Így készül a háromszor hímes tojás

Valljuk be a legtöbbünknek elsősorban a piros, esetleg a hagymahéjjal színezett berzselt tojások jelentik a húsvéti hímes tojást. Biztosan nem gondolunk feketére, pláne háromszorosan festett és mintázott tojásokra. Pedig a dél-zalai vidéki élet nem csupán hagyományokban gazdag, de egyes falvaiban pont ily módon készítették a húsvéti hímes tojásokat.
Mitől különleges a dél-zalai háromszor hímes tojás?
Nagykanizsa környéki településeken, elsősorban Vésén vált hagyománnyá a fekete alapszínre festett, majd viaszolással díszített húsvéti tojás. De nem csupán a színe miatt számít különlegesnek, több fázisban készülő mintázása miatt is igazi ritkaság. Nagykanizsán a Thúry György Múzeum néprajzi gyűjtemény részeként Kerecsényi Edit gyűjtőmunkájának köszönhetően nyerhetünk bepillantást a 20. század közepének hímes tojásokkal kapcsolatos technika rejtelmeibe.
Mitől lesz fekete a háromszor hímes tojás?
A jellegzetes fekete színű, kétszer vagy háromszor mintázott hímes tojások festéséhez kovácsszén összeolvadt salakját, a kovácsolás közben a tüzes vasról lehullott vasport és savanyú káposzta vagy paprika forralt levét főzték ki.
Háromszor hímes tojásfestés lépésről lépésre
A festési folyamat három fázisban történik, így lesz háromszínű a végeredmény.
1. lépés: A tojás kerületén és közepén viasszal rajzolták meg a mintákat, majd zölddel színezték a leveleket. A zöld tintával megfestett motívumokat viasszal „fedték”, ennek köszönhetően a zöld alap megmaradt
2. lépés: Második lépésként meleg piros festékbe mártották. A pirosra festett tojást száradás után forró viasszal lefedték, de a mintának csak azt a részét, amit pirosan kívántak hagyni.
3. lépés: Ezután jön a fekete szín. A festéklé a kovácsműhely üllője körül összesöpört vas hulladék kifőzésével készül, amiben készre főzik a hímes tojásokat. Amikor a fekete léből kiveszik meg kell várni míg langyosra hűl. Ekkor puha ronggyal áttörlik, hogy a viasz lejöjjön róla. Miután a viaszt sikerül ledörzsölni a tojások felületéről megmutatkozik a piros és zöld mintázat a fekete alapon.
Szöveg: Márton Anikó
Képek: Thúry György Múzeum, Nagykanizsa
Neked ajánljuk

Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...

Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...

Herczeg-Fekete Cottage: Történelem és kényelem a Mezőségen
Simontornya szőlősdombjainak a tetején, a Mózsé-hegyen elhelyezkedő...

Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána -I.rész
Végtelenül hangulatos vidéki szálláshelyek, ahol meseszép természeti...

Egészben sült oldalas rozmaringos burgonyapürével
Bár az oldalas nem tartozik a diétás fogások közé, ki ne emlékezne a...

Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....