
Immunerősítés a természet patikájából
Az őszi, hűvösebb idő közeledtével egyre jobban elkezdünk befelé figyelni, hiszen az ősz az átmenet a nyári kifelé élés, valamint a téli befelé fordulás időszaka között. Ilyenkor különösen fontos, hogy a szervezetünket felkészítsük a hidegebb, nyirkosabb, szelesebb időre, amikor könnyen leteríthet bennünket egy fertőzés. A természet kincsestárában az immunrendszerünk erősítésére is találunk gyógyírt, lássuk tehát a természetes immunerősítő szereket!

A nyári időszakban kedvünk szerint válogathatunk az ízletes, lé- és vitamindús zöldségek és gyümölcsök között. Ezekkel minden érzékszervünk jól lakik, a sejtjeink pedig energiához, tápanyaghoz jutnak. Mit tehetünk, ha beköszönt az ősz, illetve a tél? Az ilyenkor kapható zöldségek, gyümölcsök nagy része nem szolgálja kimondottan az egészségünket, kivéve a Magyarországon termő szezonális termékek, ilyen többek között az alma, a sütőtök, a burgonya, termelői mézek, házi lekvárok, savanyúságok.

C-vitamin tartalmú gyógynövények fokozzák a hidegtűrő képességünket, növelik a fizikai terhelhetőségünket, segítik a vas és a folsav felszívódását, illetve hatásukra a kötőszövet könnyebben regenerálódik. Néhány C-vitamint tartalmazó növény: csipkebogyó, csalán, homoktövis, feketeribizli, petrezselyem, citrom, káposzta.
A flavonoid tartalmú gyógynövények gyulladáscsökkentők, hatékonyan támogatják a szív- és érrendszert, görcsoldó hatásúak és tumoros megbetegedések esetén is jótékonyak. A közismert piros bogyós gyümölcsök mellett flavonoid hatóanyag tartalmú többekközött a nyírfalevél, bodzavirág, máriatövismag, hársfa.
A szaponin nevű hatóanyag a gyógynövények 70-75 százalékában fellelhető; alkalmas gyulladáscsökkentésre, vízhajtásra, kimerültség ellen, de köptető hatását is kihasználhatjuk. Szaponint tartalmaz többek között a körömvirág, a kankalin, a ginzeng.
A csípős anyagokat tartalmazó gyógynövények fokozzák a vérkeringést, így értágulatot okoznak a szervezetben. Kiválóan alkalmazhatók az anyagcsere serkentésére, görcsoldásra és helyileg reumára, ízületi- és izomfájdalmakra. Csípős anyagot tartalmaz a mustár, a paprika, a torma.
Még több cikkért a témában kattints EGÉSZSÉG rovatunkra!
Neked ajánljuk

A Cseresnyés-Schrieber Kúria lakói: egy hagyományőrző magyar, egy huncut amerikai és családjuk
A szeptember egy különleges látogatással indult, Csopakon...

„Mindent a természet hívására építettem” – interjú a Dekor és Mentha és a KertÁlmodó megálmodójával
Zenészként indult, ma már terekben, kertekben és közösségi...

A levendulatermesztés története
A levendulatermesztés majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak...

Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék
Ma már hazánkban sem ismeretlen vendég a konyhánkban a levendula, a...