jeles napok

Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története

Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült gesztenyéiről áradozott. De valahogy nekem már nem adatott meg az a fenséges ízű, egészséges gesztenye-majszolás élménye, mindig csak valami félig kemény, félig mállós, néha avas, gesztenyére cseppet sem emlékeztető gubacsokat sikerült beszereznem. Úgyhogy fel is adtam eme remek téli nassolást.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!