Hogy kerül egy mátrai kastélyparkba II. Erzsébet királynő ükanyja, Sisi padja és a Parlament korlátja? -Tartsatok velünk a Scharioth Birtokra!

Életünk , Utazás

A Mátraalja híres szőlőtermő vidékén, Nagyrédén járunk, ami nevét első birtokosairól, a Rhédey családról kapta.  A település neve manapság már nem csak szorgalmas borosgazdáival, hangulatos présházaival vagy a Rhédey famíliával mosódik össze, hanem az izgalmas múlttal és még annál is izgalmasabb jövővel megáldott, romantikus kastélyparkkal, a Scharioth Birtokkal is.

Scharioth Birtok Nagyréde - esküvőhelyszín a Mátrában

A birtok madártávlatból…

Akik angolkertet terveztek a mátrai pincefaluban

Vajon mi történik, amikor az angol tájkertek és a magyar vidék szerelmesei megvásárolnak, és újra értelmeznek egy kastélyparkot? Scharioth Ágnes és férje Dr. Scharioth Gábor kedves, elbűvölő, világlátott házaspár. Saját bevallásuk szerint a legszebb utazásaik mindig is Magyarországon voltak, az ország bármely táján jártak is korábban, mindegyikbe beleszerettek. Ez alól nem volt kivétel a Mátraalja és a pincefalunak is keresztelt Nagyréde sem. Egy kirándulás alkalmával tévedtek a környékre, amikor is észrevettek a távolban egy templomtornyot és kíváncsiak voltak hová jutnak, ha iránytűként tekintenek rá. A tornyot követve Nagyrédére értek, ahol is rábukkantak egy eladás alatt álló kastélyparkra. Pár héten belül megvásárolták az ingatlant, a rajta álló kastélyépületet elkezdték felújítani és a parkot saját elképzeléseik szerint, az angol tájkertek mintáját követve rendbe hozták. De a történet itt nem ér véget, sőt el sem kezdődött igazán.

Dr. Scharioth Gábor és Ágnes - Scharioth Birtok - Nagyréde - esküvőhelyszín
Scharioth Ágnes és Dr. Scharioth Gábor a birtok kapujában Ludas Matyi Mancival 

Rokonságban II. Erzsébet királynővel

A Rhédey família tagja az a Rhédey Claudina grófnő, aki köztudomásúlag II. Erzsébet királynő ükanyja volt. Claudina egy királyi sarjhoz, Sándor Württembergi herceghez ment feleségül. Az ő unokájuk, Mária lett a későbbi V. György brit király hitvese, ebből a házasságból született VI. György a néhai II. Erzsébet királynő édesapja. A Bocskai szabadságharcban elért katonai sikereik révén a Rhédeyek fő székhelye Erdély lett, Claudina már ott született, de számos alkalommal látogatott el családja egykori otthonába Nagyrédére és sétált a mindenkori kastélyparkban.

Scharioth Birtok - Nagyréde - Gróf Rhédey Claudina - II. Erzsébet királynő

Gróf Rhédey Claudina és ükunokája, II. Erzsébet királynő

A Scharioth Birtokon Ágnes fia, Péter és menyasszonya, Letti vezet most körbe nagyon szívélyesen, az ő kezükben van már a park jövője. Miközben beszélgetünk, észreveszem, hogy kísérőim száma megduplázódott. Bemutatkoznak őshonos, bundás idegenvezetőim: Ludas Matyi Manci és Ludas Matyi Luca. 

Sisi padja - Scharioth Birtok - Nagyréde - esküvőhelyszín a Mátrában

Nyílnak a pulipánok a kastélykertben…

Péter elmeséli, hogy édesanyja sokat tanulmányozta híres angol tájépítészek munkáit, mielőtt megálmodták ezt a kertet. A birtok bejárását alig kezdtük el, máris meg kell állnunk egy csodás kerti tó és a rajta álló klasszikusan romantikus kör alakú pavilon előtt, amit sok angol és német tájkertben megtalálunk.

