Facsemetét a grófi erdőből – a szabadkígyósi Wenckheim-kastély 2023-ban is várja a magoncmentőket

Programajánló

2023. március 5-én a korábbi évek hagyományait folytatva ismét megrendezik a tavaszi magoncmentést a szabadkígyósi Wenckheim-kastély védett angolparkjában. Legyen Neked is facsemetéd a grófi erdőből, olvass tovább a részletekért!

Tavaszi magoncmentés 2023

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély kezdeményezése az egyik legkülönlegesebb vidéki program, amit valaha is ajánlottunk. Minden év tavaszán van egy nap, amikor bárki vihet a kastély angolkertjében növekvő magoncok (magonc=a fa elhullott magjából, helyben, természetes körülmények között kihajtott facsemete) közül, hogy aztán saját portáján éljen tovább a múlt, történelmünk egy darabja. Ugyanis a Wenckheim-kastély angolparkját az 1870-es években tervezték, és könnyen meglehet, hogy a kastélykertből hazavitt és majd a kertedben növekvő csemete a 150 évvel ezelőtt elültetett valamelyik fa leszármazottja.

Részvételi feltételek

Március 5-én 9 órára várják a „magoncmentőket” a kastélyparkon belül, a gyalogos főbejáratnál – 1.sz. kapu az Áchim András utca felől. Az esemény időtartam: 2-3 óra

Hirdetés

A részvétel ingyenes, a kiásott magonc hazavihető.
Programvezető: Boldog Gusztáv, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület vezetője

Ragadjatok ásót, vödröt és menjetek el a kastélyparkba!

A program az időjárási viszonyoktól függően, napon belül változhat. Időjárásnak megfelelő öltözet, vízálló terepcipő viselése javasolt. Parkolás az Áchim András utcai fizető övezetben.

A Wenckheim-kastély angolparkjának története

Az 1870-es években kialakított angolparkot Wenckheim Frigyes és felesége építtette. A park tervezőjének neve nem maradt fenn, de minden bizonnyal a kor jeles szakértőjére bízhatták ezt a feladatot is. Különösen valószínű ez annak tudatában, hogy a kastélyt Ybl Miklós tervezte. A Wenckheim család szoros barátságot ápolt a szarvasi gróf Bolza családdal, akiknek már akkor országos hírű parkja volt, melyet ma Szarvasi Arborétumként ismerünk. Valószínűsíthető, hogy a Bolzák kertje szolgálhatott mintául a kastély angolparkjának kialakításához.

A historizáló stílusban megépült parkon 1930-ig nem végeztek átalakítást, leszámítva a kastély előtti, virágokkal díszített, ún. pleasure ground virágkiültetését. A tulajdonos Wenckheim Frigyesnek és feleségének, Krisztinának hét gyermeke született, akiknek szórakoztatására játszótér, babaház, mini állatkert épült. Később unokáik részére tovább bővült a kert eszköztára úszómedencével, lóúsztatóval, lovaspóló-, tenisz- és tornapályával, majd egy repülőgép leszállóval és hangárral is.

A park egykori kialakítása az 1883-as kataszteri térképről teljesen részletesen megismerhető, mely ábrázolja a kerti utak rendszere és a kerti épületek mellett a facsoportok és virágágyások elhelyezkedését is.

Kép és szöveg forrása: a kastély Facebook és weboldala.

Még több vidéki programot találsz PROGRAMAJÁNLÓ rovatunkban.

 

Stílusos vidéki szállásajánlatunk a közelben

Kiadó vendégház Békéscsabán, a Wenckheim kastély közelében

Herbárium Vendégház – Békéscsaba

Békéscsabán, a Munkácsy-negyedben kelt új életre a polgári ház több mint százéves hátsó épülete, ahol az ingyenes és soha meg nem hibásodó légkondicionálást a hatvan centi vastag vertfalak, a vázában a friss virágokat a buja kert, a fa bútorokat a családi örökség, míg a csodaszép kerámiákat a háziasszony saját műhelye biztosítja, akárcsak a hatalmas vendégszeretetet, amivel várják az utazókat a Herbárium Vendégházban. Érdekel…

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!