Rózsák és kísérőik – hasznos ötletek rózsaágyás tervezéshez

Házunk és kertünk

Mindenki olyan virágos kertre szeretné nyitni az ablakát reggelente, ahol naponta más – más meglepetés várja, ahol bódító illatok kényeztetik egy – egy nyári nap után, ahol a színek is harmonikusan olvadnak egymásba és ráadásként a gyomlálás sem okoz sok gondot.

Egy rózsaágyás kialakítása ma már sokkal összetettebb kompozíciót kíván, mint nagymamáink idejében. Akkor még elég volt elültetni néhány tő szép rózsát, és amikor az virágzott, akkor csodálta az egész utca. Ma már egész éves virágzásra, és ha lehet, minél kevesebb gyomlálási munkára kell építeni egy ilyen ágyást. Ezért a virágok királynőjét jól átgondolt kísérőnövényekkel érdemes körbecsomagolni, amelyek kiemelik szépségét, miközben hagyják őt érvényesülni a tömegben.

Rózsaágyás tervezése - kísérőnövények és rózsák

Mivel a rózsák elsősorban a napfényes helyeket szeretik, ezért olyan növényekkel társítsuk őket, amelyek szintén bírják az akár egész napos forróságot. Találhatunk közöttük talajtakarásra alkalmas fajtákat (macskamentát – nepeta, palástfű – alchemilla mollis /csak bőséges locsolás esetén válaszd/, gyapjas tisztesfű vagy nyuszifül – stachys byzantina, ezüstös üröm – artemisia stelleriana), amelyeknek hálás lehet minden kertész, amikor gyomlálásra és kapálásra kerül a sor. Ezek kellemesen elterülnek a talajon, és nem adnak lehetőséget a gyomoknak, sőt ráadásként még virággal is kényeztetnek minket az év különböző időszakában.

A következő csoportot a bokrosan növekedők alkotják (cipruska – santolina chamaecyparissus, levendula – lavandula angustifolia, ligeti zsálya – salvia nemorosa, orvosi zsálya – salvia officinalis, hamvas vagy zöld cipruska – santolina), amelyek akkor visznek színt és dinamikát az ágyásba, amikor a rózsák épp pihenőt tartanak. Ezek mind illatosak, virágosak és levélzetüknek, illetve virágaiknak köszönhetően változatos formájúak. Akár rózsák nélkül is megtölthetnek egy kertet, mégis ezzel a kombinációval lesz teljes egész az alkotásunk.

Rózsa ágyás kialakítása, kísérőnövények rózsakertekbe

A magasan virágzók között jónéhány kedvencem van, ilyen például: a hófehér lángvirág (phlox paniculata), a muskotály zsálya (salvia sclarea), de jól illik egy ilyen ágyásba a gyapjas ökörfarkkoró (verbascum bombyciferum) és a sudárzsálya (perovskia) is. Majd végül jöjjenek az őszi díszek, amelyek akkor is ragyogóvá varázsolják a rózsakertet, amikor a királynő már elbúcsúzott a nyártól. Ilyen kísérőnövény például a krizantém (chrysanthemum), az őszirózsa (aster), de ideális partnerek lehetnek még a fűfélék is, amelyek szintén ilyenkor mutatkoznak be legszebb oldalukról.

Rózsaágyások kialakítása - évelők - vázába virágcsokor a kertből

Mivel a rózsákat elsősorban rózsaszín, bordó, sárga, narancs és vörös színárnyalatokban nemesítik, ezért kísérőnövényként kék, fehér vagy ezüst színű növényeket válasszunk melléjük. Természetesen kontrasztként bordó vagy piros virágút is ültethetünk, de csak nagyon kis mennyiségben. A felsorolt növénylistából látszik, hogy egy rózsakert kialakításánál – ha csak egy mód van rá – érdemes bőven helyet hagyni a kísérőnövényeknek is. Ezért cserébe egész éves virágzásra és pompázatos rózsákra számíthatunk a kertünkben.

Nincsen rózsa tövis nélkül – tartja a mondás. Szerintünk pedig van, olvassátok el riportunkat egy kertből, ahol tövis nélküli rózsalugast is ültettek a tulajdonosok, nem is akármilyet: A 90 gyümölcsfás urbán parasztok esete a tövis nélküli rózsalugassal

Szerző: Dekor&Mentha 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!