Rozmaring, a tenger harmata

Házunk és kertünk , Kertészkedés , Legolvasottabb

A rozmaring az egyik leghálásabb lakója aprócska fűszerkertemnek. Áttelel és évről évre bujább hajtásokkal ajándékoz meg. Így aztán nem csak azért kedvelem, mert bolondulok az ízéért, hanem azért is, mert az olykor hálátlan gondoskodásomat is elviseli. Jól tűri a szárazságot és árnyékos helyen is megél. Mivel télen is szedhető, én nem szoktam szárítani belőle, inkább mindig frissen használom. Amikor még nem volt saját rozmaring bokrom, előfordult, hogy ajándékba kaptam néhány ágat. Azt mindig megszárítottam, az ágakról lefejtettem a megszáradt leveleket és felhasználás előtt összemorzsoltam, vagy mozsárban porrá őröltem.

A rozmaring, sok más társához hasonlóan a Földközi-tenger környező országaiból származik. A dél-európai országokban őshonos, vadon élő növény, gyakran találkozhatunk vele, ha tengerparti nyaralásra utazunk. Neve latinul Rosmarinus, melynek jelentése a „tenger harmata” (ros=harmat, marinum=tenger). Hazánkban a rómaiaknak köszönhetjük elterjedését.

” A javasasszonyok szerelmi bájital receptjeinek is kötelező összetevője volt a rozmaring.”

A rozmaring változatos felhasználási formái nem csak a gasztronómia tárgykörében keresendők. Az ókori görögök gyógynövényként tisztelték a rozmaringot. A hiedelem szerint serkenti az agyműködést, ezért a diákok mindig hordtak maguknál egy-egy szálat belőle. A XVII. és XVIII. században ebből készítették a „magyar királyné vize” (Aqua Regináé Hungáriáé) néven ismert gyógyszert. A magyar népi hiedelem szerint a növény a tisztaság és a hűség jelképe, így nem meglepő, hogy több lakodalmas népszokás is kötődik hozzá. Régen a menyasszony koszorújába is tűztek legalább egy szál rozmaringot és a vőfély borosedényét is ezzel díszítették. A Dunántúlon még most is kerül pár szál a vőfély botjára vagy kalapjára. A javasasszonyok szerelmi bájital receptjeinek is kötelező összetevője volt e növény. És bár nem virágáért, hanem apró illatos leveleiért kedveljük ma leginkább a rozmaringot, a néphagyomány szerint ha kivirágzik egy kertben, akkor azon kert lakóinak eladósorban lévő leányai egy éven belül férjhez adatnak. Leveleit a ház illatosítására is használták. Még a legszegényebb házaknál is volt legalább egy tő rozmaring, melynek ágait a búboskemence tetejére tették.

TIPP! Próbáld ki rozmaringos sült cékla receptünket!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában

Bali Enikő otthona egy igazi csodavilág. Fajansz gyűjteménye egy régmúlt világba repít minket vissza, ahol jó elidőzni.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!