Kurkumás sült rizs recept

Konyhánk és kamránk , Receptek , Uncategorized

Ez az gyönyörű aranyszínű kurkumás sült rizs recept  tele van ízekkel, színekkel és antioxidánsokkal. A kurkuma egy szuper egészséges összetevő, amelyet gyakran használnak az indiai konyhában. A kurkumás sült rizs bármely fogás méltó kísérete lehet, a most leírt recept egy igazán impozáns variációja ennek a gyönyörű ételnek.

Hozzávalók a kurkumás sült rizshez 4 személyre:

A rizshez:

0,4 dl étolaj

Hirdetés

16 dkg basmati rizs

6 dkg vöröshagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

½ tk. kurkuma

0,5 dl fehérbor

2,7 dl forró víz

A befejezéséhez:

30 dkg kelkáposzta, sötétzöld levelei kierezve

12 dkg sárgarépa, julienne-re vágva

16 dkg kisebb sárgarépa, egészben

1 tk. koriandermag

2 ek. pirított fenyőmag + 1 ek. a tálaláshoz

5 dkg forró vízbe áztatott mazsola

2 db tojás enyhén felverve

kevéske olaj

 A tálaláshoz:

12 dkg 10%-os török joghurt

1 közepes lila hagyma, vékony cikkekre vágva

2 ek. gránátalmaszem

1 kis csokor petrezselyemzöld levelekre szedve

A kurkumás sült rizs elkészítése

A rizshez étolajon fehéredésig hevítjük a rizst. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, 1-2 percig folyamatosan kevergetve a zöldségeket is felhevítjük, megszórjuk a kurkumával, gyorsan elkeverjük, majd azonnal felöntjük a fehérborral. Visszaforraljuk, forrásban levő vízzel felöntjük, sózzuk, és készre pároljuk.

Sós, forrásban levő vízben 20 másodperc alatt roppanósra forrázzuk a julienne-re vágott répát, majd a káposztaleveleket is 2-3 perc alatt roppanósra főzzük. A zöldségeket azonnal lehűtjük jeges vízben, óvatosan kinyomkodjuk belőlük a felesleges vizet, majd papírtörlőn szikkasztjuk. A káposztából 8 dkg-ot vékony csíkokra vágunk és dobozban félretesszük.

A kisebb méretű egész, vagy a nagyobb méretű, de darabokra vágott répákat sóval és koriandermaggal ízesítjük, majd 190 °C-os sütőben ráncosra sütjük. Ha elkészült, félretesszük.

A rizst villával fellazítjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, majd a julienne-re vágott répát és a 8 dkg csíkokra vágott káposztalevelet kissé átpirítjuk. Hozzákeverjük a leszűrt és kinyomkodott mazsolát és a 2 evőkanál pirított fenyőmagot, majd a rizst is hozzáadjuk. A zöldséges rizshez hozzákeverjük a két felvert tojást, és folyamatos kevergetés mellett lágy állagúra pirítjuk, és ha szükséges, sózzuk.

A rizst a kiterített káposztalevelekbe töltjük – ehhez 4 egyforma méretűre vágott, kb. 5 dkg-os levélre lesz szükségünk. A két szélét behajtva feltekerjük a leveleket, és szorosan folpackba csomagolva kicsit tömörítjük a káposztahengereket. Néhány perc pihentetés után forró serpenyőben kevés olajon körbepirítjuk a folpackból kicsomagolt töltött káposztákat, majd ugyanitt átforgatjuk a sült répákat is.

A tálaláshoz feldaraboljuk a káposztákat, tányérra tesszük őket, majd kedvünk szerint elrendezzük körülöttük a többi hozzávalót is.

Tudtad?

A kurkuma erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, antibakteriális, vírusölő, immunerősítő hatású, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása tagadhatatlan.

 

A Kurkumás sült rizs receptje a Séf és a Kertész ötletét dícséri. Ha kíváncsi vagy a történetükre olvasd el a róluk írt cikkünket:

Madárdal és nullkilométeres vendéglátás

A Kurkumás sült rizshez hasonló, kipróbált recepteket találsz RECEPT rovatunkban.

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!