Scharioth Birtok - Nagyréde - esküvőhelyszín a Mátrában

A tó pavilonja, ahonnan ellátni egészen a Szerelmesek pavilonjáig

Letti szerint az egyik legérdekesebb régiség a tavon átívelő híd, ami anno a magyar Parlament korlátjának egy darabja volt. A Parlament felújításakor egy német régiségkereskedő felvásárolta a korlát elemeit, a tulajdonosok évekkel később tőle vették meg, hogy átmentsék a birtokra.

Scharioth Birtok Nagyréde - esküvőhelyszín a Mátrában

A Parlament korlátjából készült híd áll a tó felett

A Sisi-pad legendája

A nagy tótól néhány perc sétára találni egy kisebbet is, és mi a mellette álló romkertbe húzódunk, hogy jóleső árnyékban beszélgessünk tovább. A romkertek tipikus, kedvelt elemei voltak régen a kertépítészetnek, a család is szeretett volna hasonlót. A kastélyépület felújításakor találták azt a több száz éves mészkő burkolatot, amiből ezt felépíthették.

A romkert - Scharioth Birtok Nagyréde - esküvőhelyszín a Mátrában

A romkert

Mindezek után kicsit távolabb már a rózsakertet csodálom, amelybe háromszáz illatos magyar rózsatövet ültettek. Ennek közepén több antik mészkőelemből tervezett szökőkút fekszik, körülötte buja vadvirágok és közel kétszáz éves terrakotta vázák.

Rózsakert és szökőkút - A romkert - Rózsakert és szökőkút - Scharioth Birtok Nagyréde - esküvőhelyszín a Mátrában

Angolkertet nehezen tudnánk szökőkút és rózsák nélkül elképzelni

Innen felfelé egy potsdami mészkőből épült lépcső vezet egy kisebb dombra, ahol muszáj megállnunk, mert a legendás Sisi padhoz érkezünk. A felújított, öntöttvas kerti pad a Habsburg császári család nyári rezidenciáján, Triesztben a Miramare-kastély palotakertjében állt. Erzsébet királyné, vagyis Sisi többször tartózkodott ebben a nyaralóban, valószínűleg megpihenhetett néhányszor a padon is.

Sisi padja - Scharioth Birtok - Nagyréde - esküvőhelyszín a Mátrában

Főszerkesztőnk is kipróbálta Sisi padját

Klasszik esküvő és puli uralom a kastélyparkban

Igen! Ez a szó már jó néhányszor elhangzott a Scharioth Birtokon. A park ugyanis a házasulandó párok legnagyobb örömére kibérelhető. A tervezés lehetővé tette, hogy innen rálássunk a Szerelmesek pavilonjára, ami még romantikusabbá teszi az egyébként is festői szépségű, minden évszakban tökéletes esküvői helyszínt.

Scharioth Birtok - Nagyréde - esküvőhelyszín a Mátrában

Esküvői készülődés a Szerelmesek pavilonjánál

A birtok más családi rendezvényeknek is kiváló otthona lehet. Komolyzenei és jazz koncertek rajongóit is szívesen látják, évek óta rendeznek itt szabadtéri koncerteket. Láthatjuk, hogy nem csak madárdal, csend és a nyugalom vár itt. Vannak napok az esküvőkön kívül is, amikor egymás után pukkannak a pezsgők a jókedvű társaságok körében. Ha felejthetetlen lánybúcsút, csapatépítő gasztrokirándulást, vagy családi rendezvényeket szeretnénk szervezni egy nem mindennapi helyszínen, a Scharioth Birtok garantáltan jó választás. A kulináris élmények felelőse a Letti és Péter vezette Puli Truck. Biztonsági szolgálatot és idegenvezetést pedig Ludas Matyi Manci és Luca teljesítenek.

 

Puli truck - Scharioth Birtok - Nagyréde - esküvőhelyszín a Mátrában

Letti és Péter a Puli Truck múzsáival: Mancival és Lucával

Bővebb információ: schariothbirtok.com

Szöveg: Elekes-Vécsei Nóra

Fotók: Scharioth Birtok, Vidéki Élet Magazin

Kirándulnál még a környéken? Látogass el a verpeléti Lajos Király Manufaktúrához is

 A LEGJOBB VIDÉKI PROGRAMOKAT MEGTALÁLOD FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ PROGRAMAJÁNLÓNKBAN!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság

Finom, gyorsan elkészíthető sárgabarackos pite recept.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!