A Színek utcája lakói

Életünk , Utazás

Találós kérdés: mi lesz abból, ha egy kosárfonó, egy gyógynövénytermesztő, egy festőművész, egy borász, egy biokocsmáros, egy  keramikus, egy keleti szőnyeg szakértő és egy vintage ruhagyűjtő összebútorozik a káptalantóti Liliomkert Piacon? Hát a Színek utcája!

A Balaton-felvidék pici falujának határában – ahol még egymást érik a kódisállásos, nádtetős parasztházak – található a káptalantóti Liliomkert piac, mely ma már fogalom a kézműves és termelői piac rajongók körében. Két éve nyolc kézműves, termelő és művész úgy döntött, hogy ők bizony „összeköltöznek” és életre hívják a Színek utcáját a piac üresen árválkodó belsejében, melyet eddig senkinek sem sikerült még benépesítenie.

Hirdetés
Liliomkert piac Káptalantóti - Színek utcája

Nagy tervekkel és vágyakkal vették birtokba az elárvult területet. Hittek az álmaikban, és sikerült kialakítaniuk egy kedves, barátságos miliőt a Liliomkert Piacon belül, ami vasárnaponként lazulásra csábítja a megfáradt piacozókat és ahonnan nemcsak sok szép emlékkel, de gyönyörű ajándékokkal is térhetnek haza. A munkakapcsolat az évek során barátsággá alakult, egy mindenkor egymást segítő, összetartó csapattá kovácsolódtak.

Színek utcája - Liliomkert piac, Káptalantóti

Így született meg a Színek utcája, melynek a neve is a hely vidámságára, sokszínűségére utal. „Egymás termékeire, mint értékes színfoltokra tekintünk, ezzel is elismerve a beléjük fektetett sok-sok szeretetet, és munkát.” – meséli Kreizinger Márta, az egyik alapító. Gyertek, ismerjétek meg velünk a Színek utcája lakóit!

Napjainkhoz FŰZött csodák Takács Judittól

Kezdjük utunkat Juditnál, aki tűzzománcozott dísztárgykészítőként végzett az érettségit követően, de saját műhely indítására nem volt lehetősége, ezért irodistaként élte a mindennapjait. Azonban a szívében folyamatosan a motoszkált a vonzalom a kézművesség felé, ezért elkezdett egy népi játszóházvezetői tanfolyamot, ahol hétről hétre újabb és újabb alapanyagokat próbálhatott ki. „A fűzvessző szerelem volt első próbára, ami azóta csak mélyül, érik és nyílik.”

Takács Judit kosárfonó Káptalantótiban a Liliomkert piacon a Színek utcájában

Kézzel szőtt természet Hlatky Katától

Kati harminc éve foglalkozik keleti, kézi csomózású szőnyegek és kilimek, kézi szövött kelmék értékesítésével, kézi tisztításával, javításával és értékbecslésével. Három évvel ezelőtt Budapesti galériájából érkezett Káptalantótiba, ahol évekig biztosított helyet a BÁV szőnyegbecsüs képzés gyakorlati óráinak, szakértőként és gyűjtőként oktatta a hallgatókat. Joggal állíthatjuk, hogy Kati szőnyegei igazi színfoltjai a Színek utcájának is. A kézi szövött kelme textúrája, színei és ősi motívumai a méltóság hangulatát közvetítik. Az évszázadok alatt kiforrt keleti minták finomsága és eleganciája hozzájárulnak mind a modern, mind a klasszikus enteriőrök otthonos hangulatához.

Hlatky Kati keleti és kilim szőnyegek - Liliomkert piac, Káptalantóti, Színek utcája

Napfény ízei Mártitól – Tóti Herba

Kreizinger Márta, a Tóti Herba alapítója gyermekkorában még hírből sem ismerte a Balaton-felvidéket, ugyanis egy alföldi kisvárosban, Orosházán született. „Gyermekkorom óta együtt élek a természettel, imádom minden rezdülését. Már egészen fiatalon kapcsolatba kerültem az alternatív gyógymódokkal is.” Tanulmányai után azonban nem vezetett egyenes út a gyógynövényekhez. Negyed évszázadot dolgozott a bankszektorban, ahonnan egy személyes betegség és az arra keresett természetes gyógymódok hozták meg a karrierváltást számára. 

Tóti Herba Kreizinger Márta gyógynövény termékei a Liliomkert piacon Káptalantótiban, Színek utcája

Barátnőivel vett részt Mádon egy gyógynövénygyűjtő túrán, ahol végérvényesen eldőlt: ezzel szeretne foglalkozni. Rövidesen elvégezte a természetgyógyász és a fitoterapeuta képzést, majd reflexológiát tanult. Majd’ tíz éve költözött családjával Káptalantótiba, ahol ideális környezet adódott a gyógynövények gyűjtésére. Eleinte csak saját, illetve ismerősök részére készített teakeverékeket, majd családi biztatásra és összefogással megszületett a Tóti Herba.

