Madárdal és nullkilométeres vendéglátás: „A séf és a kertész” kertje

Konyhánk és kamránk , Termelőktől

Horváth Gábor a séf, és Török Patrícia a kertész egy kreatív és boldog pár, akik saját kezükkel művelik pócsmegyeri organikus kertjüket. Egy kis szeletet képzeljünk el az édenkertből, ahol ők ketten bio zöldségeket és fűszereket termesztenek, feldolgoznak, és mesterfogásokat készítenek belőlük. A vendégeket a színes zöldség ágyások között várja terített asztal és madárcsicsergés. Keresve sem találnánk náluk jobb példát a „kertből a tányérra” koncepcióra. Mindezt Budapesttől harminc kilométerre, a Szentendrei-sziget szívében. Míg Pati a több száz féle zöldség, citrusféle és fűszer között kalauzol minket, látogatókat, addig Gábor, a profi séf, ízletes kóstolófogásokat készít nekünk a kertben.

A séf és a kertész - Horváth Gábor és Török Patrícia

A séf…

Gábor nevét a hazai gasztronómiában mindenki ismeri, pályafutását – ahogyan a legbölcsebbek teszik- a csúcson fordította egészen más irányba. Többek között Tokajban a mádi Gusteau főszakácsa volt, amely az ő irányítása alatt kapta a Gault Millau ’Év Étterme’ díját, majd Furmint szakácskönyv címmel megjelent saját könyve is. Bármely hazai, vagy külföldi étterem tárt karokkal fogadta volna, ő azonban a Patival közösen megálmodott, kertből az asztalra koncepció mellett döntött és belevágtak egy új, közös kalandba.

A séf és a kertész - Horváth Gábor és Török Patrícia

… és a kertész

Pati növények iránti rajongása tinédzser korában kezdődött, amikor egy citromfát kapott ajándékba. A citrus él és virul, de az évek során meg kellett tanulnia egyre több növénnyel osztozni a lakáson. Ennek a hobbinak köszönhető, hogy megismerkedtek Gáborral, ugyanis egy lépcsőházban laktak, Pati pedig rálátott a séf kertjére. „Kár tagadni, Patinak először a kertemen akadt meg a szeme.”– mondja nevetve Gábor. Hozzá hasonlóan, felesége is nagy szakmai múltat hagyott a háta mögött. Nemzetközi kapcsolatok szakirányú diplomával dolgozott majd’ két évtizedig egy nagykövetségen, mielőtt pályát váltott.

A nagybácsitól kapott kert kezdetben egy kihasználatlan és műveletlen terület volt. Idő és rengeteg munka kellett hozzá, hogy a jelenlegi formájában meg tudják mutatni a közönségnek is a séf és a kertész kertjét. „ A miénk sosem volt kényszervállalkozás, hobbiból formálódott fokozatosan a koncepciónk az évek során. Úgy kezdődött, hogy egyre többet főztem abból otthon, amit Pati termesztett, később kísérletezni is kezdtünk például próbakrémekkel, friss zöldség átvétellel, hogy másoknak is megmutassuk, amit csinálunk, aztán a kert beszippantott minket.” – meséli Gábor.

A séf és a kertész - Horávth Gábor és Török Patrícia

Biokert a tányérodon

Patiék nem használnak gyomirtót és rovarölő vegyszereket és nem terhelik a talajt műtrágyával. „A séf és a kertész” tökéletes példa a „kertből a tányérra” elképzelésre: a frissesség mellett a fenntarthatóság hívei is. Nullkilométeres vendéglátásra rendezkedtek be, a séfasztal a csodás kert végében kapott helyet, a receptek pedig szezonálisak. A kertben mindig az éppen érő növények körül forog a világ. Ezt jól tudják a vásárlóik is, mert a szezonban sokan visznek tőlük az éppen szedhető és a szükségletüknél nagyobb mennyiségben termő zöldségfélékből. Patiék kísérletező kedvűek, ezért csak a teljesség igénye nélkül tudom felsorolni, hogy pontosan mik is ezek: gyökérzöldségek, paradicsom, paprika, padlizsán, spenót, sóska, retek, számtalan hagymaféle, különféle saláták, karalábé, zöldborsó, káposztafélék, burgonyák, a tökfélék közül sütőtök, cukkini, patisszon – mind a legkülönfélébb színekben és formákban –, és az idei kedvenc a kolbásztök. „Ezek itthon közismert és kedvelt növények, amik megteremnek kora tavasztól őszig, sőt vannak olyanok, amik akár a komoly fagyokig és azon is túl, különösen a fóliasátor védelmében. De vannak a kertben olyan növényeink is, amikről sokan azt gondolják, hogy Magyarországon nem tudnak megteremni, pedig a tenyészidejük belefér a mi szezonunkba. Ilyenek például a citrusok, a thai citromnád, a gyömbér, a kurkuma, vagy az articsóka.”- meséli Gábor, aki a zöldségekből ínyenc krémeket is készít.

A séf és a kertész - Horávth Gábor és Török Patrícia

Vendégségben a kertben

A séf és a kertész értékes, üdítő és hiánypótló vállalkozás. Amit itt kaphatunk: minőségi gasztronómia, minőségi idő, és hasznos tanácsok kertészkedéshez és főzéshez. A finom ételek mellett a felnőttek a kikapcsolódást, a gyerekek a szabadban kószálást élvezik a legjobban. „Általában csapatépítők, családi ünnepek alkalmával érkeznek, amikor a kert terményein alapuló, 5-6 fogásos „kertből az asztalra” menüsort élvezhetnek végig. Sok vendég érdeklődik az organikus növénytermesztés és a zöldséghangsúlyos étkezés iránt és meglepően sokan kertészkednek is otthon.”- meséli Pati és Gábor. Másik nyilvános eseményükre, a kertlátogatás kóstolófogásokkal programra egyénileg és csoportosan is bejelentkezhetünk, de limitált a létszám, mert szeretnék megőrizni a bensőséges hangulatot. Érkezésünk után Pati körbevezet a citrus ligettől a fóliasátron és a zöldségágyásokon keresztül a fűszerkertig, majd Gábor, három kóstolófogásból álló menüvel megmutatja, hogy a zöldségekből is lehet komplex, akár hús nélküli fogásokat készíteni. A programra májustól szeptemberig, szombatonként kerítenek sort, 2024-re, immáron az ötödik szezonra is megnyílt a jelentkezés és előrendelés. Várnak minden érdeklődőt szeretettel, madárdallal és organikus zöldségekkel.

A séf és a kertész - Horváth Gábor és Török Patrícia

Ha szeretnél ellátogatni Pati és Gábor kertjébe vagy a webshopjukból rendelnél valami finomságot, nézz szét weboldalukon: www.asefesakertesz.hu

RECEPT rovatunkban pedig megtalálod Gábor egyik kedvenc receptjét a kurkumás sült rizst, melynek elkészítési módját velünk is megosztotta.

Szívesen olvasnál Patitól hasznos tanácsokat az otthoni kertészkedéshez és kipróbálnál még több nagyszerű, zöldséghangsúlyos receptet Gábortól?

Ajánljuk szeretettel a séf és a kertész nemrégiben publikált könyvét is: Séfasztal a kert végében címmel. A könyv a HVG Kiadó gondozásában jelent meg, megrendelhető innen: www.hvgkonyvek.hu

Szerző: Elekes-Vécsei Nóra

Képek forrása: A séf és a kertész

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!