Az élet étterme – BIOKOCSMA

A Biokocsma egy régi Robur busz, amit 2020 nyarán vásárolt Járányi Orsolya és Fülöp Zoltán. Mint mondják, szerelem volt első látásra, ami előző életében is már foodtruck volt Szentendre és Budapest között mielőtt Káptalantótiba költözött. De mi is az a Biokocsma? Az EzerJóFű Boncodföldén (Göcsejben) működő családi vállalkozás bio növényi alapanyagokat felhasználó szmötyi bárja. Gyógynövények, gyümölcsök, zöldségfélék, bébinövények termesztésével, gyűjtésével, feldolgozásával foglalkoznak, kizárólag vegyszermentes gazdálkodást folytatva. 

Biokocsma a Liliomkert piacon, Ezerjófű Boncodföldéről

A Liliomkert piac mellett Boncodföldén évek óta tartanak tisztítókúrákat, workshopokat, táborokat. A Biokocsmában zöld turmixok, frissen préselt nyers gyógynövény-, zöldség- és gyümölcslevek, aszalványok, krékerek, napkenyér, sütik és fermentált italok szezonálisan változó kínálatával várják a vendégeket. „Hiszünk benne, hogy ez a szerethető szmötyi busz arra csábítja az embereket, hogy kipróbálják és fogyasszák az élő ételeket és italokat, így szolgálva az egészségüket.”

Selyemre álmodott világ Rácz Zitától

A szentendrei alkotóművész húsz éve készít selyemfestményeket, egyedi lámpaernyőket, kiegészítőket, melyekkel számtalan kiállításon találkozhattunk már országszerte. „Gyors, improvizativ technikával dolgozom, a pillanatot örökítem meg. A nyarakat kisgyerekkorom óta a Balaton-felvidéken töltöm, ez az alkotás helyszíne is Vászoly-öreghegyi műtermemben.” – meséli Zita, aki tíz éve állítja ki munkáit a Liliomkert piacon, többek között azért is, mert fontos neki a közvetlen kapcsolódás, beszélgetés a látogatókhoz. „Liliomkert Galéria” néven kereshetitek a Színek utcájában.

Rácz Zita selyemfestő a Színek utcájában Káptalantótiban a Liliomkertben

Fényből született borok – Ékkő Borműhely

Az Ékkő Borműhely egy kis szőlőbirtok és pince a Balaton-felvidéken, Szentbékkállán, ahol Halmosi Áron készíti egyedi, organikus borait. Jelenleg két hektáron gazdálkodik, az Öreg-hegyen Olaszrizlinget, és Chardonnay-t, kicsit távolabb, a Gulács-hegyen pedig Pinot Noir fajtákat termeszt. Tervei között szerepel a terület és a fajta választék bővítése. A borok természetesen, hittel, alázattal és nagyfokú gondossággal készülnek pincéjében. „Hiszem, hogy mindaz a természetesség, természet, szőlő, bor- és munkaszeretet, amellyel dolgomat teszem, megjelenik a kezeim között készült borok kedvességében, szépségében.” Már a neve is megállásra késztet, melyben finom humor bújkál: Fröccsöntő Egység néven találjátok meg a Színek utcájában.

Ékkő Borműhely Balaton-felvidék, Liliomkert piac, Káptalantóti

Tűzről pattant kerámiák Czakó Anna keramikustól

Anna 2005 óta foglalkozik korongozással. Kerámiáit magas tűzön égeti használati kerámiává, melyek mázait is maga keveri egyedi arculatot teremtve általuk. A tárgyait háttérnek, keretnek képzeli el, melyek az ételekkel és italokkal nyerik el igazán értelmüket. „Vallom, hogy a látvány nagyon fontos, hiszen, először a szemével eszik az ember.”

Czakó Anna keramikus a Színek utcájában, Liliomkert piac, Káptalantóti

Örök idők kelméi Viktor Ildikótól

Ildikó vintage ruha gyűjteménnyel és nemez kiegészítőkkel várja a piacra látogatókat. Anyai ágon tanárok és lelkészek voltak a családban, így eredetileg ő is ezt a hivatást választotta. Apai ágon viszont varrónő és cukrász mesterséget folytattak a nagyszülők, így a ruhák és a vendéglátás is mindig közel állt hozzám. „A vintage ruhákat nagyon régóta nagy becsben tartom, büszkén hordom az egyedi tervezők ruháit. Az újrahasznosítás és kedvezőbb ár miatt a piacra hozott ruháknak  inkább gyűjtője, mint készítője vagyok.” A nemezelt táskákat és sapkákat a párommal közösen készítjük, amihez a gyapjú alapanyagot két alpakánk biztosítja. A hétköznapokban pedig Ildikó a vezetője Káptalantótiban az Alpaka Apartmannak.

Vintage ruhák gyűjteménye és Alpaka Apartman - Színek utcája, Liliomkert piac, Káptalantóti
Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!